MOMJAN

Jedanaesti susret muškata i umjetnosti: U CARSTVU JEDINSTVENOG MOMJANSKOG MUŠKATA

| Autor: Luka JELAVIĆ
Jedanaestu godinu za redom momjanski muškatiri Brajko, Kabola, Kozlović, Prelac, Sinković ponudili su posjetiteljima nezaboravno iskustvo

U blizini drevnog momjanskog kaštela koji se obnavlja, nekadašnjeg posjeda obitelji Rota, u toploj ljetnoj srpanjskoj večeri održana je jedanaesta manifestacija pod nazivom "U carstvu muškata - susret muškata i umjetnosti", jedna od manifestacija koje su posvećene tom autohtonom vinu koje je dobilo zaštićenu oznaku izvornosti.

Momjanski muškat jedan je od brendova cijele Bujštine, a njegovo se carstvo stotinama godina stvaralo na brežuljcima oko Momjana. Vjeruje se da je nastao nakon što su doseljenici iz Furlanije početkom 13. stoljeća u krajeve oko Momjana donijeli sa sobom lozu bijelog muškata koji se kroz stoljeća prilagodio posebnostima klime i tla te se preobrazio u zasebnu sortu, muškat momjanski. Raste na ograničenom području, uglavnom na potezu brda od Oskoruša do Sv. Ivana kod Merišća. Momjanski muškat izdvaja se po mnogim karakteristikama od ostalih muškata u Istri, a to svojstvo daje mu specifična klima i tlo upravo na tom uskom geografskom lokalitetu. Manifestacijom "U carstvu muškata" želi se pridonijeti popularizaciji tog jedinstvenog vina, ali i promovirati cijelo područje koje obiluje vinogradima u kojemu uspijevaju kvalitetna vina i druge sorte grožđa.

Jedanaesta manifestacija privukla je izuzetno puno posjetitelja, među kojima je bilo dosta stranih turista koji ljetuju u momjanskom i okolnom području ili na obali. Svi oni i ostali posjetitelji imali su priliku kušati muškat momjanskih "muškatira", proizvođača tog jedinstvenog vina Kozlovića, Kabole, Brajka, Prelca i Sinkovića, ali i druga vina koja se nalaze u vinarijama tih poznatih vinara. Svi su oni članovi Udruge proizvođača momjanskog muškata Vino momilianum osnovane u cilju promocije uzgoja muškata i proizvodnje vina na području Momjana te valorizacije i zaštite zemljopisnog podrijetla momjanskog muškata. Njihova su vina degustirali posjetitelji uz glazbeni program u kojemu su sudjelovali renomirani glazbenici gitarist Ante Gelo, tenor Matej Predojević Petrić, Leopold Stašić na violini te Zvonimir Glibušić na klaviru. Ugodnom druženju uz momjanski muškat, uz pršut i fritule, doprinijeli su pjesmom i članovi mješovitog zbora Zajednice Talijana Momjan. Ovu manifestaciju organizirali su Turistička zajednica Buje, Mjesni odbor Momjan i Udruga Vino momilianum.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom