PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Tilia sauvignon bijeli

Meni je sauvignon bijeli veoma draga sorta grožđa. Od njega se mogu dobiti različiti stilovi vina, od pjenušaca, laganih i pitkih, zatim odležanih, pa sve do predikatnih vina, a može se i kupažirati s drugim sortama grožđa

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Meni je sauvignon bijeli veoma draga sorta grožđa. Od njega se mogu dobiti različiti stilovi vina, od pjenušaca, laganih i pitkih, zatim odležanih, pa sve do predikatnih vina, a može se i kupažirati s drugim sortama grožđa. Ova plemenita sorta grožđa spominje se prvi put u 18. stoljeću u Francuskoj u dolini rijeke Loire i u Bordeauxu.

Možda niste znali da je upravo njegovim križanjem s cabernet francom nastala danas najrasprostranjenija sorta grožđa na svijetu cabernet sauvignon. No ni sauvignon bijeli po raširenosti ne zaostaje puno za svojim potomkom te se također sadi u mnogim europskim, ali i novosvjetskim vinskim regijama poput Kalifornije, Južnoafričke Republike, Australije i Novog Zelanda. Sauvignon bijeli je globalno jako traženo vino te je po popularnosti zasigurno uz bok chardonnayu. Velike zasluge za tu popularnost imaju vinari s Novog Zelanda koji su u zadnjih dvadeset godina izgradili poseban i prihvatljiv stil vina.

Tri etikete

Moji prvi ozbiljniji susret s ovim vinom bio je krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, kad su kod nas popularni bili sauvignoni bijeli iz Goriških brda. Od hrvatskih sauvignona bijelih tad se isticao Belovićev iz Međimurja, a iz Slavonije s tom sortom vinarije Zdjelarević i Krauthaker. Ipak, još uvijek se živo sjećam kad je u proljeće 2005. godine na hrvatskom tržištu prvi put predstavljen sauvignon bijeli vinarije Tilia Estate iz Vipave s berbom 2004. To je bila ljubav na prvi pogled, pitak, elegantan, šarmantan, odličan uz jela od šparoga, to je vino bilo apsolutni hit, fantastično primljen od publike.

foto

Tilia je na latinskom lipa, a to stablo kod slavenskih naroda ima status svetog. Supružnicima Meliti i Matjažu Lemut latinsko ime za stablo lipe poslužilo je kao ime brenda kad su 1996. godine utemeljili vinariju. Tilia Estate je danas jedna od najboljih vinarija u Vipavi i na tržište plasira vina u tri linije. Linija svježih vina zove se "Sunčana Tilia" i sastoji se od sauvignona bijeloga, pinota sivoga i muškata žutoga.

Slijedi linija "Crna etiketa" u kojoj se nalazi šest etiketa vina koja su odležana u hrastovim bačvama dvije, tri godine, a prevladava velika Matjaževa ljubav, pinot crni. I na kraju, tu je linija "Bijela etiketa" u kojoj se nalaze vina iz posebnih berbi koja odležavaju četiri, pet godina.

Divlje šparoge

Vratio bih se na liniju elegantnih vina "Sunčana" te s vama podijelio moje viđenje sauvignona bijeloga iz berbe 2020. Grožđe je raslo na laporastom tlu u tri manja vinograda, ručna berba odrađena je krajem kolovoza. Nakon prerade vino je odležavalo u inox bačvama u periodu od šest mjeseci te je krajem veljače punjeno u boce. U bocama je odležalo još dva mjeseca prije nego je pušteno na tržište, a ukupna proizvodnja kreće se oko 4.500 butelja.

Vino krasi lijepa i elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino sam za kušanje servirao u Riedel čašu za sauvignon bijeli iz linije Restaurant Extreme, te se vino vrlo brzo po točenju u čašu počelo otvarati i pokazivati u najboljem svijetlu. Miris je fin i ugodan, a na prvo mirisanje javljaju se note svježe pokošene trave, mladog luka i divljih šparoga.

Na drugo mirisanje dolazi malo zelene paprike, te korice mandarina i nektarine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena te sasvim solidno traje u ustima. Ovaj sauvignon bijeli se lijepo pije, harmoničnog je okusa, a na aftertasteu javlja se nota nektarine. Vino je u izvrsnoj formi, spremno za trošenje, iako u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem dvije godine.

Enogastronomski, ovakav tip sauvignona bijelog idealan je partner raznim morskim predjelima te jelima s divljim šparogama. Ja sam ga kušao uz provjerenu kombinaciju rižota sa škampima i divljim šparogama.

Ime vina: Sauvignon bijeli

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: TILIA Estate

Lokacija: Ajdovščina / Vipava

Temperatura serviranja: 10-12 C

Gastro preporuka: Rižoto sa škampima i divljim šparogama

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel : Riedel extreme restaurant sauvignon blanc glass

Cijena (mpc): 63,00 kn (www.miva.com.hr)

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter