ENOTEKA

SLOVAČKA VINA: Macik Tokaj

Vino ima dobar balans između meke i tvrde strane, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je jako dobra. Na aftertasteu se javlja nota džema od naranče i livadnog meda. Vino ima izvrsnu kakvoću, harmonično je i trenutno u izvrsnoj kondiciji. Preporučio bih ga uz pladanj plemenitih sireva

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Tokaj je povijesna vinorodna regija koja baštini dugačku povijest vinarstva i vinogradarstva, a prvi pisani tragovi o proizvodnji vina datiraju iz 1067. godine. Puni naziv regije je Tokaj-Hegyalja i bila je dugi niz godina jedinstvena vinska i zemljopisna regija, sve do kraja Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije.

Trianonskim ugovorom potpisanim 4. lipnja 1920. u dvorcu Grand Trianon u francuskom gradu Versaillesu definirane su nove granice među zemljama koje su nastale raspadom nekad moćnog carstva. Tako je veći dio vinorodne regije Tokaj ostao u Mađarskoj, dok je manji dio potpao pod tadašnju Čehoslovačku, odnosno sadašnju Slovačku.

Šest vinorodnih regija

Danas u mađarskom Tokaju uzgajaju oko 6.000 hektara vinograda, dok u slovačkom dijelu ima oko 900 hektara u tokajskoj regiji. Od sortimenta na jednoj i drugoj strani dominantni su: furmint, lipovina i muškat. Slatka vina su obilježje ovoga kraja. Tradicionalno su vina imala oznake slatkoće od tri do šest puttonyja, od najmanje slatke pa do najslađe esencije. U Mađarskoj su nakon 2013. godine ukinuli kategorije 3 i 4 puttonyos, dok su ih u slovačkom dijelu regije ostavili. Razlog ovom zaokretu kod Mađara je taj što se sve više vinara okreće suhim, bijelim, mineralnim vinima koja je moguće dobiti od grožđa dominantnih sorti furminta i lipovine.

Ovaj lijepi kraj godišnje posjete milijuni turista i uživaju u izvrsnim vinima. Posjetio sam ga u siječnju 2017. i zaista uživao usprkos zimi i snijegu. Danas je Tokaj, nažalost, u nezavidnoj situaciji zbog zemljopisnog položaja jer je vrlo blizu ukrajinske granice tako da će turistički posjet zasigurno biti manji nego u nekoj "normalnoj" godini. Već sam nekoliko puta pisao o tokajskim vinima s mađarske strane, a danas bih vas upoznao s vinarijom Macik sa slovačke strane Tokaja.

Ova obiteljska vinarija smještena je neposredno uz mađarsko-slovačku granicu u mjestu Mala Trna. Slovačka vinska scena sastoji se od šest vinorodnih regija od kojih je Tokaj najmanja zasebna regija, smještena na krajnjem jugoistoku i okružena susjednom regijom Vychodoslovenska ili Istočna slovačka vinska regija. Vlasnik vinarije je Jaroslav Jaro Macik i imao sam čast upoznati ga na ProWein sajmu u Düsseldorfu jer mu se štand nalazio preko puta Vinistrinog.

Ova moderna vinarija na tržište plasira široku paletu proizvoda, osim vina imaju i pivo, med te za mlade kombinaciju vina i prirodnog soka. Uz vinsku priču gostima nude i smještaj u elegantnom pansionu te niz aktivnosti poput raznih izleta i vožnje biciklom. U Düsseldorfu sam kušao sve njihove proizvode, od piva, mirnih vina te slatkih i svi su im proizvodi jako dobri. Danas bih s Vama podijelio svoje viđenje njihova slatkog tokaja koji nosi oznaku "4 putovy" iz berbe 2006. Ovo vino mi je Jaro osobno poklonio zadnji dan Sajma kao zahvalu za cukerančiće koje sam mu dao jer su se izvrsno sljubljivali s njegovim slatkim tokajima.

Kupaža furminta i muškata

Vino je kupaža furminta i muškata te ga krasi zlatnožuta boja, kristalno je bistro i gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan te se vino polako

otvara. Na nosu se prvo javlja nota meda i pečene dunje i cvjetna nota kamilice, slijedi suha marelica koju prati nota mljevene mendule, a kasnije se javlja zrela breskva i mala nota vanilije, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je slatko, djelomično toplo i mekano, s druge strane ima lijepu svježinu, ukusno je, tanini su prisutni i krasi ga puno tijelo.

Vino ima dobar balans između meke i tvrde strane, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je jako dobra. Na aftertasteu se javlja nota džema od naranče i livadnog meda. Vino ima izvrsnu kakvoću, harmonično je i trenutno u izvrsnoj kondiciji. Preporučio bih ga uz pladanj plemenitih sireva.

Foto

Ime vina: Tokaj 4 putonovy

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Tokaj Macik Winery

Lokacija: Mala Trna / slovački Tokaj

Temperatura serviranja: 10-12 C

Gastro preporuka: Pladanj plemenitih sireva

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Furmint Glass

Cijena (mpc): 36 E (www.tokajmacik.sk)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater