VELA NERA

VINO POD ZVIJEZDAMA: Susret malvazije i graševine

| Autor: Lara BAGAR
Ugodno druženje u okusima, gutljajima i mirisima (Dejan ŠTIFANIĆ)

Bio je to susret Istre i kontinenta koji se odvijao uz degustaciju vrhunskih vina renomiranih vinara -Krauthakera, Benvenutija i Polettija, uz stručno vodstvo Sandija Parisa i moderiranje Voljena Grbca, solista Opere HNK Ivana pl. Zajca i vrhunskog poznavatelja vina. Organizaciju je pomogao i pulski odvjetnik Emir Kulenović, a domaćin je bio chef Dušan Černjul

"U svakom restoranu u Zagrebu i Dalmaciji u ponudi imate graševinu i malvaziju. Graševine ima svugdje, a u Istri nigdje. Vrijeme je da se ta dva vina upoznaju", šarmantno je dometnuo Voljen Grbac, naš poznati dramski tenor u ulozi moderatora zanimljive vinske priče koja se u ljetnoj toploj noći kao stvorenoj za osvježavajuće bijelo vino dogodila u šišanskoj Vela Neri, gdje je domaćin bio chef Dušan Černjul.

Benvenuti, Poletti, Černjul i Krauthaker (Dejan ŠTIFANIĆ)

I što se dogodi kada se za istim stolom spoje Istra i kontinent, odnosno njihovi tekući ambasadori - malvazija i graševina saznalo je 40-ak posjetitelja enogastronomske večere koja je i ovoga puta iznenadila ugodnim druženjem u okusima, gutljajima i mirisima.

Dva pobjednika

Bio je to susret Istre i kontinenta koji se odvijao uz degustaciju vrhunskih vina renomiranih vinara Krauthakera, Benvenutija i Polettija, uz stručno vodstvo Sandija Parisa i moderiranje Voljena Grbca, solista Opere HNK Ivana pl. Zajca i vrhunskog poznavatelja vina, a organizaciji je pomogao i pulski odvjetnik Emir Kulenović. Degustacija je ovoga puta bila slijepa. Bez vidljive etikete, zakamuflirana u aluminijsku foliju, a suočila se svježa Krauthakerova graševina Mitrovac iz 2017.godine sa svježom malvazijom Polettija i Benvenutija.

Sommelier Sandi Paris (Dejan ŠTIFANIĆ)

"Bila je to degustacija u kojoj su bila dva pobjednika - malvazija i graševina", konstatirao je Voljen Grbac. I bio je u pravu jer su se prezentirala vina vrhunskih vinara, Krauthakera za kojeg nerijetko kažu da je izmislio graševinu, te istarskih vinskih uzdanica. Svatko je imao svog favorita, bilo to mlado, staro ili ozbiljno vino.

Sljubljivanje

A uz dobro vino ide i dobra hrana. Vrhunski je odabir vina pratio i vrhunski meni od pet sljedova koje je priredio chef Dušan Černjul s naglaskom na lokalnim namirnicama. Krenulo je sa kuhano pečenom hobotnicom s kremom od cvjetače i cikle, nastavilo se slijedom karameliziranog luka srebrenca sa špagetima od gambera na kremi od sira Veli Jože. Uslijedio je rižoto sa škampima, breskvama i graševinom, nakon čega je serviran kadel u škartocu s vrganjima i malvazijom, a sve je zaokruženo osvježavajućom pitom. Sva su jela pratila vina gosta Krauthakera - Zelenac i Chardonnay Rosenberg.

Ukratko - najljepši mogući susret dviju regija u vinskom smislu. Prvo u nizu druženja pod zvijezdama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of