PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Wok za praktičnu, jednostavnu i maštovitu kuhinju

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Pretpostavljam da nas većina muku muči s pitanjem što spraviti za ručak ili večeru a da bude jednostavno, brzo, zasitno i po mogućnosti zdravo.

Od kada sam prije dosta godina nabavila wok, problem “šta ćemo danas jesti” postao je minorniji s obzirom da je ta univerzalna kuhinjska posuda genijalni bazni rekvizit azijske cuisine fantastična alternativa za različitu pripravu hrane. Valja napomenuti da je kod priprave u woku naglim prženjem ili pirjanjem redoslijed izuzetno bitan – kreće se od namirnice koja iziskuje dulju vremensku termičku obradu na višoj temperaturi kao što je na primjer piletina te redoslijedom se dodaje povrće jače pa nježnije teksture, a gotovo pred kraj razni izdanci i klice. Pritom je žarište na dnu zakrivljene posude najintenzivnija točka termičke obrade dok se na stjenkama energija disperzira.

Mašta je kod spravljanja woka neiscrpna. Na sasvim malo masnoće – najbolje na kokosovom ulju, uglavnom su to kombinacije sezonskog povrća s piletinom, teletinom, svinjetinom, patkom ili pak škampima i kozicama, a praktičan je kod rješavanja ostataka neiskorištenih namirnica iz hladnjaka od kojih će se uz dodatak orijentalnih začina po osobnom nahođenju zasigurno složiti fantastični okusi.

Originalan i rudimentaran kineski je wok onaj limeni kojim se da lako manipulirati nad otvorenim plamenom što je pravi spektakl kada provirite u kuhinje kineskih zalogajnica ili restorana. Negdje koriste onaj od gusa koji je podosta težak tako da iziskuje brzo i spretno rukovanje pomoćnim lopaticama. No kako se način kuhanja u woku proširio na sve kontinente ovaj je sve popularniji kuharski rekvizit u ponudi nekolicine renomiranih proizvođača posuđa pronašao i u varijanti od nehrđajućeg čelika adaptiranog i za moderno kuhanje na indukciji. Zanimljivo je kako je upravo ova jednostavna ali nadasve praktična konusna posuda zakrivljenog dna postala globalno prihvaćen način kuhanja tako da su i brojni proizvođači kuhinjske tehnike za domaćinstva i profesionalnu namjenu razvili specijalizirane štednjake za wok s indukcijskim konveksnim grijačem.

Wok je za mene jedan od važnijih rekvizita moderne kuhinje te toplo preporučam svakom domaćinstvu jedan koji odgovara individualnim potrebama i prilikama. Obogatit će svakodnevni meni i probuditi maštu svakog imalo ambicioznijeg kreativca u svakodnevnoj pripravi kvalitetnih obroka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter