NOVO JESENJE KULTURNO RUHO ZAGREBA

ARTPUNKTURA: Zagreb postaje jedinstvena kulturna pozornica prepuna raznolikih kulturnih događanja

Djela umjetnika iz galerija i muzeja izlažu se na raznim mjestima: ulicama, fasadama, u izlozima, a studio Boir od 16. do 18. rujna kroz projekt "9 dekada/9 arkada" predstavlja preobrazbu glavne zagrebačke tržnice Dolac u posljednjih devet desetljeća

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Nešto posve novo, kreativno, interaktivno, multimedijalno, zanimljivo. Novi kreativni sadržaji. "Preplaviti" Zagreb kulturom i kulturnom ponudom. Jesen u znaku kulture.

Tako bi se mogao sažeti koncept nove umjetničke platforme za kulturu i umjetnost koja će tijekom jeseni na više zagrebačkih lokacija predstavljati različite umjetničke radove i manifestacije, a taj se projekt provodi u suradnji više partnera.

Artpunktura

Cilj je, dakako, pokloniti Zagrebu novo ruho za jesenje mjesece, oživjeti grad, obogatiti kulturnu i turističku ponudu, ali i dati priliku umjetnicima da se predstave, kao i onima koji možda nemaju naviku odlaska na kulturna događanja.

Umjetnost se oglasila

Napraviti od Zagreba destinaciju koja će biti zanimljiva kroz cijelu godinu, tako da svaki mjesec u godini ima svoja događanja i bude prepoznatljiv po nečemu što ga obilježava. Vodeća ideja je da se jesen u Zagrebu brendira i predstavi ne samo Zagrepčanima i posjetiteljima, nego i svijetu kao vrijeme posvećeno umjetnosti i kulturi, osobito kada se zna da je više od 40 posto svih dolazaka turista iz zemalja Europe motivirano posjetom nekim umjetničkim događajem.

Akademija likovne umjetnosti bit će uključena s nekoliko programa

Akademija likovne umjetnosti bit će uključena s nekoliko programa, među kojima su i oslikavanje panoa ispred glavnog ulaza u park Maksimir, predstavljanje velike ekološke kornjače koju su izradili njihovi studenti te izložba studenata završnih godina studija i diplomanata u prostorima Akademije u razdoblju od 16. do 19. rujna.

"Art & grad - Umjetnost se oglasila" projekt je Kuće za ljude i umjetnost Lauba, a održat će se od 16. do 19. rujna i na 300 plakatnih mjesta u gradu postavit će se reprodukcije radova 119 najpoznatijih hrvatskih umjetnika. Sve će to omogućiti da se Zagreb pretvori u veliki izložbeni prostor na otvorenom, da umjetnost dopre do ljubitelja, putnika-namjernika, ali i slučajnih posjetitelja.

Urbana umjetnička intervencija

"Time ćemo dobiti urbanu umjetničku intervenciju u gradu koja će smanjiti vizualnu buku grada koju daju komercijalna oglašavanja, grad bi mogao dobiti bitno drugačiju sliku, a s vremenom želimo postići da u gradu nemamo nijednu reklamu samo art".

Koautor Projekta Ilica Q'art Aleksandar Battista Ilić rekao je kako je taj projekt, koji će se ove godine održati od 13. do 30. rujna, dosad već privukao na desetke tisuća građana, a izuzetno im je bitno da u njihovim programima sudjeluju najbolji hrvatski umjetnici.

Raznolike umjetničke perspektive

Djela umjetnika iz galerija i muzeja izlažu se na raznim mjestima: ulicama, fasadama, u izlozima, a studio Boir od 16. do 18. rujna kroz projekt "9 dekada/9 arkada" predstavlja preobrazbu glavne zagrebačke tržnice Dolac u posljednjih devet desetljeća. Sve će to biti putem instalacije koja će prikazivati promjene koje su zadesile Dolac kroz godine na prostoru devet arkada na zapadnoj strani tržnice koja će za ovu priliku postati projekcijska platna.

Izložba naslovljena "Prostoria 10", a u povodu 10. obljetnice tvrtke Prostoria do 8. listopada bit će postavljena u Meštrovićevom paviljonu, a prikazat će se dosezi tog dizajn-brenda namještaja.

Od 16. do 19. rujna interaktivna kulturna manifestacija Reli po galerijama umrežit će deset galerija koja aktivno uključuje posjetitelje u njihov obilazak, za što je i produženo radno vrijeme do 22 sata. Taj reli osmišljen je po principu da se u prvoj galeriji dobiva mapa, a u svakoj sljedećoj skupljaju se oznake. Svi koji ih sakupe sve dobit će simboličnu diplomu.

Približiti umjetnost široj publici

U Artupunkturu je uključen i 36 Mountains Studio, novi izložbeni prostor u centru Zagreba osnovan usred pandemije koji će u razdoblju od 14. rujna do 30. rujna predstaviti projekt "Novo nasljeđe". Taj projekt je potaknut događajima koji su pogodili Zagreb protekle i ove godine. Tu je i Art Zagreb, sajam koji će se održati od 15. do 18. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i predstaviti šest galerija, što je najviše do sada, a tridesetak umjetnika predstavit će se na 17 štandova, uz predavanja i panele na temu tržišta umjetnina.

Organizatori ističu da je Zagreb živući organizam. Njegovim ulicama kola energija ljudi, njegovim parkovima i trgovima, kao otkucaji srca, odzvanjaju koraci onih koji u njemu žive ili ga posjećuju. Upravo njima grad kroz svoje umjetnike donosi Artupunkturu – kolaboraciju svih partnera i prijatelja kulture i stvaranja čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probuditi njegovu vitalnu energiju.

Jesen puna kulturnih događanja

Nadalje, organizatori poručuju da "projekt Artupunktura pojedincu pristupa kao jedinstven umjetničko-društveni tretman, servira ljepotu i vrijednost koja proizlazi iz potpisa autora koji stoje iza djela. Ta djela, strateški raspoređena po brojnim punktovima oko nas, ispisat će još jednu zagrebačku priču".

Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima. Artupunktura u svojem prvom izdanju donosi bogat i raznovrstan program, a uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba svim ovim projektima pruža jedinstvenu platformu s ciljem popularizacije umjetničke scene i revitalizacije grada vodeći se krovnom idejom projekata – terapija Zagreba umjetnošću.

Više o projektu pronađite na www.artpunktura.hr

Gradske lokacije kao umjetnička pozornicaArtpunkturaArtpunktura

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum