kuhajte s glasom istre

Recept dana: Musaka od tikvica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Tikvice su idealna ljetna namirnica pa Vam danas donosimo recept za slasnu i laganu musaku od tikvica. Iako lakša od klasične, ova varijanta nije ništa manje ukusna i jelo je koje se može jesti toplo i hladno.

Sastojci

  • 2 tikvice
  • 250 g miješanog mljevenog mesa
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 100 g mješavine sireva
  • začini po želji

Priprema

Operite tikvice i narežite ih na tanke ploške. Posolite ih i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim ih lagano ocijedite ili obrišite kuhinjskim papirom.

U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Po želji dodajte malo luka ili češnjaka pa kratko popržite.

Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite, pa pržite dok meso ne dobije lijepu boju i dok tekućina ne ispari (oko 7-10 minuta).

U posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, mlijeko i kiselo vrhnje. Dodajte sol i papar po ukusu.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U vatrostalnu posudu prvo stavite tanak sloj tikvica, zatim polovicu mesa, pa malo umaka. Ponovite još jednom pa po vrhu pospite krušne mrvice i mješavinu sireva.

Stavite musaku u pećnicu i pecite oko 30-35 minuta, dok vrh ne postane zlatno-smeđi. Pustite musaku da se malo ohladi (5-10 minuta) prije posluživanja, piše Index.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama