PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Malvazija iz Filipane

Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa u ustima dosta dugačka. Harmonično je, fine kakvoće

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Prve subote u ovom mjesecu u Vodnjanu su održani 27. Dani ulja i vina. Prvi put održani su prije 28 godina, no nažalost, kao i sve slične priredbe, lani zbog poznatih covid razloga vodnjanskih Dana ulja i vina nije bilo. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Grad Vodnjan i tamošnja udruga Agroturist koji na taj način žele održati bogatu tradiciju agrara koju ima ovaj lijepi kraj.

Kad je Vodnjan u pitanju, zasigurno je na prvome mjestu po važnosti maslinovo ulje, ali i vinska priča je svake godine sve jača. S obzirom na to da je novi gradonačelnik Edi Pastrovicchio diplomirani inženjer agronomije, smatram da će razvoj agrara biti vrlo visoko na listi prioriteta nove vlasti. Upravo su maslinovo ulje i vino izvrsni promotori Vodnjana kod brojnih turista koji ga pohode tijekom cijele godine. U vinskom dijelu ove manifestacije sam i osobno sudjelovao te odradio malu vođenu degustaciju tradicionalnog vodnjanskog desertnog vina od prosušenih bobica Vin de Rosa.

Garage i boutique

Na degustaciji koju je posjetio i novi vodnjanski gradonačelnik bilo je nekoliko vrlo zanimljivih uzoraka, a ovogodišnji šampion je vino Lucia Toffetija iz Vodnjana. Titula za najbolje maslinovo ulje otišla je u susjedne Bale u ruke OPG-a Damira Vanđelića za ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte Rosinjola. Šampion za najbolje ocijenjeno crno vino je OPG Sanjina Siljana iz Šegotići s merlotom 2019., dok je najbolje ocijenjeno bijelo vino malvazija istarska vinarije Diković iz Filipane.

foto

Ove dvije obiteljske "garage" vinarije iz općine Marčana postaju sve veća konstanta na istarskoj vinskoj sceni te svake godine na tržište plasiraju jako dobra vina. Nedavno ste imali prigodu čitati moje viđenje vina vinarije Siljan, a danas bih se dotaknuo vinarije Diković. David Diković danas obrađuje tri hektara vinograda od čega je dio vlastitih, a dio u zakupu. Od sortimenta ima malvaziju istarsku i refošk, na tržište plasira oko 5.000 butelja vina, a dio prodaje i kao otvoreno vino. Kad sam lani kod Dikovića snimao video za moj YouTube kanal "Tinja by Emil Perdec", David mi je detaljno pokazao plan i poziciju novog podruma čija bi gradnja trebala krenuti krajem ove godine. Tada sam u šali rekao da će, kad otvori novi podrum, vinarija promijeniti predznak iz "garage" u "boutique". Lijepo je to David isplanirao: funkcionalni podrum sa salom za degustacije, prostorom za odležavanje vina te malom destilerijom.

Nota suhog badema

Danas bih s vama podijelio moje viđenje Diković malvazije istarske iz berbe 2020., za koju grožđe raste na toponimu Taškerovi dvori na plitkoj crvenici, na nadmorskoj visini od 200 metara. Vinogradi su stari preko 60 godina, dakle radi se o starom klonu malvazije istarske te su zasađeni klasičnim školskim primjerom ekspozicije sjever - jug. Grožđe je brano ručno početkom rujna, a za brzu preradu je dobro što je podrum u neposrednoj blizini vinograda.

Nakon prerade i fermentacije, vino je odležavalo šest mjeseci u inox bačvi, a potom pred puštanje na tržište još dva mjeseca u boci. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Miris mu je fin, ugodan, elegantan te se iz čaše odmah šire fine arome. Na prvo mirisanje javlja se nota nektarine koju prati nota zelene jabuke pa potom malo mente, a na drugom mirisanju tu je i nota narančine korice te tipičan miris za malvaziju - cvijet akacije, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobre svježine, ukusno je, lijepo se pije i krasi ga srednje tijelo.

Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa u ustima dosta dugačka. Vino je harmonično, fine kakvoće dok se na aftertasteu javlja nota suhog badema, vrlo česta kod malvazije. Vino je u jako dobroj formi, spremno za trošenje te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem dvije godine. Enogastronomski, ovu Dikovićevu malvaziju sljubio sam uz pravi ljetni klasik - dagnje na buzaru.

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Vinarija Diković

Lokacija: Filipana /ZOI Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 °C

Gastro preporuka: Dagnje na buzaru

Ocjena:   9,3/10

Čaša: Riedel, Malvazija istarska Riedel glass.

Cijena (mpc): 50 kuna (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini