U njihovoj ponudi su vina od neobičnih sorti i to bijelih muscaris i cabernet blanc te crvene sorte cabertin. Ove se sorte grožđa zajedničkim imenom nazivaju PIWI, poznatije kao sorte grožđa koje su otporne na gljivične bolesti
U ovo vrijeme godišnjih odmora kad su regionalna skijališta u Italiji, Austriji i Sloveniji prepuna naših ljudi koji uživaju u bijelim radostima, ima i nas koji nismo skloni skijaškom sportu.
Pošto nismo vješti na skijama, već nekoliko godina Karin i ja vrlo uspješno spajamo rukometna natjecanja i posjete vinskim regijama. Ove godine, na sreću, naša je reprezentacija za prvi dio kvalifikacija dobila Graz što nam je dalo priliku da uživamo u blagodatima štajerskih vina i gastronomije. Imamo sreću da upravo u tom dijelu Austrije živi naša draga prijateljica Andrea Ruschka, poznata enogastro influencerica koja nam je organizirala izvrstan izlet u okolicu Leibnitza.
Pjenušci i mirna vina
Posjetili smo vinariju Domaene Hirschmugl koju su 2007. godine osnovali vlasnici Anton i Astrid, uspješni poslovni ljudi koji se godinama bave prodajom automobila. U podrumu su nas dočekali glavni enolog Alex i kolegica Martina koja je zadužena za marketing i evente te nam pokazali cijelu vinariju s pratećim sadržajima. Naime, vinarija ima i prekrasan prostor za organizaciju manjih evenata, posebno svadbi koje na slikama koje sam vidio izgledaju spektakularno. Vinarija danas obrađuje 20 hektara vinograda, a proizvodi izvrsne pjenušce i mirna vina te uz to radi još i med, ocat, zatim brašno i ulje od sjemenki grožđa. Na degustaciji vina u prekrasnoj multifunkcionalnoj dvorani pridružila nam se i Monika Tinnauer, uz čiju pomoć vinarija proizvodi i jako dobar gin. Monika je suvlasnica obiteljske destilerije koja se nalazi u mjestu Steinbach u neposrednoj blizini slovenske granice pa smo nakon vina imali priliku kušati i neke njezine destilate na bazi voća, zatim još i rum, a zanimljivo je da proizvode i vlastiti whiskey.
Alex nam je prezentirao cijelu liniju svojih vina, počevši od dva jako dobra pjenušca pa preko bijeloga pinota i chardonnaya, graševine, sauvignona bijeloga te traminca i jako dobrog crnjaka od zweigelta. No, ono što me posebno zaintrigiralo u njihovoj ponudi su vina od neobičnih sorti i to bijelih muscaris i cabernet blanc te crvene sorte cabertin. Ove se sorte grožđa zajedničkim imenom nazivaju PIWI sorte, poznatije kao sorte grožđa koje su otporne na gljivične bolesti. PIWI sorte su hibridi nastali križanjem dvije ili više sorti, a prvi pokusi rađeni su u Francuskoj od 1880. do 1935., s ciljem kombinacije kvalitetnih europskih sorti grožđa s američkim koje su otporne na filokseru. Kasnije se kvaliteta ovih hibrida podigla, pripadaju obitelji Vitis vinifera L te ih danas imamo dosta posađenih upravo u Štajerskoj.
S Vama bih danas podijelio moje viđenje njihova muscarisa iz berbe 2018, koji je dobiven križanjem sorti solaris i muskateller, a stvorio ga je Norbert Becker iz državnog instituta za vino iz Freiburga. Kako mi je Alex rekao, berba grožđa je bila ručna s položaja u blizini podruma, a odvija se početkom rujna. Nakon berbe slijedi klasična prerada s par sati maceracije, a potom slijedi odležavanje u inox bačvama od šest mjeseci pa potom još nekoliko mjeseci odležavanja u boci pred puštanje na tržište.
Karakteristike
Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja mi se ugodna cvjetna nota u obliku bijeloga cvijeća poput kamilice, a slijedi je nota livadnog meda te biljna nota ružmarina te nota zrele breskve. Na drugo mirisanje javlja se zanimljivi spektar egzotičnog voća s aromom manga i marakuje te kivija. Dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima ugodnu svježinu i jako dobru mineralnost te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo iako ipak malo preteže desna strana sa svježinom i mineralnosti, no intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa je dosta dobra. Vino je fino i ugodno se pije, harmonično je te mu se na aftertasteu javlja nota manga. Vino je u jako dobroj kondiciji te ga ne treba žuriti trošiti, jer u dobrim uvjetima čuvanja može opstati još barem tri, četiri godine. Enogastronomski sljubio sam ga uz file smuđa na žaru na crnom rižotu i s prokulicom.
Ime vina: Muscaris
Godina berbe: 2018.
Proizvođač: Domane Hirschmugl
Lokacija: Leibnitz / Južna Štajerska
Temperatura serviranja: 10-12 °C
Gastro preporuka: Filet smuđa sa žara
Ocjena: 9,1 / 10
Čaša: Malvazija Riedel glass
Cijena (mpc): 100 kn ( www.hirschmugl-domane.at )