Nakon lipnja i srpanj je dobro zagrijao, danju je većinom najdraže osvježenje prozračna hladovina, ledeno piće ili svježa lubenica, apetit je sveden na manje zahtjevne i lagane obroke poput svježih salata, mlake parmiggiane, salata od muzgavaca ili hladnog savora...
Ipak, bez obzira na vrućinu senzibilno nepce zna biti razmaženo zahtjevno, škakljivi osjećaj kada nisi gladan ali čeznutljivo poželiš samo komadić nečeg finog i ukusnog a to svakako može vrlo jednostavno biti fini sir. Sapuni sa polica supermaketa ne ubrajaju se u kategoriju gurmanskog užitka već sa velikim respektom govorimo o pravim, iskrenim, ozbiljnim sirevima.
U našoj neposrednoj blizini postoje i djeluju izvrsni i predani proizvođači kozjeg i ovčjeg sira. Komadić mladog chevrina (mladi pikantni kozji sir) uz kapljicu finog meda od kestena ili domaće marmelade od smokava može toliko razveseliti nepce i podići serotonin stoga beskompromisno ovaj naoko jednostavan zalogaj uvrštavam na listu malih prefinih zalogaja iz visoke kuhinje - amuse bouche.
Od sira se daju složiti jednostavni amuse bouche od najprofanijih kockica kvalitetnog, pravog emmenthalera s bobicama grožđa ili pak rafiniranija varijanta briea i dinje, zatim ekscentrična kombinacija gorgonzole dolce latte s mladim celerovim stabljikama i orasima kao i kombinacije raznih sireva svježe robiole, chevrina, skute, finog ribanog parmezan i začinskog bilja, lagano začinjenog bijelim paprom i indijskim oraščićima kao potvrda da sirevi i namazi od sira u kombinacijama mogu biti samo jedan amuse bouche za vlastito zadovoljstvo ili elegantna pratnja aperitivu ili neobaveznom druženju na ljetnim terasama, bez velikog napora a sa puno rafirmana.
Za to postoje prelijepi pladnjevi i clochei za čuvanje sireva, ovisno o potrebama i kapacitetima, od manjih za tete-a-tete užitak pa do raskošno velikih zvona do promjera 45 cm koji se uglavnom koriste u kvalitetnom restoraterstvu ili opulentnom i gostoljubivom domaćinstvu. Tako čuvani sirevi donose se iz hladnjaka na stol barem pola sata ranije kako bi razvili i otpustili arome i organoleptička svojstva, a takva prezenter podloga može biti drvena, metalna, staklena ili porculanska.
Prije nekoliko smo dana na jednoj prelijepoj terasi nakon što je zapuhao levant sa divnim domaćinima do sitnih sati uživali u kolekciji pomno biranih sireva, domaćim fantastičnim muštradama i najboljoj borgonji ikada (može parirati vrhunskim crnim Francuzima u rangu usporedivih karakteristika) koju čuvaju samo za ljude koji znaju...