ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Sauvignon bijeli iz Deklevi

Marko se stvaranjem ovog brenda želio izdvojiti jer u okolici Višnjana vino proizvodi više obitelji Bernobić. Vinarija Vicinim danas obrađuje sedam hektara vinograda i dva hektara maslina. Od sortimenta prevladava malvazija istarska na koju otpada 60 posto vinograda, a tu su još od bijelih sorti muškat žuti, sauvignon bijeli te od crvenih sorti teran, merlot i cabernet sauvignon

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Kraj je veljače i polako na tržište počinju izlaziti mlada svježa bijela vina iz berbe 2021., predvođena malvazijom istarskom, ali i drugim internacionalnim sortama kao što su sauvignon bijeli, chardonnay, pinot bijeli i pinot sivi. Internacionalne sorte grožđa prisutne su u Istri duže od stotinu godina, njihova sadnja započela je s novim nasadima koji su nastajali nakon okončanja najezde filoksere.

Vole je u Novom svijetu

Među bijelim sortama dugi niz godina bio je dominantan chardonnay, ali u zadnje vrijeme sve se više vinara odlučuje i za sadnju sauvignona bijeloga. U zadnjih desetak godina sve više istarskih vinara sauvignon bijeli na tržište plasira kao monosortno vino, dok su ga prije najčešće kupažirali s malvazijom istarskom. Ova internacionalna sorta cijenjena je i priznata diljem svijeta, čak možda više u Novom svijetu, nego na Starom kontinentu. Možda najveće rezultate ostvaruje na Novom Zelandu gdje od ukupno 40.000 hektara vinograda, na ovu sortu otpada 25.000 hektara.

Nedavno sam na kušanje dobio vrlo zanimljiv sauvignon bijeli iz obiteljske vinarije Vicinim, Marka Bernobića koja se nalazi u malom zaseoku Deklevi, nekoliko kilometara od Višnjana. U Markovoj se obitelji, kao i u većini obitelji u okolici Višnjana, loza obrađivala oduvijek. Novija povijest počinje pred dvadesetak godina kad Marko završava poljoprivrednu školu te se ozbiljnije počinje baviti vinarstvom i vinogradarstvom. Ime brenda Vicinim nastalo je od starog naziva za Višnjan koji potječe od latinske riječi Vicinianus što znači u blizini jer je Višnjan u prošlosti bio najbliži posjed Poreča.

Marko se stvaranjem ovog brenda želio izdvojiti jer u okolici Višnjana vino proizvodi više obitelji Bernobić. Vinarija Vicinim danas obrađuje sedam hektara vinograda i dva hektara maslina. Od sortimenta prevladava malvazija istarska na koju otpada 60 posto vinograda, a tu su još od bijelih sorti muškat žuti, sauvignon bijeli te od crvenih sorti teran, merlot i cabernet sauvignon. Godišnja proizvodnja je oko 20.000 litara vina od čega se na tržište 40 posto plasira u buteljama, a ostalo kao otvorena vina.

Veći dio vinograda nalazi se u okolici sela Deklevi gdje je i podrum, a uskoro je u planu gradnja i degustacijske sale. Marko je nedavno preuzeo i jedan manji vinograd od dva hektara u okolici Markovca na mikrolokaciji Štacijon. Nažalost, stare su loze bile napadnute zlatnom žuticom pa je vinograd raskrčen te ponovno zasađen sortama sauvignon bijeli, merlot, malvazija istarska i teran. Danas bih s vama podijelio moje viđenje ovog premijernog sauvignona bijeloga kojemu je ovo prva berba u novom vinogradu.

Još mjesec dana u boci

Grožđe je brano početkom rujna 2021. te je nakon prerade odrađena kratka maceracija. Potom je vino odležavalo šest mjeseci u inox bačvi, a pred mjesec dana je punjeno u bocu i uskoro će krenuti na tržište. Vino krasi lijepa elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vino se vrlo brzo otvara, a prvi miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota ogrozdine, a potom korica grejpa pa zatim malo ananasa. Na drugo mirisanje dolazi mi nota zelene paprike koju slijedi nota koprive i bazge, dakle kompleksnost mirisa je bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga dobra svježina, ukusno je i ima srednje tijelo. Djelomično je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, trajnost okusa djelomično trajna, a kakvoća okusa mu je fina. Vino je ukusno, lijepo se pije, harmonično je, a na aftertasteu javlja se nota nektarine.

Vino je tek spremno za tržište te mu je potrebno još barem mjesec dana u boci da bude još bolje i spremno za sljubljivanje s prvim šparugama. S obzirom na to da njih još nema, sljubili smo ga uz carpaccio od trilje.

Foto

Ime vina: Sauvignon bijeli

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Vina Vicinim

Lokacija: Deklevi / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10°C

Gastro preporuka: Carpaccio od trilja

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Sauvignon blanc Glass

Cijena (mpc): 45 kuna (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum