NAJNOVIJESWEET WINE&WALK KAO NASTAVAK WINE&WALKA

MOMJAN: Na slatkoj stazi više od 300 ljubitelja momjanskog muškata

| Autor: Luka JELAVIĆ

Ni svježina poslije kiše nije zaplašila ljubitelje vina, čiste prirode i druženja, pa je svih 300 mjesta već ranije bilo popunjeno * Raspoloženje je bilo vidljivo već na startu, kod crkve svetog Maura iznad Momjana, odakle se kao na dlanu vidi Piranski zaljev, ali i plodni vinogradi

U organizaciji klastera Sjeverozapadne Istre održan je drugi Sweet Wine&Walk, vesela šetnja uz vinograde i područje karakteristično po zaštićenom i jedinstvenom momjanskom muškatu, vinu koje uspijeva na dijelovima Momjanštine.

Ni svježina poslije kiše nije zaplašila ljubitelje vina, čiste prirode i druženja, pa je svih 300 mjesta već ranije bilo popunjeno, a sudionicima su se priključili novinari i drugi gosti organizatora. Raspoloženje je bilo vidljivo već na startu, kod crkve svetog Maura u istoimenom mjestu iznad Momjana, odakle se kao na dlanu vidi Piranski zaljev, ali i plodni vinogradi.

Na travnatom platou dvorca i kaštela Rota

Šetnja se nastavila prema vinogradima i vinarijama Kabola, Kozlović, Prelac i Sinković, a peti momjanski "muškatir" Brajko je u obližnjem Oskorušu. Ipak, on se s muškatom približio vinskoj stazi, pa je svoja vina ponudio na jedinstvenom i nezaboravnom mjestu, na travnatom platou dvorca i kaštela Rota. Svi su se hodači popeli do dvorca koji dominira dolinom i u jedinstvenom ambijentu kušali muškat, ali i druge delicije koje su im domaćini pripremili, sve uz zvuke srednjovjekovne glazbe, u skladu s ambijentom.

Bila je to, zapravo, jedna od pet okrepnih stanica na kojima su gosti mogli uživati i u domaćim jelima, od mladog sira, istarskih narezaka, pljukanaca s gljivama i travama, sve do oraha i meda. Nakon obilaska cijelog područja, zastajkivanja i pijuckanja, najveći broj posjetitelja zadržao se na posljednjoj stanici, u vinariji Sinković, gdje se nastavilo feštati do kasnih sati.

Lozu donijeli doseljenici iz Furlanije

Drugi Sweet Wine&Walk ispunio je sva očekivanja šetača, a vrijeme se proljepšalo upravo pred polazak što je uvelike pridonijelo ugodnom druženju i nezaboravnim trenucima. Posjetitelji su stigli u Momjan iz raznih krajeva Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije i Italije te Austrije pa čak i iz Velike Britanije. Neki od njih bili su sudionici i lanjskog, prvog slatkog pješačenja, a mnogi su najavili svoj dolazak na treće izdanje.

Sweet Wine&Walk je manifestacija kojom se promovira lijepo područje Momjana, posebno momjanski muškat koji je na taj dio Istre stigao iz Italije. Prema nekim podacima lozu su donijele obitelji doseljenika iz Furlanije, ali se njihov muškat, prilagođavajući se specifičnostima klime i tla izrodio u sortu s jedinstvenim karakteristikama. Raste na ograničenom području, uglavnom na potezu brda od Oskoruša do Sv. Ivana kod Merišća. Zabilježeno je da su momjanski muškat pili na dvoru cara Franje Josipa u Beču i kralja Emanuela III. u Rimu, a 1935. godine dobio je zlatnu medalju na smotri vina u Bruxellesu. Danas je momjanski muškat jedan od najvažnijih brendova cijele Bujštine.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam