ZANIMLJIVI U SVAKO GODIŠNJE DOBA

OTKRIJ LJEPOTU, PONESI USPOMENE: Istraži Zagreb i Zagorje

| Autor: M. P. M.
(Foto: Julien Duval)

(Foto: Julien Duval)


Grad Zagreb zanimljiv je u svako godišnje doba. Planirate li provesti koji opušteni vikend, posjetite hrvatsku metropolu, ali "skoknite" i na jednodnevni izlet u njegovu bližu okolicu jer kratkim odmorom možete oduševiti cijelu obitelj.

U gradu imate što vidjeti i doživjeti, a ako krenete pješice, oduševit će vas ulice i trgovi s vrijednostima koje su ga svrstale na listu europskih umjetničkih gradova.

Zagrebačko srce zasigurno je Trg bana Josipa Jelačića, središnje mjesto do kojega vode svi zagrebački putevi, a kip hrvatskog bana na konju zauzima važno mjesto u hrvatskoj povijesti.

U neposednoj blizini nalazi se i jedno od najromantičnijih zagrebačkih odredišta – park Zrinjevac u čijem je središtu i Glazbeni paviljon koji nudi i mnoštvo promenadnih koncerata.

Možda će vaš prvi susret s gradom biti negdje drugdje - u blizini prepoznatljivog spomenika kralju Tomislavu kod zgrade Glavnog kolodvora ili uz drugi gradski simbol – Hrvatsko narodno kazalište ispred kojega je Meštrovićev Zdenac života...

Zasigurno ćete prošetati i Ilicom, najdužom zagrebačkom ulicom kojom ćete uspinjačom najbrže doći na Gornji grad.

I odlazak na tržnicu Dolac poseban je doživljaj koji ćete upisati u sjećanja kao i obilazak   Tkalčićeve ulice koja otkriva stari duh Zagreba uz brojne restorane i kafiće, galerije i smireniji život velegrada.

Izlet u Zagorje

Kako izgleda smireniji život u okolici Zagreba u čarobnim zagorskim bregima – saznajte krećući na izlet u zeleno Zagorje.

Dvorci, toplice, muzeji, vina, zeleni bregi – sve je tu, no, mi vas vodimo u otkrivanje seoskog života kroz više stoljeća posjetom Kumrovcu i etno selu s autentičnim kućama i opremom.

Muzej "Staro selo" je najveći etnografski "in situ" muzej u Hrvatskoj sa 40 očuvanih tradicijskih objekata u kojemu ćete doživjeti život s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Muzejski postavi upoznaju posjetitelje s tadašnjim običajima i svakodnevnim životom seljaka, ali prikazuju i razne tradicijske obrte nužne za život. Obnovljena rodna kuća Josipa Broza Tita u središtu sela sadrži etnografski i povijesni postav, a u Staroj školi rekonstruirane su i nekadašnje učionice i učiteljev stan.

Etnolozi i majstori tradicijskih obrta organiziraju za različite uzraste i mnogobrojne zanimljive radionice.

Spomenimo i jednu zanimljivost - u Zelenjaku kraj Kumrovca nalazi se jedini spomenik himni u svijetu. Stihove hrvatske himne napisao je Antun Mihanović, prema nekim predajama, očaran ljepotom doline Zelenjaka.

Nakon intenzivnog dana, ne preostaje vam nego se opustiti. Možda u nekim od brojnih termi? U Termama Tuhelj, na izvoru termalne vode prirodne temperature od 33 stupnja Celzija, stvara se ljekovito termalno blato, nepresušni izvor zdravlja i energije, koje se ubraja među četiri najbolja u ovom dijelu Europe.

Zagorske kleti

Daleko od gužvi, nakon razgledavanja, okrijepiti se možete kušanjem izvornih zagorskih specijaliteta, ali i otkriti neke od desetak obiteljskih vinarija koje predvode pravu "vinsku revoluciju".

Kleti su pretvorene u ugostiteljske objekte, a Zagorje ima što ponuditi. Podsjetimo da je u njegovom   sjevernom dijelu, na području današnje općine Radoboj pronađen fosil vinove loze star 12 milijuna godina, a danas se čuva u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Sorta "stara krapinska belina" preteča je današnjeg vina chardonnay. Jedna je od najstarijih sorti vina u svijetu, a sama je gotovo nestala iz vinograda tamošnjeg kraja.

Govoreći o gastronomiji, zanimljivo je istaknuti da Krapinsko-zagorska županija ima zaštićeno glavno jelo, prilog i desert. Naime, zagorski puran i mlinci nose oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a, a zagorski štrukli/štruklji/ nose oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini.

Nakon svega, kratkom vožnjom, vratit ćete se u Zagreb gdje vas očekuju nova, uzbudljiva večernja događanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter