UZ DAN OTVORENIH VINSKIH PODRUMA

Od konobe do konobe Vrhuvštine proniknuli su u tajne vrhuvske kapljice

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Branko BIOČIĆ


 

Pedesetak sudionika svibanjske manifestacije Vrh Wine and Walk "Od konobe do konobe" raspoređenih u dvije grupe, obišlo je sedam vrhuvskih konoba, propješačilo gotovo osam kilometara, tijekom osam satnog programa

- Prvi puta nakon više od osam mjeseci prešla sam državnu granicu i to zbog degustacije vrhuvskih vina. Pa tko ne bi bio sretan, povjerila nam je Martina Gračner iz Kopra koja je zadnju svibanjsku nedjelju odlučila provesti u hrvatskom dijelu Istre na turističko rekreativnoj manifestaciji "Od konobe do konobe" premijerno održanoj u mjestu Vrh kod Buzeta u sklopu Dana otvorenih vinskih podruma u Istri.

Veliki interes

Za vrhuvsku vinsku priču doznala je na portalu Glasa Istre kojeg poput svoga kolege iz Kopra redovno prati. Zanima ih što im se događa u okruženju. Jer kako kažu, Istra je samo jedna, neovisno o granicama.

- Sviđaju nam se upravo takve autentične, male i tople lokalne manifestacije, nadovezao se Mitja Stubelj, poput Martine, oduševljen mogućnošću organiziranog upoznavanja vinogradarskog kraja te lokalne enogastronomije, a nadasve prekrasnih vinorodnih krajeva Vrhuvštine koju su prvi put posjetili.

Pedesetak sudionika svibanjske manifestacije Vrh Wine and Walk "Od konobe do konobe" raspoređenih u dvije grupe obišlo je sedam vrhuvskih konoba, propješačilo gotovo osam kilometara dugu dionicu i tijekom osam satnog programa uživalo u delicijama. Na svakom od punktova dočekao ih je domaćin te su mogli kušati najbolja vina i proniknuti u tajne vrhuvske kapljice.

- Odaziv je bio iznad svih očekivanja. Upita je bilo sa svih strana, iz Pule, Rijeke, Kopra, Zagreba, naravno Buzeta… Zbog epidemioloških mjera organizirali smo dvije odvojene grupe s određenim vremenskim razmakom, ali sudeći po upitima mogli smo popuniti još dvije grupe. Odlučili smo se međutim krenuti probno s dvije grupe s promotivnim cijenama u povodu Dana otvorenih konoba s čime su se i vinari složili. Dugo vremena razmišljamo o promociji vinskog turizma na Vrhuvštini s obzirom na to da je ona vinorodno područje s dosta vinara, a nema neke manifestacije specijalizirane isključivo uz vino pa je ideja bila s obzirom na koronu i sve okolnosti, da se osmisli Vrh Wine and Walk program, na otvorenom, da ljudi pješače, uživaju u prirodi i degustiraju vina, izjavila je Zdenka Majcan, vlasnica male boutique turističke agencije "Istriana travel" koja je uz vinare Vrhuvštine suorganizator vrhuvske vinske manifestacije održane u organizaciji Mjesnog odbora Vrh.

Kod obitelji Franka Grbca (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Nakon okupljanja u središtu Vrha, na gotovo 400 metara nadmorske visine, s čijeg se 35 metara visokog zvonika vidi stotinjak sela i zaseoka u Istri, ljubitelji dobre kapljice u pratnji turističkog vodiča krenuli su prema podrumu obitelji Grbac Franka u Vrhu, treće generacije koja nastavlja vinsku priču započetu još davne 1920. godine. Danas Grbac ima u posjedu oko dva hektara vinograda s otprilike deset tisuća čokota i proizvodi šest vrsta vina - malvaziju, chardonnay, muškat žuti, teran, refošk i merlot.

Igra iznenađenja

Vinski put vodio je potom nizbrdo prema Medvejama gdje su tri vinska punkta, vinara Adriana Černeke, Zdravka Černeke te Vinarije Sirotić, oca Daria i sina Daria ponosnih na lozu starinske sorte istarskog terana staru više od 150 godina, jednu od najstarijih u Istri. Put je dalje vodio prema Marčeneškom Polju kod vinara Armanda Fabijančića, te nizbrdo prema Kijeki do vinarije Jermaniš gdje se osim vina moglo degustirati i domaće rakije po kojima je ovaj OPG poznat. Iz Kijeke je slijedio kraći uspon prema Paladinima, te povratak uzbrdo na početnu točku u Vrh gdje je vinoljupce za kraj čekao još jedan poseban podrum braće Grbac, Adrijana i Maura, majstora proizvodnje pjenušca.

Iz Kopra prvi puta u Vrh: Martina i Mitja (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Organizatori su za svoje goste priredili igru iznenađenja. Trebalo je sakupljati drvene pločice s logom manifestacije postavljene uz stazu, a sretnik koji je pronašao najveći broj dobio je prigodnu nagradu. No nagrada je bila već i samo uživanje u vrhunskim vinima i prekrasnim krajolicima slikovitog vinskog puta koji prolazi neposredno uz vinograde, maslinike, blizu jezera Butoniga i kroz prekrasna mjesta vrhuvskog kraja koja se nalaze iznad jezera.

Goran Baćac: Doista je bilo puno ljudi, ugodno smo iznenađeni

Na Labinštini su jučer bili otvoreni vinski podrumi Juričić u Bartićima, Romeo, Matiška i Fuhtar u Nedešćini te Gorana Baćca u Kukurinima na Pićanštini.

- Doista je bilo puno ljudi, ugodno smo iznenađeni. Već i prije podneva, od 10 do 13 sati, dolazili su pojedinci i grupe iz Poreča, Višnjana, Medulina, Labina pa čak i neki češki turisti, rekao nam je Goran Baćac te dodao da je i za popodnevni dio bilo puno najava, a svoje su goste ponudili Malvazijom Rose 2020., Merlotom i Muškatom 2019. te Calipso Nerom iz 2017.

Dio brojnih gostiju na terasi vinskog podruma u Kukurinima (Snimio Branko Biočić)

Sve se odvijalo u skladu s epidemiološkim mjerama, a nakon obilaska podruma gosti su se u vanjskom dijelu vinarije mogli poslužiti kanapeima, domaćim sirom i pršutom. Sve u svemu, Baćac je bio iznimno zadovoljan kako je protekla ovogodišnja manifestacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum