ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Cuvée "San Mauro"

Danas jako puno istarskih vinara radi fantastične kupaže u kojima spaja teran s merlotom i cabernet sauvignonom. O mnogim takvim vinima sam već pisao, a nedavno sam kušao jedno novo koje nosi ime po zaštitniku Poreča San Mauru. Ovo vino je dugogodišnja želja poznatog vinara iz Nove Vasi Anđela Brčića, koji godinama ima jako dobre teran, merlot i cabernet sauvignon kao monosortna vina

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Kad govorimo o crnim sortama grožđa na istarskom poluotoku, uvijek dominantno mjesto zauzima teran kao autohtona sorta. Za razliku od takvih sorti, one koje su se proširile na području udaljenom od svog nastanka nazivaju se alohtone ili međunarodne. Teran se u pisanoj literaturi spominje prije više od 600 godina kad su njime darivani veleposlanici i ostali velikodostojnici koji su posjećivali Istru. Prvi opis terana objavio je barbanski kanonik Pietro Stanković davne 1825. godine pod nazivom "Il terrano di Barbana".

Pokretač modernog istarskog vinogradarstva Carl Hugues 1889. godine spominje dva dobra terana, iz Kringe i Kanfanara. No, tadašnji su terani na međunarodnim izložbama dosta loše prolazili pa je takva situacija ubrzala stručni rad i podizanje pokusnih nasada u Pazinu i Poreču. Osim dizanja kvalitete terana, intenzivirala se i sadnja alohtonih ili međunarodnih sorti grožđa kao što su merlot i cabernet sauvignon. Prvi nasadi ovih sorti u Istri podignuti su krajem 19. stoljeća, nakon čega su površine pod njima postupno rasle, iako su tijekom prvih nekoliko desetljeća uzgoja bile relativno skromne.

Znatno povećanje površina pod ovim sortama dogodilo se nakon Drugog svjetskog rata, osnivanjem i sadnjom novih vinograda u sklopu tadašnjih državnih poljoprivredno-industrijskih kombinata. Posebno velike površine posadila je tvrtka Agrolaguna iz Poreča, budući da se smatralo da na području Poreštine cabernet sauvignon i merlot daju iznimno dobre rezultate.

Danas jako puno istarskih vinara radi fantastične kupaže u kojima spaja teran s merlotom i cabernet sauvignonom. O mnogim takvim vinima sam već pisao, a nedavno sam kušao jedno novo koje nosi ime po zaštitniku Poreča San Mauru. Ovo vino je dugogodišnja želja poznatog vinara iz Nove Vasi Anđela Brčića, koji godinama ima jako dobre teran, merlot i cabernet sauvignon kao monosortna vina.

Anđelo je iz berbe 2018., koja je po njemu bila izvrsna, napravio selekciju najboljih grozdova i odvojio ih za cuvée San Mauro. Ovo vino je kupaža u sastavu: 40 posto merlota, 30 cabernet sauvignona, 20 terana i 10 posto borgonje. Berba je bila ručna te se nakon prerade svaka sorta odvojeno vinificirala. Kod svih je sorti odrađena maceracija od osam do deset dana, a potom su stavljani na odležavanje u nove barrique bačvice na period od 10 do 12 mjeseci, izuzev borgonje koje ima najmanje te je ona ostala u inoxu. Nakon odležavanja, sve je zajedno kupažirano u inoxu te punjeno u boce u kojima je vino provelo još šest mjeseci pred puštanje na tržište. Punjeno je u ograničenoj seriji od 2.000 butelja.

Vino sam degustirao u Riedel čaši za shiraz iz linije Restaurant Extreme te ga pustio dvadesetak minuta da se nadiše. Vino krasi lijepa, elegantna rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto. Vino se nakon pola sata u čaši potpuno otvorilo, a miris mu je bio fin, ugodan i elegantan. Na prvo mirisanje ističu se note bobičastog voća predvođene crnim ribizlom, višnjom, a kasnije slijedi nota kave i dima. Na drugo mirisanje javlja se nota tamne čokolade, klinčića i crnoga papra, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga jako dobra svježina, fini baršunasti tanini te dobra mineralnost i srednje tijelo. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa jako dobra. Vino je harmonično i lijepo se pije dok se na aftertasteu javlja nota višnje. Još uvijek je u uzlaznoj putanji pa ne treba žuriti s trošenjem. Vino će za godinu dana biti u top formi, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem deset godina. Sljubio sam ga uz pljukance s domaćom kobasicom na crveno.

ISTARSKA VINA: Cuvée "San Mauro"

Ime vina: Cuvée „San Mauro“

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vina Brčić

Lokacija: Nova Vas/ZOI Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Pljukanci s domaćom kobasicom na crveno

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Shiraz - Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 120,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater