Ilustracija
Recept za labinske krafe dobili smo od kuhara restorana Kvarner u Labinu. Bez ovog tradicijskog specijaliteta ne može proći niti jedna fešta i blagdani na Labinštini. Radi se o tjestenini nalik na velike raviole koja se puni sirom i grožđicama uz dodatak šećera. Jede se kao desert, ali vrlo često i kao glavno jelo preliveno šugom od domaće kokoši.
Potrebno:
1/2 kg brašna
3 jaja
2 žumanjka
vode po potrebi
Nadjev:
20 dkg edamera
20 dkg žminjskog tvrdog kravljeg sira
20 dkg miješanog tvrdog sira
10 dkg grožđica
rum
10 dkg šećera
2 jaja
korica limuna
Priprema:
Za 30 komada krafa umijesimo pola kilograma brašna, tri cijela jaja plus dva žumanjka i napravimo tijesto uz dodatak vode po potrebi. Zatim tijesto zamotamo u najlon i pustimo da odmori sat vremena. U međuvremenu napravimo nadjev od tri vrste sira po 20 dkg i to edamera, žminjskog tvrdog kravljeg sira i miješanog tvrdog sira. Dodamo 10 dkg grožđica umočenih u rum, 10 dkg šećera, dva jaja i koricu limuna. Nakon toga razvučemo tijesto, punimo nadjevom i režemo u kalupe za krafe, možemo se koristiti i čašom pa vilicom istisnemo rubove. Krafi mogu biti kuhani, u umaku od oraha i naranče ili frigani s umakom od karamele.