UZ BOK NAJBOLJIMA

MERANO WINE FESTIVAL koji od osnutka stavlja fokus isključivo na odabranu kvalitetu, 12 istarskih vinara u EUROPSKOJ ELITI


Uz bok najslavnijih europskih vinskih regija, Istra se drugu godinu zaredom predstavila na uglednom Merano Wine Festivalu u Italiji i to s 12 vrhunskih vinarija, uz gastronomsku i drugu turističku ponudu objedinjenu pod geslom "Istra, odmor s pogledom". Sudjelovale su vinarije Franc Arman, Marijan Arman i Geržinić iz Vižinade, Capo i Veralda iz Brtonigle, Cattunar iz brtoniške Nove Vasi, Damjanić vina iz Poreča, Degrassi iz Savudrije, Ipša iz Oprtlja, Medea iz Vodnjana, Roxanich iz porečke Nove Vasi te Zigante vina iz Grožnjana.

Na petodnevnoj međunarodnoj manifestaciji, koja se po 27. put održavala u bajkovitom južnotirolskom gradu Meranu, uz oko 200 majstora okusa i 15-ak chefova, predstavilo se više od 500 najboljih vinarija Italije i svijeta, a među njima, uz klasike Toscane, Veneta i Piemontea, velik broj i južnotirolskih vrhunskih vina, premda je fokus ovog izdanja bio na vinima rosè. Predstavljeno je i 116 proizvođača bio-vina.

Tri dana Istre

Ekskluzivno okupljanje predstavnika vinske industrije i kulinarske izvrsnosti ovog dijela Europe privuče poznate međunarodne kupce, opinion lidere, medije i brojne posjetitelje, sve do krajnjeg europskog sjevera. Istra sudjeluje zahvaljujući partnerstvu županijske Turističke zajednice s agencijom Gourmet’s International, organizatorom Festivala, te njezinim osnivačem Helmuthom Köcherom. U Kurhausu, palači s konca 19. stoljeća, istarski je TZ uz potporu HTZ-a ponovno zakupio dio sale Czerny, gdje su bile i brojne vinske kuće iz poznate francuske regije Champagne te iz Njemačke i Austrije.

- Sudjelovanje na Festivalu u Meranu spada u dio aktivnosti TZ-a Istarske županije usmjerene na razvoj realnog sektora, odnosno njegovu promociju na međunarodnim tržištima, čime se neposredno promovira i sam teritorij. Sva tri dana koliko je Istra bila prisutna na Festivalu zabilježene su velike gužve, od ciljane gourmet publike do operatera iz sektora, buyera i ljubitelja, koji su upoznali vinsku ponudu Istre, ali i same proizvođače koji su osobno prezentirali svoje proizvode. U posebnom dijelu bio je smješten i info-desk s našim promotivnim materijalom, kaže Denis Ivošević, direktor istarskog TZ-a.

Craft piva i kokteli

Održan je, prenosi Ivošević, zanimljiv okrugli stol o utjecajima klimatskih promjena na budućnost vina, novim mogućnostima proizvodnje te očekivanjima potrošača. Raspravljalo se o tome što bi trebalo poduzeti u vezi globalnog zatopljenja koje će do 2050. godine najviše utjecati na budućnost vinarstva. Među uglednim govornicima bili su Stevie Kim, direktorica međunarodnog tima sajma Vinitaly; Oscar Farinetti, osnivač međunarodnog lanca Eataly; Luca Gardini, najbolji sommelier svijeta, poznat po nadimku "wine killer"; Luciano Ferraro, glavni urednik Corriere della Sera; Joe Bastianich, vinar i poduzetnik, sin Lidije Bastianich; Georg Kaser, meranski klimatolog i drugi.

- U dva udarna dana, subotu i nedjelju, proglašen je "sold out" tako da je bilo gotovo nemoguće kupiti ulaznicu, sve su sale bile prepune posjetitelja uz priličnu gužvu i u Kurhausu i u Gourmet areni gdje su prezentirani najbolji talijanski kulinarski proizvodi, craft pivovare i destilati. Novost ovogodišnjeg festivala bila je Spirits Experience Area na Promenadi, posvećena destilatima, likerima i gorkim napitcima. Tu su se izmjenjivale degustacije i tematski seminari s ciljem širenja umijeća tzv. miksologije, miješanja vrhunskih koktela, prenosi Ivošević. (PIŠE Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum