NAJNOVIJEPIŠE LARISA RADIN

Gastro kutak: BAMBOO ZDJELE ZA SALATE


Svježe, hrskave, aromatične salate fantastičan su obrok, bilo kao single dish u bogatoj varijanti, kao slijed u meniju ili pratnja glavnom jelu. Ovisno o podneblju i navikama one su kao cjelovit, zdrav i lagan obrok globalno sastavni dio svakodnevice. Nakon što su za mene kao i za većinu salate kao prilog glavnim jelima, osobito mesnim, značile samo dodatak, raznovrsne i bogate salate s raznim dodacima počela sam slagati, doživljavati i konzumirati na drugačiji način. Posebice nakon što sam upoznala kulturu stola drugih podneblja.

Premda je mediteranski jug Europe bogatiji povrćem, sjevernije od nas su poseban status u jelovniku dali salatama i nigdje kao u srednjoj Europi ili sjevernije nisam naišla na tako veliki broj bistroa i restorana s bogatom ponudom raznovrsnih salata na meniju. Migracije i mješavina kultura imali su uvelike utjecaja na prehrambene navike domicilnog stanovništva Njemačke, Austrije, Skandinavije i ostalih ekonomski razvijenijih zemalja, a salate su unazad tridesetak godine postale jedna od važnijih karika prehrambenih navika kreativne osviještene populacije modernog doba. Bilo kao neobavezan ručak tijekom tjedna, večera nakon napornog dana ili poziv na roštilj – maštovita i ukusna salata naprosto je neizostavna.

Kompatibilno stvorenim navikama, u dobrim robnim kućama i trgovinama kuhinjskim potrepštinama ponuda je raznoraznih zdjela za posluživanje salata vremenom dosegla vrhunac: od klasičnih porculanskih, keramičkih, staklenih, metalnih, akrilnih, do melaminskih ili drvenih …. Mene su se osobito dojmile tradicionalne vijetnamske predivne zdjele od impregniranog bambusa. Raznih dimenzija u prirodnom tonu bambusovog drva ili vanjskog premaza u dvadesetak raznih boja od prirodnog pigmenta ove predivne zdjele pružaju toplinu i oplemenjuju ambijent. Salate u takvim zdjelama izgledaju posebno primamljivo, neobično, drugačije i veliki su hit. Provansalska salata od koromača, rajčica, srca zelene salate i sa svježim kozjim sirom s preljevom od narančinog soka, meda, maslinovog ulja, octa bijelog vina spada u klasike u usporedbi s orijentalnom turskom salatom od lisnatih salata, kopra, mrkve, sušenih smokava i celera s finim dressingom i štrudlom od špinata i feta sira. Ili pak arapska salata od prepečenog karfiola, mladog špinata, radića i korabice s umakom od limuna i maslinovog ulja uz prepečence s humusom. Rafinirana azijatska salata od pak choia, rotkvica, lollo salate i korijanderovog lišća s toplim dressingom od sojinog umaka, palminog šećera i sezamovog ulja za mene je hit, osobito kada je lijepo servirana u predivnoj bambusovoj zdjeli. Izgleda egzotično i primamljivo. Takve zdjele osim za salate vrlo su dekorativne i kao posude za voće, suho voće, orahe, lješnjake, bademe ili jednostavno kao dekorativni element u prostoru.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam