Nedavno sam iz Pijemonta dobio na kušanje bocu finog vina iz podruma Oddero koji gaje dugogodišnju tradiciju vinarstva i vinogradarstva započetu 1878. godine. Njihovo vino Barbaresco Gallina dobiva se od 100 posto sorte nebbiolo. Grožđe beru tek početkom listopada
Volim istaknuti Italiju kao vinsku zemlju u kojoj se grožđe uzgaja u doslovno svakome kutku zemlje, počevši od hladne Valle d'Aosta na sjeveru pa sve do suptropskog otočića Pantellerija koja je bliže Libiji nego Siciliji. Najpoznatije talijanske vinske regije su Toskana i Pijemont, a s obzirom na to da
sam već više puta pisao o Toskancima, danas bi bio red dotaknuti se Pijemonta. To je bogata industrijska regija u sjeverozapadnoj Italiji, većini laika poznata po nogometnom klubu Juventus te automobilima Fiat. Površina Pijemonta je 25.400 četvornih kilometara, a broj stanovnika regije se procjenjuje na 4,3 milijuna. Glavni grad regije je Torino. Pijemont je s tri strane okružen Alpama, graniči s Francuskom i Švicarskom te s regijama Lombardija, Ligurija i Valle d'Aosta. Na planini Monte Viso (Monviso) izvire rijeka Po, a od planina vrijedi spomenuti i Monte Rosa. Nizinski dio Pijemonta je plodno poljoprivredno područje u kojem se uzgajaju pšenica, riža, kukuruz i grožđe, a poznato je i kao glavno izvorište jedne od najznačajnijih gastronomskih delicija
bijelog tartufa.
Tri godine zrenja
Pod vinogradima se nalazi više od 700 četvornih kilometara, a na polovici se proizvodi vino s oznakom kontroliranog podrijetla ili "denominazione di origine controllata". Najznačajnije
sorte grožđa su crvene, a dominantan je nebiolo koji je ime dobio po magli. Nedavno sam iz Pijemonta dobio na kušanje bocu finog vina iz podruma Oddero koji gaje dugogodišnju tradiciju vinarstva i vinogradarstva započetu 1878. godine, a utemeljitelj je bio Giacomo Oddero. Noviju povijest je započeo njegov unuk istog imena Giacomo, a danas vinarijom upravljaju njegova obitelj - kćer Mariacristina te unuci Isabella i Pietro koji predstavljaju sedmu generaciju vinara u obitelji. Vinarija danas obrađuje oko 35 hektara vlastitih vinograda, od sortimenta uzgajaju bijele sorte riesling i moscato d'Asti, dok od crvenih imaju dolcetto d'Alba, barberu te najznačajniju
sortu regije nebiolo. Na tržište plasiraju 13 etiketa vina te jednu etiketu grappe di Moscato d'Asti.
Danas bih Vama podijelio moje viđenje njihova vina Barbaresco Gallina koji se dobiva od 100 posto sorte nebbiolo, a grožđe dolazi s položaja Neive Gallina, veličine dva hektara. Vinograd se nalazi na nadmorskoj visini od 200 metara, starost nasada je od 50 do 13 godina, dok se po berbi proizvede oko 6.000 boca ovoga vina. Ručna berba odrađuje se početkom listopada te se nakon prerade odradi maceracija od 25 dana pri konstantnoj temperaturi od 28 stupnjeva. Neizbježna malolaktična fermentacija dešava se oko Nove godine, a potom slijedi odležavanje od dvije godine u hrastovim bačvama od 40 hektolitara francuske i austrijske proizvodnje te se flaširanje odvija krajem
ljeta, s još šest mjeseci starenja boca prije puštanja na tržište.
Rubin crvena boja
Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto, polako se otvara u čaši te nije potrebno dekantiranje nego ga treba samo malo sačekati u većoj bordoškoj čaši. Na prvo mirisanje dominira mi nota zreloga bobičastoga voća poput crvene kupine, brusnice te borovnice, a kasnije se javlja cvjetna nota ljubičice. Na drugo mirisanje javlja se začinska nota u obliku crnoga papra i malo tamne čokolade te nota cedrovine i lista duhana, dakle mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu i još uvijek trpke tanine što je tipično za sortu grožđa nebiolo. Vino ima jako dobru mineralnost te ga krasi puno tijelo.
Uravnoteženo je, premda mu tanin ipak dominira na desnoj tvrdoj strani, intenzivnost okusa mu je veoma izražena, a trajnost okusa mu je poprilično dugačka. Vino je harmonično, a na aftertastu se javlja nota borovnice. Kakvoća vina je jako fina, vino je harmonično, u dobroj formi i još uvijek u uzlaznoj putanji, vrlo je ukusno te ne treba žuriti s konzumacijom. Enogastronomski izvrsno paše uz njoke sa šugom od divljači.
Ime vina:
Barbaresco Gallina
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Poderie e Cantine Oddero
Lokacija: Piemonte / Italija
Temperatura serviranja: 16-18 ?C
Gastro preporuka: Njoki sa šugom od divljači
Ocjena: 9,2/10
Čaša:
Vinum Bordeaux Riedel glass