Vinariju Krauthaker osnovao je sad već davne 1992. godine Vlado Krauthaker. Vinarija danas na tržište plasira 38 različitih etiketa vina po čemu je, uz savudrijsku vinariju Degrassi, hrvatski rekorder
Sljubljivanje vina i hrane vrhunac je sommelierskog posla i ujedno jedan od najljepših trenutaka za svakog sommeliera kad uspije upariti pravo vino s odgovarajućom hranom. Gostovanja pojedinih vinara u restoranima prilika su da sommelier i chef pokažu svoju umješnost u ovom vrlo zahtjevnom poslu. Nedavno sam imao priliku prisustvovati jednoj takvoj večeri u poznatom baljanskom restoranu „La Grisa“ gdje je gostovala jedna od najpoznatijih vinarija lijepe naše, Krauthaker iz Kutjeva.
La Grisa
Ideju o ovome gostovanju pokrenuo je kolega Filip Savić koji trenutno radi kao sommelier u distributerskoj kući. Početkom godine organizirao je posjet vinariji Krauthaker za cijeli tim restorana La Grisa. Ovo je najbolji put za pripremu dobre predstave jer su se sommelieri Marko, Bojan i Tomislav te chef Nikola mogli na izvorištu upoznati s vinima i cijelom pričom vinarije Krauthaker, a svoja su saznanja mogli pretočiti u izvrsnu predstavu koju su nam priredili u njihovu restoranu. To je uključivalo raskošan meni s osam sljedova jela te čak devet vina i moram priznati da je sljubljivanje vina i jela bilo izvrsno. Restoran La Grisa je na izvrsnom putu razvoja i ako ovako nastavi, vrlo brzo trebala bi mu stići barem Michelinova preporuka. Vinarija Krauthaker jedan je od simbola hrvatskog novog vala vinarstva i vinogradarstva, a osnovao ju je, sad već davne 1992. godine Vlado Krauthaker. Vlado je rođen 1953. godine u Međimurju te je kao mladić 1975. godine došao u Kutjevo i zaposlio se u jednom od najvećih kombinata u Jugoslaviji, PIK Kutjevu gdje je dogurao do pozicije glavnog enologa. U Kutjevu je zasnovao i obitelj, a kako se bližio raspad socijalizma, sve se više bavio idejom o osnivanju vlastite vinarije, koju je na kraju i pokrenuo s jednim hektarom vinograda 1992. godine. Danas pak ta mala vinarija kontrolira oko 120 hektara vinograda od čega je jedna trećina vlastitih nasada, a dvije trećine spada u rad s kooperantima, dok je Vladina desna ruka u poslu kćer Martina.
Tradicija
Vinarija Krauthaker danas na tržište plasira 38 različitih etiketa vina po čemu je, uz savudrijsku vinariju Degrassi, hrvatski rekorder. Teško mi je napisati nešto novo o čovjeku o kojem je već mnogo toga napisano. Ono što me kod Vlade uvijek veseli je njegova neprestana želja za istraživanjem i poštivanjem tradicije pa tako Vlado jedan dio vinograda obrađuje na tradicionalan način, s upregnutim konjima. Osim s graševinom, koja im je udarna sorta, vinarija Krauthaker radi izvrsna vina od internacionalnih sorti, poput chardonnaya, sauvignona bijeloga, pinota crnoga, ali vraća iz zaborava neke sorte poput zelenca. No, ipak bih se zaustavio na graševini koju vinarija Krauthaker uzgaja na nekoliko izvrsnih mikrolokacija kao što su Vidim, Pomale ili pak Mitrovac te je svaka za sebe posebna. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Krauthakerove graševine Vidim iz berbe 2017. koja se je na festivalu graševine 2018. okitila medaljom za najbolju graševinu. Vino krasi lijepa i razigrana zelenkasto žuta boja sa slamnatim refleksijama, vino je kristalno bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota zelene jabuke koju slijedi malo pokošene trave pa nota bazge s malo ogrozdine i na kraju se javlja nota koprive. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima jako dobre svježine te je vrlo ukusno sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima jako dobra, zatim dolazi zanimljiv aftertaste u kojem dominira nota vinogradarske breskve. Vino je harmonično, u jako dobroj kondiciji i lijepo se pije te ga treba trošiti, iako može potrajati još zasigurno dobrih godinu dana. Enogastronomski ovakve graševine izvrsno pašu uz hladna predjela, a ja bih istaknuo ono sljubljivanje koje je preporučila ekipa iz La Grise, jezik boškarina s kiselim vrhnjem, hrenom i zelenom jabukom s malo maslinova ulja.
Ime vina: Graševina Vidim
Godina berbe: 2017.
Proizvođač: Vinarija Krauthaker
Lokacija: Kutjevo / Slavonija
Temperatura serviranja: 8-10 °C
Gastro preporuka: Jezik boškarina s hrenom i jabukom.
Ocjena: 9,1 / 10
Čaša: Malvazija Riedel glass
Cijena (mpc): 65 kn ( Cicibela Rovinj )