ENOTEKA

VINA S KVARNERA: Žlahtina Katunar Sveta Lucija

Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane je djelomično svježe, krasi ga ugodna mineralnost i sočnost te srednje tijelo. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je dosta dugačka

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Baš u ovim trenucima kad se spremam započeti s pisanjem ovog teksta, na izmaku je ponedjeljak, trinaesti dan prosinca, dan kad se slavi Sveta Lucija, zaštitnica očiju i vida. Ova katolička mučenica živjela je na jugu Italije u gradu Siracusa i preminula je 304. godine poslije Krista. Na njezin dan također se sije božićna pšenica, simbol života kod kršćana, a mnogi su vinogradarski položaji diljem svijeta nazvani po ovoj katoličkoj mučenici.

Upravo je posjet jednom takvom položaju bio razlog mog dolaska na Krk prošlog vikenda. Obitelj Katunar, vlasnici Katunar Estate Winery iz Vrbnika, pozvala je manju grupu vinskih znalaca iz Hrvatske, Srbije te Austrije na manifestaciju koja je prigodno nazvana Fešta od medaj. Ideja našeg domaćina, poznatog krčkog vinara Antuna Katunara, bila je na izmaku ove godine obilježiti i proslaviti sva priznanja koja su njihova vina dobila na raznim natjecanjima, od međunarodnog Decantera pa do domaćih nagrada na Vinistri, Vinu od davnina te Red Blendu.

Bura s Velebita

Kao što i priliči ovakvom posjetu, prvo smo obišli vinograde. Pred ulazak u Bašku, negdje na pola puta između Jurandvora i Drage Bašćanske kreće strma cestica koja vodi u vinograd Šupele na položaju Sveta Lucija. Dan je bio ugodno prohladan, s Velebita je puhala bura, a pogled iz vinograda bio je veličanstven. Nakon razgledavanja vinograda slijedila je lagana okrjepa uz fetu pršuta i sira te mladu žlahtinu i plavac mali.

Pred odlazak u Vrbnik spustili smo se u Jurandvor te posjetili crkvicu Svete Lucije u kojoj je pronađena Bašćanska ploča. Kad smo stigli u vinariju smještenu uz poznato Vrbničko polje, uživali smo u meniju koji je uz Katunarova vina kreirao chef Saša Pribičević, inače voditelj kuhinje restauranta Matsunoki u lošinjskom hotelu Belleuve. Katunar Estate Winery danas obrađuje 32 hektara vinograda od čega su dva hektara u neposrednoj blizini vinarije u Vrbničkom polju, a 30 hektara je u vinogradu Šupele. Antun Katunar bio je vizionar koji je prije tridesetak godina pokrenuo jednu od prvih privatnih vinarija u Hrvatskoj općenito, ali je i znao da s grožđem iz Vrbničkog polja teško može napraviti iskorak sa svojim vinima. Stoga se je pred petnaestak godina odlučio na životni pothvat i podizanje vinograda Šupele. To nije bio ni lagan ni jeftin zadatak, trebalo je prvo okrupniti zemljište, a potom i posaditi vinograd. U vinogradu su zasađene autohtone sorte: žlahtina, sansigoto, debejan i kamenina te internacionalne sorte: syrah, merlot, cabernet sauvignon i grenache, a ponos vinograda je najsjeverniji plavac mali. Uz Antuna u radu vinarije je angažirana cijela obitelj predvođena sinom Tonijem, a u enološkom dijelu posla pomaže im gospođa Ivanka Rosati, jedna od najboljih hrvatskih enologa stare škole.

Slamnato žuta boja

Danas bih s vama podijelio moje viđenje žlahtine "Santa Lucia" iz berbe 2020., koja je i glavna etiketa vinarije s godišnjom proizvodnjom 80.000 butelja. Grožđe je brano ručno krajem kolovoza i početkom rujna, a nakon prerade vino je odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Vrlo se brzo otvara u čaši iz koje se uzdiže fin i ugodan miris na kojem na prvu dominiraju note zrelog voća poput breskve, pečene dunje te žute jabuke. Na drugo mirisanje vino se još više otvara, sad se javljaju note korice naranče koje prate note ružmarina i kadulje, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane je djelomično svježe, krasi ga ugodna mineralnost i sočnost te srednje tijelo. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je dosta dugačka.

Ova Katunarova žlahtina Sv. Lucija je harmonična, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja mi se ponovno nota pečene dunje. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati još oko dvije godine. Enogastronomski, ovo vino odlično ide uz topla predjela, a sljubio sam ga uz raviole punjene sirom u umaku od kozica, s malo kozjeg sira naribanog na raviole.

Foto

Ime vina: Žlahtina Sveta Lucija

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Katunar Estate Winery

Lokacija: Baška & Vrbnik/Hrvatsko primorje

Temperatura serviranja: 8-10 °C

Gastro preporuka: Ravioli sa sirom i umakom od kozica.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel, Riedel Extreme Malvazija istarska Glass

Cijena (mpc): 80 kuna (Konzum)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter