Chilli con carne (Foto Pixabay)
Ako volite jela od mljevenog mesa, chilli con carne bi vam mogao postati jedan od favorita. Ovo jelo popularno je u Texasu i Mexicu gdje su ga nekoć radili američki doseljenici. Poslije se raširilo dilje svijeta. U prijevodu glasi čili s mesom, no iako se čili zadržao u nazivu, jelo se danas radi i s običnom paprikom.
SASTOJCI:
1 žlica ulje
1 kom luk crveni (kapula)
1 kom crvena rog paprika
2 češnja češnjak
1 ravna žlica chilli u prahu
1 ravna žlica paprika mljevena slatka
1 žlica kim
500 g mljeveno meso
1 kom goveđa kocka za juhu
300 ml voda
1 limenka (400 g) nasjeckana rajčica (pelati)
pola žlice mažuran
1 žlica šećer
1 žlica koncentrat rajčice
1 limenka (400 g) grah crveni
PRIPREMA:
Zagrijte žlicu ulja u dubljoj većoj tavi za koju imate poklopac. Na ulju popržite nasjeckanu kapulu, dodajte češnjak, pa nasjeckanu papriku. Kratko pržite uz miješanje. Smanjite vatru.
Dodajte čili, slatku papriku i kim, promješajte i pržite još 5 minuta.
Nakon toga dodajte meso i pržite na jačoj vatri da postane smeđe.
Goveđu kocku razmutite u 300 ml vruće vode i dodajte mesu i povrću.
Dodajte pelate rajčice, šećer i mažuran, posolite i popaprite, dodajte koncentrat rajčice dobro sve promiješajte.