ZA VINOLJUPCE

VINSKI RAJ u toplim ljetnim noćima: Nova enoteka Degrassi Istrian Food and wines u Bašaniji

Novi lokal s vrhunskom domaćom ponudom namijenjen je vinoljupcima i gastronomskim užicima osoba svih dobnih skupina. Kao zakon spojenih posuda, Moreno i Antonio, otac i sin, se nadopunjuju u biznisu. I dok je Moreno autor svjetski poznatih vina, Antonio je zadužen za promociju ovih vinskih čari u novootvorenoj kući autohtonih istarskih delicija

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Antonio i Moreno Degrassi u novoj enoteci (Snimila Sanja Bosnić)

Antonio i Moreno Degrassi u novoj enoteci (Snimila Sanja Bosnić)


Sjedimo na oko 30 stupnjeva Celzijusa i sasvim je ugodno, jer se rashlađujemo osvježavajućim Degrassijevim pjenušcem La vie en Rose'. U društvu smo tandema, proslavljenog hrvatskog vinara Morena Degrassija i sina Antonija, koji nas upoznaje s obiteljskom enotekom Degrassi Istrian Food and wines otvorenom 3. lipnja u sklopu obiteljske vinarije u Bašaniji na adresi Podrumarska 3, Savudrija.Degrassi

Ljetno uživanje u roseu na terasi enoteke

Aromatične kapljice pjenušca voćnih nota vode nas kroz pitki razgovor. Rose e fiori! Radi se o pjenušcu dobivenom klasičnom metodom, kombinaciji terana i refoška, berbi iz 2017., a flaširanog u 2018. godini. Malo je punijeg tijela, pa nam se tanini na ovoj vrućini brže spajaju sa slinom, zaslužni su za ugodan osjećaj u ustima i baš su odličan izbor za jednu ležerniju ljetnu eno-gastro priču. Novi lokal s vrhunskom domaćom ponudom namijenjen je vinoljupcima i gastronomskim užicima osoba svih dobnih skupina.

Kao zakon spojenih posuda, otac i sin se nadopunjuju u biznisu. I dok je Moreno autor svjetski poznatih vina, Antonio je zadužen za promociju ovih vinskih čari u novootvorenoj kući autohtonih istarskih delicija. Metaforički rečeno, vinskim jezikom, oni su poput kupaže, pretaču se, pa tako i u razgovoru. Antonio detaljno opisuje enoteku.  

- Prvenstveno sam razmišljao o mjestu idealnom i autentičnom za opuštanje u dobrom društvu uz naša čuvena vina. Naime, obiteljska vinarija je u produžetku ovog objekta i otvorena je do 15 sati, ali se osjećala potreba za nekim referentnim mjestom okupljanja i nakon tog vremena, pa sam se odlučio na ovaj potez. Sada je našim gostima omogućeno mnogo više od guštanja u samom vinu. Zadržati se u društvu prijatelja, u ugodnoj domaćoj atmosferi okruženi bocama odabranih etiketa, ispijajući čašu svog vinskog aduta, a u shopu na odlasku mogu kupiti vino po istim cijenama kao u vinariji te ga darovati dragim osobama, upoznaje nas Antonio i sa svog motrišta veli da će enoteka obogatiti i turističku ponudu na eno-gastro sceni Umaštine .

- Ovo je mjesto slikovito i lijepo, mediteranskog štiha, gotovo folklorno, jer smo smješteni u mirnom okruženju, nedaleko od mora, k tomu u sastavu naše male tvornice vinskih čarolija. U dnevnoj ponudi nudimo 16 vina, osam crnih i osam bijelih. Unatoč količini boca i fantastičnoj raznolikosti naših vina autohtonih i   nadopunjenih sorti, višestruko nagrađivanih, gosti ih mogu sve kušati, ali i odlično upariti uz zalogaje vrlo ukusnih suhomesnatih narezaka istarskih proizvođača, ili s istarskim sirevima, namazom bakalara na bijelo te carpacciom od pasmine goveda Angus koji se odlično sljubljuje s vinima. Izbor proizvoda smo napravili prema istraživanjima našeg ekspertnog tima. Znači radi se o enoteci s najboljim zalogajima! A da bi lokal postao atraktivan i za mlađu klijentelu, one koji navraćaju u kasnije sate, u ponudi je i craft pivo San Servolo, bujskog proizvođača. Tu su još i specifični kokteli koji pašu uz zabavne ljetne noći kao Moscow Mule, Dark 'N' Stormy, Negroni ili Americanino te Old Fashioned, nabraja Antonio.

Jasno je da se radi o   atipičnoj enoteci, očito je u trendu sa potrebama i željama mladih, generacijom kojoj i sam Antonio pripada. Međutim, primarni je cilj vinoteke približiti kulturu ispijanja vina.

- Geografski položaj enoteke je odličan jer gosti namjernici mogu svratiti iz pravca Slovenije na putu prema Umagu i obrnuto, a redovito navraćaju i domaći gosti, upoznaje nas Antonio. Navodi još jednu zanimljivost sa jelovnika, a radi se o izdašnim specijalitetima; T-bone Angus, raznim vrstama riba, plodovima mora i ostalih istarskih delicija po izboru što nije popisano, već se naručuje najmanje dan pred rezervaciju stola.

Razmišlja Antonio i o tematskim večerima, a da ova izvrsna enoteka za piće i za jelo, uz vrhunska vina po izboru, postane još ugodnije mjesto druženja pobrinuo se i za glazbenu kulisu. Naime, ovog je petka uspješno realiziran live koncert, s repertoarom vječno zelenih skladbi iz sedamdesetih, osamdesetih te devedesetih godina prošloga stoljeća u izvedbi glazbenika Vlade Kuzmana. Na taj način Antonio želi podići ponudu na još viši nivo, za elegantniju publiku koja zna i cijeni dobra vina, dobre istarske zalogaje, jednako kao i dobru muziku. Pa ne veli se uzalud, koliko vina toliko muzike. U enoteci Jr. Degrassija taj se lajtmotiv uvlači u sva osjetila kušača.

Budući da je riječ o enoteci u sklopu vinarije etabliranog vinara, Morena Degrassija razgovor nastavljamo s Morenom referirajući se na nagrađena vina ove godine kojima se može podičiti ovaj inače vrlo samozatajni autor. Što bi prvo iz riznice nagrađenih preporučio gostima kušati?

- Prije svega, izbor vina je uvijek subjektivan, sklonosti su različite, a u našoj enoteci svatko ima priliku pronaći svoje omiljeno vino. Raspolažemo s više od 40 etiketa, više ih niti ne brojim, kao ni osvojene nagrade, od kojih svaka ima svoj specifičan i dragocjeni sjaj. No recimo to, da su u ljetnim danima tj. večerima, uz laganiju hranu preporučljiva rosé vina kao aperitivi, ali se jednako dobro sljubljuju sa svim jelima, pa čak i morskima na bazi tune, a pašu i s predjelima, veli Moreno i toči nam čašu novog rosea, ali ne više pjenušaca. Radi se praktički o istoj varijanti kao prethodnoj La vie en Rosé, ali ovaj put bez mjehurića.

- Neki ga više vole „suhog“, veli. I zaista, dok ga kušamo osjećamo isti okus prethodnoga. Svjež i elegantan, postojan i bogat, voćnog mirisa s osjetom jagoda i malina, samo bez mjehurića, no jednako lepršav te idealan za uživanje u svakoj kapljici u ljetnim mjesecima.

- To je vino koje ima nižu količinu alkohola pa se može popiti koja čaša više, uz osmijeh će Moreno, poznat i po tome da je bio među prvim proizvođačima rosé vina u Hrvatskoj sa rozim muškatom imena Casanova, jer je u šali će Moreno „obarao žene s nogu." Osim rosea svakako bi trebalo kušati u enoteci i njegova dva nedavno nagrađena vina u Londonu na jednom od vodećih svjetskih natjecanja - britanskom Decanteru 2022. Ove su godine osvojila srebrne medalje Malvazija Bomarchese selekcija 2020. i Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007.Degrassi

Pjenušac Lilith ime je dobio po Morenovoj unučici

- Naša malvazija Bomarchese je izrazito svježe i mineralno vino, kompleksno, toplo, oblo i puno. Pri gutanju se nepcem širi aroma zrelog voća, a na kraju osjeti ona tipična blaga i profinjena gorčina, dok je drugo crno vino, od sorti Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot - Terre binache punog i intenzivnog okusa, a istovremeno mekano, sa savršeno stopljenim notama drveta i tanina, harmonično zaobljeno, opisuje svoje vice šampione u nastojanju da ih približi vinoljupcima. Za kraj nam sugerira kušati još jednog ovogodišnjeg favorita s nedavno održanog Međunarodnog vinskog natjecanja u Ljubljani, gdje je njegov pjenušac Chardonnay Ferné u natjecateljskoj kategoriji 80 raznih vina iz Italije, Slovenije i Hrvatske osvojio drugo mjesto.

- Recimo da bi se u njemu moglo osobito uživati u ljetnim mjesecima, jer je osvježavajući. Okusa je tropskog voća, citrusnih nota, cvjetne arome i u tragovima se osjeti svježe začinsko bilje. Sklad okusa i arome daje mu iznimnu elegantnost i pitkost, opisuje vina koja nisu bila prvaci, ali su osvojila velik broj bodova, svrstavši se uz bok pobjednika. Uz svu povijest vinarstva i odličja koja se vežu uz Morena Degrassija, terroir od Buja do Brtonigle na kojemu se prostire 21 ha njegovih vinograda u punom rodu, ključnih za dobra vina, Antonijeva enoteka, sada na vrhu ove vinarske piramide, pruža mogućnost jedinstvenog uživanja u raznolikostima tih glasovitih vina. Budući da je izbor prevelik, možda bi zaista za početak bilo oportuno odabrati ovogodišnje dobitnike nagrada, ali nije "must do", jer od kojeg god da krenete u toj širokoj lepezi vinskih etiketa svaki će izbor postati jedna mala senzacija. A vino će se pozlatiti u vašim ustima kušate li ga uz domaće zalogaje sa jelovnika. Tada možete popiti i čašu više! Degrassijev il vino meritas!

La storia continua

Morenu je ljubav prema vinarstvu prvi usadio nonno Giovannin, Bujež, a sada se i sam nonno Moreno odužuje svojim unucima. Čuvenom crnom pjenušcu je nadjenuo ime po unuci Lilith, a upravo proizvodi novi pjenušac koji će nositi ime Vincent po nedavnoj prinovi u obitelji Degrassijevih, unuku Vincentu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini