BOGATSTVO I RAZNOLIKOST ZAGREBAČKIH STOLOVA

Uzbudljivo putovanje bojama, mirisima i okusima Zagreba

| Autor: Glas Istre
(Foto: TZGZ / M. Vrdoljak)

Sudar starog i novog svakodnevno mijenja gradsku gastronomsku scenu i čini je uzbudljivom. Najočitije je to u ponudi globalno sveprisutne brze hrane i otvaranju etničkih restorana, ali i u pojačanom interesu za vinsku kulturu, kreativne bistroe, organske namirnice i autorsku kuhinju. Zagreb je trenutačno vrlo zanimljivo odredište za radoznalog gurmana i hedonista željnog novih okusa

Prema posljednjem TOMAS istraživanju Instituta za turizam o stavovima i turističkoj potrošnji u Hrvatskoj, gastronomija i uživanje u hrani predstavlja jedan od tri glavna motiva dolaska u destinaciju za čak 29 posto turista. Podatak je to koji će mnoge vjerojatno i iznenaditi, međutim gastronomija je neizostavni dio doživljaja neke destinacije i sigurno sve važniji element istraživanja i zanimanja modernih turista.

Lokalni doživljaj se vrlo često povezuje upravo s uživanjem u gastronomskim specifičnostima određene lokacije. Kad su grad Zagreb i njegova okolica u pitanju, istraživanje gastronomije, bila ona tradicionalna ili moderna, jednako je uzbudljivo kao i otkrivanje kulturno-povijesne baštine ili uživanje u prirodnim ljepotama. U obilju ponude mnogi će rado krenuti od onoga najtipičnijeg- štrukli, najpoznatijeg jela sjeverozapadne Hrvatske, ili pak sira i vrhnja, omiljenog tradicionalog jela Zagrepčana. Ljubitelji tradicije u Zagrebu i okolici naći će isto tako restorane koji nude ostale tipične specijalitete kao što su primjerice goveđa ili kokošja juha s domaćim rezancima ili ribanom kašom, kuhana šunka s hrenom, pečena purica s mlincima, kotlovina ili buncek s kiselim kupusom.

Gastro TZ Zagreb

Foto: TZGZ / V. Arambašić

Međutim obilazak zagrebačkih restorana prije svega je svojevrsno putovanje najboljim okusima koje nudi Hrvatska, s obzirom na to da lokalne delicije iz svih krajeva zemlje svakodnevno pristižu u glavni grad i čine ga velikim sjecištem svih hrvatskih regionalnih gastronomija. Uz regionalni štih, na današnji izgled zagrebačkih jelovnika značajno je utjecala povijesna sudbina i položaj na sjecištu interesa velikih carstava. Zbog toga se u zagrebačkoj kuhinji često miješaju austrijski, mađarski, češki, mediteranski, francuski, balkanski i turski utjecaji.

Iako se može reći da su Zagrepčani za stolom prilično konzervativni, odnosno katkad nepopustljivo vjerni tradiciji i navikama, moderna vremena polako im šire obzore, donose novitete i svjetske trendove. Sudar starog i novog svakodnevno mijenja gradsku gastronomsku scenu i čini je uzbudljivom. Najočitije je to u ponudi globalno sveprisutne brze hrane i otvaranju etničkih restorana, ali i u pojačanom interesu za vinsku kulturu, kreativne bistroe, organske namirnice i autorsku kuhinju. Zagreb je trenutačno vrlo zanimljivo odredište za radoznala gurmana i hedonista željna novih okusa, što su prepoznali i renomirani svjetski vodiči poput Michelina i Gault&Millau. Mnoge od tih uzbudljivih zagrebačkih gastro priča u cijelosti ili bar djelomično kreću sa središnje gradske tržnice na Dolcu. Takozvani „trbuh Zagreba“ svakodnevno oduševljava posjetitelje bojama i mirisima koji otvaraju apetit i pozivaju ka trpezama. Svježe namjernice stižu u ruke iskusnim chefovima, a oni ih, uz malo čarolije i puno smisla za sljubljivanje okusa, pretvaraju u neke od najljepših doživljaja i uspomena koje će posjetitelji ponijeti svojim kućama iz Hrvatske i iz Zagreba.

Naslovna fotografija:  TZGZ / M. Vrdoljak


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of