NAJNOVIJEENOTEKA

U Veroni na Vinitaly predstavljena i hrvatska vina: SUPERSLAVONAC CUVEE MIRAZ

| Autor: Emil PERDEC

Na kraju prezentacije u Veroni, jedan je talijanski novinar primijetio sličnost cuvee Miraza vinarije Feravino iz Feričanaca sa sličnim vinima iz Toscane koji se nazivaju Supertoscanci što su mješavina lokalnog sangiovesea s bordoškim sortama, pa smo se složili da bi se onda Miraz mogao nazvati Superslavonac

Prije točno sedam dana započeo je na sajmenom prostoru u Veroni 53. po redu Vinitaly, jedna od najznačajnijih vinskih manifestacija u Europi. Drugu godinu za redom, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, na Vinitalyju su se organizirano predstavili i hrvatski vinari, ove godine njih šest. Kao i lani, svaka vinarija je na Masterclassu hrvatskih vina predstavila po jedno vino. Ove je godine predstavljanje podijeljeno na dva dana, prvo na primorsku pa na kontinentalnu Hrvatsku.

Dva dana predstavljanja

Prvog dana predstavili smo žlahtinu "Sveta Lucija" (2017.) vinarije Katunar s Krka, zatim malvaziju istarsku "Collina", (2015.) i voćno vino od crnog ribiza, vinarije Rak iz Draganića. Drugi dan predstavljene su graševina (2018.) vinarije Erdut, pušipel "Prestige" (2016.) male vinarije Dvanajšćak-Kozol iz Dragoslaveca u Međimurju te za kraj izvrsni cuvee "Miraz" vinarije Feravino iz Feričanaca. Vinarija Feravino svoje početke veže za 1804. godinu kada je podignut još danas živući stari podrum. Za vrijeme socijalizma 1964. godine izgrađen je novi podrum i povećani kapaciteti vinograda, a proizvodnja vina se podignula na višu razinu.

Vinarija je u novije vrijeme imala svoje uspone i padove, no danas je vrlo uspješno privatizirana od strane našičke NEXE grupe čiji je vlasnik Ivan Ergović rođen upravo u Feričancima. Osim same proizvodnje vina, vlasnici vrlo uspješno razvijaju i turističku priču pa bi uskoro uz podrum trebao niknuti i lijepi manji boutique hotel, a izletište za grupe je već u punoj funkciji. Feravino kontrolira 160 hektara vinograda, a dvije najzasađenije sorte grožđa, s po 25 posto zastupljenosti su frankovka i graševina dok ostatak čine poznate internacionalne, bijele i crvene sorte. Odnedavno su počeli proizvoditi i jako fine pjenušce, a mirna vina rade u tri linije:

classic, miraz i dika. Na kraju prezentacije u Veroni, jedan je talijanski novinar primijetio sličnost cuvee Miraza sa sličnim vinima iz Toscane koji se nazivaju Supertoscanci što su mješavina lokalnog sangiovesea s bordoškim sortama, pa smo se složili da bi se onda Miraz mogao nazvati Superslavonac. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje ovog finog Superslavonca koji se sastoji od 50 posto frankovke, 30 posto merlota i po 10 posto cabernet sauvignona i cabernet franca. Grožđe za ovo vino raslo je na najboljim položajima vinarije. Vinograd Srednjak, na kojem raste grožđe frankovke, zasađen je još 1973. godine, a bordoške sorte dolaze iz relativno mladih nasada vinograda koji su stari u prosjeku od osam do deset godina. S obzirom na to da se vino dobiva od četiri sorte grožđa, ručna berba je odrađena u razdoblju od kraja rujna sve do skoro sredine listopada.

Odležalo u bariqu

Nakon prerade, svaka je sorta grožđa vinificirana odvojeno te je odrađivana maceracija 12-14 dana. Nakon toga, vina su odležavala 12-16 mjeseci u kombinaciji rabljenih i novih barrique bačvica te su na kraju kupažirani u inoxu, a pred puštanje na tržište vino je još šest mjeseci provelo u boci. Krasi ga lijepa, duboka rubin crvena boja s tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Pred kušanje vino sam ostavio petnaest minuta u većoj bordoškoj čaši te se polako počelo otvarati. Na prvi miris javlja mi se nota bobičastog voća u obliku borovnice i kupine, slijedi nota vanilije u pratnji crnog papra te tamne čokolade, klinčića i cedrovine s malo duhanskih nota. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano prema mekanom, a s druge strane ima ugodnu svježinu. Tanično je, s finim i mekanim taninima koji imaju sitnu granulaciju te je ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa i kakvoća su jako dobri. Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota kupine s malo maslaca. Ovaj cuvee je u jako dobroj kondiciji i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem četiri do pet godina. Enogastronomski jako dobro paše uz jela od crvenog mesa, a ja bih se odlučio za janjeći rack.

Ime vina: Cuvee Miraz

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vinarija Feravino

Lokacija: Feričanci / Slavonija

Temperatura serviranja: 16-18 C

Gastro preporuka: Janjeći rack.

Ocjena: 9,2 /10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 100 kn ( Cicibela Rovinj )


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam