KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Priuštite si dašak južne Afrike na tanjuru - ISPROBAJTE BOBOTIE!

| Autor: Glas Istre
Bobotie

Bobotie


Bobotie je tradicionalno južnoafričko jelo koje se radi od mljevenog mesa, starog kruha i obilja začina te nerijetko i suhog voća poput sultana grožđica te šake usitnjenih orašastih plodova, poput badema. Mesna smjesa prije stavljanja u pećnicu prelije se smjesom od jaja i mlijeka s kurkumom i ponekim listom lovora.Bobotie se u Africi najčešće poslužuje s rižom. Oni koji nisu naviknuli na obilje začina recept mogu prilagoditi vlastitom ukusu - složenac će biti slastan i uz začinsko bilje poput majčine dušice, origana ili kopra, piše portal punkufer.

SASTOJCI:

2 kriške starog kruha

1 dl mlijeka

2 luka

25 g maslaca

2 češnja češnjaka

1 kg mljevene junetine

2 žličice curry paste

1 žličica suhih mediteranskih začina

3 klinčića

2 žlice umaka od rajčice

1 žličica pekmeza od marelica

2 lista lovora

NADJEV:

2 velika jaja

300 ml punomasnog mlijeka

sol, papar

1 žličica kurkume

4 lista lovora

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kruh namočite u mlijeku.

Popržite usitnjeni luk na maslacu pa miješajući dodajte češnjak i junetinu. Kad meso promijeni boju, dodajte dva lista lovora, curry pastu, bilje i začine, grožđice, pekmez, sol i papar.

Neka se krčka 10 minuta na laganoj vatri. Za to vrijeme izvadite kruh iz mlijeka pa ga umiješajte u mesnu smjesu.

Prebacite mesni umak u dublju vatrostalnu posudu i poravnajte kuhačom.

Istucite jaja s mlijekom i kurkumom, posolite i popaprite pa prelijte preko mesa i prekrijte listovima lovora. Pecite 35-40 minuta ili dok se smjesa na vrhu lijepo ne zapeče. Prema želji poslužite s rižom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater