ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Cuvee z Kukurini

Vinarija Baćac danas uzgaja četiri hektara vinograda i proizvodi oko 40.000 litara vina. Od sortimenta imaju malvaziju istarsku, muškat žuti te merlot i cabernet sauvignon, a na tržištu su prisutni s pet etiketa vina. Uz vinariju imaju i lijepo uređenu kušaonicu za 50 ljudi u kojoj redovito organiziraju vinske prezentacije. Nedavno sam posjetio vinariju Baćac te kušao sva vina, a danas bih s vama podijelio moje viđenje cuveea "Calypsa Nera" iz berbe 2016.

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vinogradarski se hrvatska Istra dijeli na tri vinogorja: zapadno, centralno te istočno vinogorje kojeg bih se danas dotaknuo. Pod njega spadaju vinogradarski položaji u Kršanu, Labinu, Raši, Nedešćini te biskupskom gradiću Pićnu. Na Pićanštini se stanovništvo vinogradarstvom tradicionalno bavilo od davnina i ono je kroz stoljeća postalo dio nacionalnog identiteta ovoga kraja. Po nekoj se literaturi baš uz Pićan povezuje naziv vinum Pucinum po kojem Plinije i Ptolomej nazivaju utvrdu u unutrašnjosti Istre koja je i na rimskom dvoru bila poznata po posebno dobrom crvenom vinu.

U tom je vinu navodno uživala žena cara Augusta, Livia, i vjerovala je da svoju dugovječnost duguje baš činjenici što pije isključivo to vino. Naravno, teško je potvrditi istinitost tih navoda, ali danas najbolje vino u ovom kraju dolazi "z Kukurini". Upravo ovaj tradicionalni izraz već godinama uspješno marketinški koristi Goran Baćac za svoja vina iz obiteljske vinarije smještene uz samu cestu koja od Žminja ide prema Labinu. Goran je četvrta generacija vinara u obitelji, a sve je počelo pred stotinjak godina kad je pradjed Anton zasadio prve loze. Uz njega je u vinogradu stasao i Goranov djed Anton-Tonin koji je ljubav prema vinu presadio i na Goranova oca Feruča, a 2006. godine vinariju preuzima Goran.

Ništa na lipu besidu

No nisu "Pićonci" lakovjerni tipovi ljudi koji mladima vjeruju tek tako, "na lipu besidu". Oni su mladog školovanog enologa stavili na kušnju te mu dali 500 kg grožđa malvazije istarske da vino načini na moderni način. I kad su vidjeli da se Goranovo vino odlično prodaje i to po višestruko boljoj cijeni te da je k tome osvojilo i srebrnu medalju na izložbi vina u nedalekom Gračišću, zadobio je njihovo povjerenje. Posebno je na to bio ponosan nono Tonin koji je uživao slušati pohvale na račun Goranova vina. Nono Tonin je uz dobro vino dočekao duboku starost i poživio deset godina više od carice Livije, a preminuo je lani, u 93. godini života.

Vinarija Baćac danas uzgaja četiri hektara vinograda i proizvodi oko 40.000 litara vina. Od sortimenta imaju malvaziju istarsku, muškat žuti te merlot i cabernet sauvignon, a na tržištu su prisutni s pet etiketa vina. Uz vinariju imaju i lijepo uređenu kušaonicu za 50 ljudi u kojoj redovito organiziraju vinske prezentacije. Nedavno sam posjetio vinariju Baćac te kušao sva vina, a danas bih s vama podijelio moje viđenje cuveea "Calypsa Nera" iz berbe 2016.

Jako dobra forma

Ovaj klasični bordoški blend od 60 posto cabernet sauvignona i 40 posto merlota prvo je ovakvo vino vinarije Baćac. No pokazalo se jako dobro i uskoro izlazi berba 2017. te su na odležavanju i sljedeće berbe. Ručna berba odrađena je u rujnu te je merlot bran sredinom, a cabernet krajem mjeseca. Sorte su vinificirane odvojeno s kratkom maceracijom od desetak dana, potom kupažirane u inoxu i onda ostavljene na odležavanju od deset mjeseci u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta, te pred puštanje na tržište još su godinu dana provele u boci. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto, te se u čaši polako otvara, a krasi ga veoma ugodan miris. Na prvo mirisanje dominantna je nota zrelog bobičastog voća u kojem dominira nota borovnice koju prati kupina, a javljaju se i zemljane note, nota čokolade, kave, duhana, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, dok ga s druge strane krasi ugodna svježina, fini tanini i vrlo je ukusno, sa srednjim tijelom.

Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena te ima finu i dugačku trajnost okusa. Ima finu kakvoću, lijepo se pije te se na aftertasteu javlja nota kupine.

Ovaj cuvee Calypsa Nera je u jako dobroj formi, no u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem pet, šest godina. Enogastronomski izvrsno paše uz janjeće kotlete sa žara.

Foto

Ime vina: Cuvee "Calypsa Nera"

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vina Baćac

Lokacija: Kukurini / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14 - 16 ?C

Gastro preporuka: Janjeći kotlet

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel, Riedel Extreme Restaurant Bordeaux Glass.

Cijena (mpc): 110 kuna (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter