PLEŠIVIČKA VINA

Pjenušac Elegance, extra brut: ELEGANTNI BARUN IZ KRAŠIĆA

| Autor: Emil PERDEC

Pjenušac Elegance, extra brut dobiva se od sorte grožđa manzoni bianco nastala križanjem pinota bijelog i rizlinga rajnskog u Venetu. Manzoni dosta rano dozrijeva, a ako se ostavlja za pjenušac, onda se bere još ranije. U ovom slučaju, ručna berba bila je sredinom kolovoza

Plešivica se kao vinska podregija Hrvatske izvrsno razvija, a nove generacije vinara polako, ali sigurno svake godine dižu razinu kvalitete vina. Razvoj malih obiteljskih vinarija prati usporedni razvoj gastronomije i sve bolja kvaliteta smještaja. Plešivica se već sada pozicionirala kao najznačajnija hrvatska destinacija za pjenušava vina i jako dobro koristi blizinu najznačajnijeg hrvatskog tržišta - grada Zagreba. U podregiji Plešivica nalazi se pet vinogorja, a to su Samobor, Sveta Jana, Plešivica-Okić, Krašić i Ozalj-Vivodina.

Povratnik iz Francuske

Obiteljska vinarija Barun nalazi se u mjestu Brezarić u čuvenoj Dolini kardinala nadomak Krašića, a zanimljivo je da je u istom mjestu rođen i blaženi Alojzije Stepinac. Vlasnik vinarije je Josip Barundić ili Joseph-Stephane Špoljar Barundić kako glasi puno ime ovog vinara, rođenog u Francuskoj, na Azurnoj obali u mondenoj Nici. Njegovi su roditelji kao mladi emigrirali u Francusku i tamo imali uspješnu poslovnu karijeru. Josipa su kao malog slali kod bake i djeda s majčine strane u obitelj Špoljar u Brezarić, gdje su imali mali vinograd, a očeva obitelj Barundić je pak iz obližnjeg Krašića. Još kao dijete Josip je stekao ljubav prema vinogradarstvu i to ga je potaknulo da prije desetak godina sa suprugom Marom pokrene vinariju. Vinariju su nazvali Barun kao izvedenicu od obiteljskog prezimena s očeve strane Barundić.

Danas obrađuju pet hektara vinograda, a od sortimenta imaju manzoni, graševinu, muškat žuti i pinot crni. Vinarija Barun je na tržištu prisutna sa šest etiketa vina, tri pjenušava i tri mirna. Kako mi je rekao Josip, uskoro bi na tržište trebali plasirati još dvije etikete pjenušca. Uz vinariju imaju i lijepo uređenu kušaonicu, a u bližoj budućnosti planiraju posaditi još nekoliko hektara vinograda.

Sorta iz Veneta

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje pjenušca Elegance, extra brut koji se dobiva od sorte grožđa manzoni. „Incrocio Manzoni 6.0.13“ ili jednostavno „Manzoni bianco“ sorta je grožđa nastala križanjem pinota bijelog i rizlinga rajnskog. Uzgojio ga je prof. Luigi Manzoni (1888.-1968.) radeći na usavršavanju sorti na prestižnoj Poljoprivrednoj školi za vinogradarstvo i vinarstvo u gradiću Coneglianu u talijanskoj regiji Veneto. Manzoni bianco zasađen je većinom u Italiji, ali ima ga i u Hrvatskoj. Manzoni dosta rano dozrijeva, a ako se ostavlja za pjenušac, onda se bere još ranije. U ovom slučaju, ručna berba bila je sredinom kolovoza. Nakon berbe odrađena je hladna maceracija u trajanju od 48 sati te je potom bazno vino odležavalo u inoks bačvama kratko vrijeme. Potom je punjeno u bocu, na kvascima je bilo 24 mjeseca i potom je degožirano, nakon čega vinu nije dodavan ekspedicijski liker. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje izlazi mnogo sitnih i brzih mjehurića koji čine elegantnu perlažu. Na nosu se na prvo mirisanje javlja nota kvasca, potom nota korice kruha i nota crnog tartufa. Na drugo mirisanje javlja se nota žute kruške, nota dinje i malo meda od kadulje te mala nota bijeloga papra, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga jako dobra svježina. Vino je mineralno, veoma ukusno i ima srednje tijelo. Djelomično je uravnoteženo jer ipak malo više prevladava desna strana. Intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, tajnost okusa je trajna, te se na aftertasteu javlja bijela vinogradarska breskva. Vino je u izvrsnoj formi za trošenje i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem tri, četiri godine. Enogastronomski izvrsno bi se sljubilo sa školjkama, a ja bih ga preporučio uz jedan francuski klasik coquilles Saint-Jacques gratinées ili gratinirane kapesante.

Ime vina: Elegance, extra brut

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vina Barun

Lokacija: Krašić / ZOI Plešivica

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Gratinirane kapesante

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Performance Champagne glass

Cijena (mpc): 125 kn (Brolo Buje)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama