PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Za iskrenu rustikalnu kuhinju potreban je Staub

| Autor: Larisa RADIN

Volim izdašnu rustikalnu kuhinju i genijalnog Marca Pierre Whitea, enfante terrible moderne britanske restoranske scene, svojevremeno najmlađeg chefa ikada koji je nakuhao tri Michelinove zvjezdice.

Nakon što je u intenzivnom kuharskom usponu pokupio lovorike i povukao se iz kompetitivnog ritma ambicioznih trkača na duge staze, u najboljim godinama, Marco sada radi i uživa, kuha kako mu odgovara i ono što najviše voli. Koristi izvrsne namirnice, ne pretjeruje sa začinima i dodacima, Kuha jednostavno, dugo i polako na niskim temperaturama, vrlo prizemno, onako kako spada. Kvalitetno bazično kulinarsko umijeće temelj je za svaku uspješnu nadgradnju.

Jedno od Marcovih tipičnih jela koje volim pripremati je junetina na grčki način. Veliki komadi prošarane junetine školski narezani i preprženi na vrućoj tavi i zatim prijani otprilike dva do tri sata na luku u vinu i temeljcu s lovorovim lišćem i nešpricanim cijelim limunom i to naravno u Staubici i u pećnici. Kada imam puno vremena i uspijem isplanirati optimalan ritam, onda ovo jelo ostavljam u pećnici na temperaturi do 60 stupnjeva u prosjeku osam do deset sati. Meso se doslovce raspada, umak je gust i taman, slatkastokiselkasto ljepljiv a gosti za stolom oduševljeni. Nedjeljne koljenice iz Staubice odavno su kod nas dobile status kultnog jela kao i sočni domaći pulaštri ili mala fina zagorska purica.

Kada poželim pripremiti nešto nesvakidašnje podjednako uspješno skidam boeuf bourguignon, cottage pie sa mljevenim mesom i korjenastim povrćem, coq au vin sa malim finim lučicama,   ili pak ragu od morskih plodova, bouillabaisse, caciucco ili profani chilli con carne jednostavna jela koja imaju izvrstan efekt. Tajna je u loncu. Osim finih namirnica i vremena čaroliju čini famozna Staubica. Gus je jednostavno nezamjenjiv, efikasnost koji daje pri kuhanju ili pirjanju ne može se usporediti ni sa kojim inim materijalom ili recipijentom a vizualni dojam kada se na stol iznese Staubica u nekoj od prekrasnih boja mami divljenje. Poznajem neke poklonike koji čak i juhu kuhaju tradicionalno i to isključivo u Staubici tvrdeći da je okus juhe bolji, arhaičan, kao nekada. Može biti da je i placebo efekt odigaro svoje, no bitno je zadovoljstvo na kraju dana.

Premda na stolu ne volim posluženu hranu u loncu u kojem se kuhalo, Staubici mezimici je i to dozvoljeno, pa se moja onako lijepa crvena često šepuri pred gladnim društvom. No, postoje i male mini Staub kokotice za individualnu pripravu i serviranje ili pak srednje veličine za malo zahtjevnije recepture. Efekt je predivan, vrlo su dekorativne a zgodno je i imati ih u nekoliko različitih boja, i posložiti ih direktno iz pećnice na stol tako da svaki gost uživa u jelu svojoj individualnoj Staubici .


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini