ŠTO S LANJSKIM I PRETHODNIM BERBAMA?

RJEŠENJE ZA ZALIHE NEPRODANOG VINA: Zagrebačka tvrtka Vinolog pokreće otkup viškova rinfuznog vina u Istri

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Nakon što se vinari koji su zainteresirani za prodaju vina u rinfuzi jave Vinologu sa svojim ponudama, od njih će se zatražiti uzorci za degustaciju i analizu, a nakon 7-10 dana vinar će dobiti povratnu informaciju je li njegova ponuda prihvaćena i hoće li se vino otkupiti. Najmanja količina vina jedne vrste koja se u ovoj situaciji može ponuditi je 1.000 litara * Vinari mogu ovoj tvrtki ponuditi svoje viškove vina u rinfuzi i u sljedećim godinama i berbama, ne samo u ovom kriznom razdoblju

Iako je turistička sezona lagano krenula, iako su se granice počele otvarati, a s njima i istarski restorani, konobe, kafići i hoteli, i iako je s time lagano krenula i prodaja istarskih vina, zabrinutost naših vinara da će im u podrumima ostati stanovite količine neprodanog vina iz lanjske i prethodnih berbi još je uvijek prisutna. Nekoliko proljetnih mjeseci je, što se vinskog tržišta tiče, nepovratno izgubljeno; turista će ponešto i biti, ali svakako ne onoliko koliko u normalnim godinama, a rađanje optimizma uvijek može biti prigušeno novim teškoćama, kao što je to ovih dana slučaj s ponovnom pojavom koronavirusa i zaraženih osoba u Istri. Sami vinari prognoziraju da će do kraja ove godine prodati 40-50 posto manje vina nego prijašnjih godina, što povećava njihovu zabrinutost glede zbrinjavanja zaliha u vrijeme kada treba osloboditi prostor za nova vina iz ovogodišnje berbe.

Ekskluzivne marke

Ministarstvo poljoprivrede je 5. lipnja napokon objavilo usvojene interventne mjere pomoći vinarskom sektoru. Prva od tih mjera donosi povećanje udjela potpora u investicijske projekte vinarija, odnosno s 50 na 60 posto ukupne vrijednosti investicije povećava se potpora za ulaganja u vinarije, dok se sa 70 na 80 posto povećava potpora za restrukturiranje i konverziju vinograda. Sljedeća mjera je naknada od pet kuna po litri vina isporučenog tvrtki registriranoj za destilaciju (a i te tvrtke dobivaju potporu od 0,5 kuna po preuzetoj litri), a treća mjera je potpora za krizno skladištenje vina u iznosu od 0,6 kuna po litri za mjesec dana skladištenja.

Bit ćemo slobodni procijeniti da istarskim vinarima, kako su nam sami izjavljivali, državna mjera naknade za destilaciju nije baš atraktivna, dok mjera za krizno skladištenje može biti mala financijska pomoć za prebrođivanje razdoblja lošije prodaje, ali je nedostatna za ozbiljnije proširenje skladišnog prostora ili nabavu novih bačava koje bi bile dovoljne za spremanje postojećih zaliha. Zato je svaka nova inicijativa za rješavanje problema vinskih viškova dobrodošla, a tržišni odnosi ponude i potražnje već će pokazati koliko će takve inicijative biti povoljne i uspješne.

Zagrebačka tvrtka Vinolog već godinama otkupljuje rinfuzno vino u Istri, kao i u drugim hrvatskim regijama, i plasira ga na tržište pod ekskluzivnim robnim markama za trgovačke centre. Ranijih godina tvrtka Vinolog je vina u Istri kupovala od stalnih partnera, a ove se sezone javnim pozivom okrenula i potencijalnim novim partnerima, upravo s nakanom da pomogne istarskim vinarima riješiti se viškova vina u rinfuzi uoči nove berbe.

U trgovačkim centrima

Dosadašnja su iskustva tvrtke Vinolog s plasmanom vina vlastitih brendova, napravljenih od otkupljenog rinfuznog vina širom Hrvatske, vrlo pozitivna. Ta su vina, kao Vinologova robna marka, prodavana u trgovačkim centrima, a dio je išao i u izvoz u nešto manjim količinama od željenih isključivo zato jer se na domaćem tržištu nije uspjelo otkupiti veće količine rinfuznih vina. Ova bi sezona mogla biti prekretna ukoliko se vinari odazovu na upravo objavljeni Vinologov javni poziv. U pozivu, odnosno oglasu od vinara se traži da Vinologu pošalju svoju ponudu s podacima o sorti, količini i cijeni vina u rinfuzi koje žele prodati te da, ukoliko imaju, prilože i analizu tog vina.

U tvrtki Vinolog smo dobili informaciju da je okvirna cijena koju su spremni ponuditi u prosjeku pet kuna po litri. Međutim, točna cijena izračunava se za svakog vinara posebno, pa će sorte koje imaju manji prinos postizati bolju cijenu, a za vrhunska ili odležana vina Vinolog je spreman ponuditi i trostruko više od prosječne otkupne cijene. No jednako tako se za ponuđeno vino, koje ima neku manu ili koje se treba doraditi, otkupna cijena zbog troškova dorade može i spustiti. Pri formiranju cijene, vina će se vrednovati i analitički i organoleptički.

Nakon što se vinari koji su zainteresirani za prodaju vina u rinfuzi jave Vinologu sa svojim ponudama, od njih će se zatražiti uzorci za degustaciju i analizu vina, a nakon 7-10 dana vinar će dobiti povratnu informaciju je li njegova ponuda prihvaćena i hoće li se ponuđeno vino otkupiti. Najmanja količina vina jedne vrste koja se u ovoj situaciji može ponuditi je 1.000 litara. Kod malih kupoprodaja Vinolog šalje za utovar vlastite tankove od 1.000 litara, a ako se radi o većoj količini, tada se na utovar mogu poslati i cisterne zapremine do 25.000 litara.

Kod ovakve prodaje rinfuznog vina proizvođač se u potpunosti odriče svog "autorstva" nad tim vinom, na etiketi Vinologovih robnih marki ne spominju se neposredni proizvođači, već samo podrijetlo, oznaka kvalitete, godina berbe i sortnost, što znači da otkupljivač u potpunosti preuzima odgovornost za puštanje vina u promet i za njegov plasman, bilo u Hrvatskoj ili u izvozu, ali preuzima i sve troškove prijevoza, konfekcioniranja, plasiranja i marketinga.

U roku od 30 dana

Ponekad je rok plaćanja za naše vinogradare i vinare važniji od same cijene, što su pokazale i neke traume iz ne tako davne prošlosti, odnosno iskustva s tvrtkama koja danas više ne postoje. U Vinologu kažu da su sposobni platiti svu količinu vina koju budu otkupili, i to u roku od 30 dana nakon dobivanja ponude i uzoraka. No najveća zanimljivost procesa koji Vinolog želi otvoriti u Istri je da njegova ponuda nema određeni rok već je trajna: vinari mogu ovoj tvrtki ponuditi svoje viškove vina u rinfuzi i kasnije, i u sljedećim godinama i berbama, ne samo u ovom kriznom razdoblju.

Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti podržava ovu inicijativu tvrtke Vinolog. "Svatko ima pravo otkupljivati vino, a postignuta cijena rezultat je tržišne ponude i potražnje, osim što naravno ovisi i o kvaliteti vina. Sada kada većina vinara nema gdje sa zalihama, i ovo za njih može biti povoljno rješenje, a svi se naravno nadamo da će s otvaranjem vinskog tržišta i početkom turističke sezone rezultati za biti sve bolji", kaže Benvenuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter