LAGANO I SVJEŽE

ŠTO JESTI TIJEKOM VELIKIH VRUĆINA? Donosimo savjete za ljetnu prehranu

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Tijekom ljeta trebamo jesti i mnogo voća i povrća. Treba izbjegavati teške obroke, a jedno od rješenja mogu biti hladne juhe. Konzumiranje ledenih poslastica i vrlo hladne vode nije najbolji izbor, objašnjavaju stručnjaci za prehranu

Tijekom izuzetno toplog razdoblja prednost dajemo laganim jelima, voću i zelenom povrću. Konzumiranje ledenih poslastica i vrlo hladne vode nije najbolji izbor, objašnjavaju stručnjaci za prehranu. Trebamo izbjegavati teške obroke, a jedno od rješenja mogu biti hladne juhe. Zbog niske kalorijske vrijednosti ovih juha, izbjeći ćemo pregrijavanje tijela prilikom probave.

Tradicionalne juhe su obično kalorične i sigurno će pomoći kad nam je potrebno dodatno zagrijavanje, no u vrelim danima vrijedi jesti hladne juhe. Sadrže više vode od masti ili proteina i zahvaljujući tome tijelo ne mora trošiti puno energije, tako da se ne zagrijava. Tijekom ljeta trebamo jesti i mnogo voća i povrća. Oni ne samo da su zdrav obrok, već i dobar način za obnavljanje količine vode u tijelu. Voće poput lubenice, grejpa, naranče, dinja i jagoda u tome je posebice djelotvorno. Zeleno povrće poput krastavaca, tikvica i brokule također je bogato vodom te sadrži elektrolite koji na pravilan način hidriraju tijelo.

Osnovni princip pri visokim temperaturama je često i redovito ispijanje vode. Tijekom dana treba popiti 2 do 3 litre. U vrućim danima obično refleksno posežemo za ohlađenom vodom koja, međutim, može izazvati šok za tijelo pa je najbolje držati je na sobnoj temperaturi.
Jedan od proizvoda koje intuitivno koristimo za hlađenje ljeti je sladoled. On može biti dobra protuteža popularnim slatkišima, posebice kad su u pitanju niskokalorični sorbeti od voća bogati vitaminima. Međutim, valja imati na umu da razlika u temperaturi daje samo privremeni efekt, a tijekom probavljanja sladoleda ponovno ćemo osjetiti toplinu.

Što zapamtiti o ljetnoj prehrani?

1. Pijte vodu na sobnoj temperaturi. Voda je najbolja hidratacija koja tijelu daje ravnotežu.

2. Pijte smoothieje. Možemo ih pripremiti u više različitih verzija, od povrća ili voća. Obično njihova priprema ne oduzima puno vremena, a to je lagan i zdrav obrok koji tijelu daje pravu temperaturu.

3. Konzumirajte zeleno povrće. Jedite kuhanu brokulu, kelj, špinat ili blitvu. Također jedite sirovo povrće. Odaberite svježe krastavce. Oni hidratiziraju tijelo i osvježavaju tijekom ljeta.

4. Ponovno voće, voće i voće! Izaberite plodove bogate vitaminom C i s visokim udjelom vode. Možemo ga jesti sirovo ili iskoristiti slatke plodove i pripremiti u obliku koktela ili osvježavajuc´e salate.

5. Odaberite sladoled s dobrim sastavom. Sladoled treba sadržavati uglavnom mlijeko, jaja i šećer, a izbjegavajte onaj s umjetnim bojama i konzervansima. Ako kupujete sladoled u pakovanjima, najbolje je izabrati onaj s malo sastojaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter