ENOTEKA

Vino za svjetskog čovjeka: ŠAMPANJAC ZA FRANKA LUKEŽA

Ovaj Grand Vintage je iz tople berbe 2012. pa je udio crnih sorti bio veći nego bijelih, što je dosta neobično. Krajnji omjer bio je: 41 posto chardonnaya, 33 posto pinota crnoga i 26 posto meuniera. Ovaj je šampanjac odležavao na kvascima pet godina da bi nakon degožiranja još šest mjeseci proveo u boci pred puštanje na tržište

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U zadnjih nekoliko godina, nažalost, zaredali su se prerani odlasci velikih ljudi s istarske eno-gastro scene, vrijednih ljudi koji su svojim radom i trudom podigli istarsku vinsko-gastronomsku scenu do današnjih visina. Vinski bardovi poput Livija Benvenutia i Marijana Armana taman su počeli uživati plodove svog dugogodišnjeg rada i vinarije polako počeli prepuštati novoj generaciji, no nažalost, više nisu s nama. Prva službena žrtva covida-19 u Hrvatskoj bio je legendarni vlasnik konobe Astarea iz Brtonigle, Nino Kernjus koji je na istarskoj gastro-sceni ostavio dubok trag. A nažalost, prošlu srijedu oprostili smo se i od Franka Lukeža koji nas je prerano napustio u 71. godini života.

Grand Vintage ili velika berba

Prošlih su dana brojni mediji popratili dugogodišnji rad Franka Lukeža koji je u više od 40 godina rada, kao autor brojnih tekstova u raznim medijima te gastronomskih vodiča, iza sebe ostavio neizbrisiv trag. Franko i ja smo usko surađivali u radu Hrvatskog sommelier kluba (HSK) čiji je on bio predsjednik od 2012. godine. Imali smo izvrsnu suradnju s puno razumijevanja i uzajamnog poštovanja. Zajedno s ostalim kolegama postigli smo to da je HSK danas jedna od vodećih hrvatskih edukativnih institucija na polju eno-gastronomije.

Naravno, kao i u svakom poslu imali smo i suprotnih mišljenja, no Frankova veličina bila je u tome da je znao saslušati suradnike i uvijek smo znali naći kompromisna rješenja. U tih deset godina naše suradnje organizirali smo mnoga regionalna i državna natjecanja, održali mnoštvo radionica s gostima iz cijelog svijeta i još je mnogo toga bilo pred nama.

Razmišljao sam kako se najbolje oprostiti od Franka, kojom čašom vina nazdraviti ovom čovjeku. Bio je neupitni ljubitelj malvazije istarske i terana i možda bi bilo prikladno nazdraviti s nekim od tih vina. No, nakon razmišljanja shvatio sam da bi bolji izbor bio šampanjac jer Franko je zapravo bio svjetski čovjek, a uvijek je volio orošenu čašu pjenušavog vina. Stoga sam iz vlastite arhive izvukao Moët & Chandon Grand Vintage iz berbe 2012., upravo iz godine kada je Franko preuzeo HSK. Grand Vintage ili velika berba na tržište se pušta samo iz boljih berbi te je ovo njihova 74.

Foto

Franko Lukež (Snimio Luka Jelavić)

Ovaj Grand Vintage je iz tople berbe 2012. pa je udio crnih sorti bio veći nego bijelih, što je dosta neobično. Krajnji omjer bio je: 41 posto chardonnaya, 33 posto pinota crnoga i 26 posto meuniera. Ovaj je šampanjac odležavao na kvascima pet godina da bi nakon degožiranja još šest mjeseci proveo u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje izvire mnoštvo brzih i sitnih mjehurića.

Nota korice kroasana

Na prvo mirisanje javlja se nota korice kroasana koju prati voćna nota nektarine, korice grejpa, suhog lješnjaka, malo kvasca i na kraju malo livadnog cvijeća; dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, ukusno je, sa srednjim tijelom. Ima solidnu ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je veoma dobra. Kakvoća okusa je fina, vino je ukusno, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota bijele breskve.

Vino je u jako dobroj formi, no šampanjce ne treba previše čuvati, već ih treba trošiti. Često sam s Frankom popio čašu šampanjca i uvijek je govorio da je oštriga iz Limskog kanala prirodni saveznik ovog nektara u čaši. Na kraju mogu samo reći, dragi Franko, hvala ti na svemu što si nas naučio i što si učinio za nas i neka ti je pokoj vječni. Uvijek ćeš ostati u našim mislima a tvoja brojna djela koja nam ostavljaš u nasljedstvo uvijek će nas podsjećati na tebe.

Foto

Ime vina: Moët & Chandon Grand Vintage

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Moët & Chandon

Lokacija: Épernay / Champagne

Temperatura serviranja: 6 - 8°C

Gastro preporuka: Sirove oštrige

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 520 kuna (www.miva.com.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini