NAJNOVIJEENOTEKA

STARA HRVATSKA SORTA BIJELOG GROŽĐA: Zlatarica iz Vrgorca

| Autor: Emil PERDEC

Zlatarica je kao sorta grožđa oduvijek tražila puno njege i pažnje u vinogradu i to je bio razlog što su je u socijalizmu zanemarivali. No danas je potpuno drukčija situacija jer postoji trend revitalizacije autohtonih sorti grožđa i nakon puno godina zlatarica vrgorska je opet u fokusu lokalnih vinara

U Hrvatskoj imamo jako puno zanimljivih sorti grožđa za koje mnogi možda nisu ni čuli, a jedna od takvih je zasigurno zlatarica vrgorska. Kao što joj ime govori, karakteristična je za mikrolokaciju u okolici grada Vrgorca, a preporučeni je kultivar u Dalmatinskoj zagori te u srednjoj i južnoj Dalmaciji. No, tamo se naziva zlatarica blatska koja je tipična za otok Korčulu i nema sličnosti s imenjakinjom iz Vrgorca. Zlatarica vrgorska prvi put se spominje 1821. godine u austrougarskim knjigama, a zanimljivo je da je bila prisutna i na prvoj izložbi vina u Dalmaciji 1875. godine, kao jedina bijela sorta grožđa. Kasnije ju je spominjao i poznati ampelograf Bulić kao izuzetno zanimljivu sortu, ali je polako u socijalističkom sistemu gubila značaj, potisnuta raznim uvezenim masovnim sortama. Zlatarica je kao sorta grožđa u vinogradu jako zahtjevna, nježna sorta a još je i ženskog roda. Oduvijek je tražila puno njege i pažnje u vinogradu i to je bio razlog što su je u socijalizmu zanemarivali.

Vinarija Pilač

No danas je potpuno drukčija situacija jer postoji trend revitalizacije autohtonih sorti grožđa i nakon puno godina zlatarica vrgorska je opet u fokusu lokalnih vinara. Zapravo, sve se uklapa u turistički razvoj ovog lijepog kraja koji je od davnina poznat po poljoprivredi. Vrgorac je kao grad uvijek bio važno središte na putu prema istoku te je u povijesti mijenjao mnoge vladare, od Mlečana, Francuza, Austrougarske pa do današnjih vlasti. Vinarija Pilač kojom upravlja obitelj Mihaljević među prvima je krenula u revitalizaciju ove autohtone sorte grožđa, a uz njih su još prisutne i garage vinarije Franić i Gašpar. Vinarija Pilač otvorena je 2013. godine i nalazi se u okviru modernog multifunkcionalnog kompleksa kakvog nema u okolici. Kompleks se sastoji od vinarije, kušaonice vina s kapacitetom do 80 sjedećih mjesta, restorana s prostranom terasom, cafe bara, dvorane za boćanje, kaveza za mali nogomet te fitnes centra. Ovakav projekt zasigurno je jako atraktivan proizvod kako za domaće tako i za strane posjetitelje i mjesto je cjelogodišnjeg druženja ljubitelja vina, hrane i sporta, što sve čini idealnu kombinaciju. Vinarija Pilač obrađuje oko četiri hektara vlastitih nasada, a ostatak kupuje od provjerenih kooperanata. Godišnja proizvodnja kreće se oko 100.000 litara, pola plasiraju u buteljama, a pola u rinfuzi. Od sortimenta imaju merlot, syrah, rukatac, pošip i zlataricu.

Karakteristike

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihove zlatarice iz berbe 2018., za koju je grožđe brano početkom rujna da bi se sačuvala aroma koja je vrlo bitna kod ovoga vina. Nakon ručne berbe i prerade, vino je odležavano isključivo u inox bačvama te je pred puštanje na tržište još par mjeseci provelo u boci. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zelenkastim tonovima, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz čaše se brzo širi fin i ugodan miris. Na prvi nos javlja mi se voćna nota svježe nektarine, koju prati nota aromatičnog bilja, a kasnije se nadovezuje još malo narančine kore na koju se naslanja nota mente i malo egzotičnog voća poput manga, dakle mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo, čak nježno i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina te je ukusno i ima srednje tijelo. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a okus je djelomično trajan, na aftertasteu javlja se nota breskve. Vino je harmonično, lijepo se pije i namijenjeno je trajanju do sljedeće berbe, ali u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem dvije godine. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz razne pašte i rižota s morskim plodovima, a ja sam se odlučio za tjesteninu s kozicama.

Ime vina: Zlatarica

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: vina Pilač

Lokacija: Vrgorac / dalmatinska Zagora

Temperatura serviranja: 8-10 °C

Gastro preporuka: tjestenina s kozicama

Ocjena: 9,1 / 10

Čaša: Malvazija Riedel   glass

Cijena (mpc): 60,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam