PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Malvazija Brčić

Obitelj Brčić se vinarstvom i vinogradarstvom bavi već generacijama, ali tek su supružnici Anđelo i Milena proizvodnju podigli na višu razinu i svake je godine nadograđuju

Emil Perdec

Emil Perdec


U Istri postoje dvije Nove Vasi, dijeli ih dolina rijeke Mirne, a obje su poznate po proizvodnji dobroga vina. Porečka Nova Vas je zemljopisno smještena na blagoj visoravni i u trokutu s Kaštelir-Labincima i Višnjanom tvori izvrsnu mikrolokaciju za uzgoj vinove loze. Ovdje je smještena obiteljska vinarija Brčić čiji rad pratim već više od deset godina i uvijek me veseli njihov stalni napredak u kvaliteti vina, ali i u ponudi novih etiketa.

Nekoliko puta sam u mojim kolumnama pisao o njihovim vinima, posebno pamtim izvrsne berbe cabernet sauvignona odležanog u barrique bačvicama. Obitelj Brčić se vinarstvom i vinogradarstvom bavi već generacijama, ali tek su supružnici Anđelo i Milena proizvodnju podigli na višu razinu i svake je godine nadograđuju. U početku su oboje bili zaposlenici jedne od najznačajnijih hrvatskih hotelskih kuća Plave lagune, a zemlju su obrađivali uz posao.

No, početkom hrvatske samostalnosti odlučili su se na iskorak i osnovali OPG. Izuzetno cijenim rad i trud ovih vrijednih ljudi, u posao su uz njih uključene kćeri Patricija i Suzana, polako se priključuju najstarije unuke Monika i Ivana, ali i troje mlađih unuka voli pomagati u vinogradu. Vinarija Brčić obrađuje osam hektara vinograda te dva hektara maslina, a svi položaji nalaze se na nekoliko mikrolokacija sjeverno i istočno od Nove Vasi. Danas su na tržištu prisutni s 11 etiketa vina, linijom od šest destilata te s dvije etikete maslinova ulja od kojih je jedno mješavina sorti, a jedno je monosortno od bianchere. Od bijelih sorti grožđa uzgajaju: malvaziju istarsku, chardonnay, sauvignon bijeli te muškat žuti, a od crnih: teran, merlot, cabernet sauvignon i borgonju. Dio vina proda se i u vinariji gdje imaju i lijepo uređenu degustacijsku salu i natkrivenu terasu te prodajni prostor.

Uz to imaju i dvije trgovine vinima u Poreču, jednu na tržnici, a drugu malo dalje, na Peškeri. Jedan dio vina, trećinu, na tržište plasiraju kroz butelje, a ostale dvije trećine kao točeno vino.

Posebno me je razveselilo kad sam sredinom ove godine probao njihov pjenušac koji je napravljen u maloj seriji. Anđelo ga je kao pravi džentlmen nazvao po supruzi Mileni za koju kaže da je najveći radnik u familiji. Na kušanju smo isprobali sav asortiman, a ja bih istaknuo jako dobar cuvee „San Mauro“ koji treba još možda malo odstajati u boci te dva fina destilata koje je Anđelo posvetio pokojnim roditeljima. No, udarna sorta grožđa u vinariji je svježa malvazija istarska te bih s Vama podijelio moje viđenje ovoga vina. Vinograd se nalazi između Nove Vasi i Gedića na dubokoj istarskoj crvenici, a star je 17 godina. Ručna berba je odrađena početkom rujna te je nakon prerade vino odležavano isključivo u inoxu u periodu od šest mjeseci.

foto

Nakon toga vino je punjeno u boce i u njima provelo još tri mjeseca prije nego li je plasirano na tržište. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vino se vrlo brzo otvara te se iz čaše širi fin, ugodan i lepršav miris. Na prvo mirisanje na nosu dominira voćna nota u kojoj prevladava nota breskve, potom marelice i žute jabuke te zatim nota agruma u obliku narančine kore. Onda dolazi nota zelenkastog bilja u obliku mente i ružmarina te mala nota cvijeta od bagrema, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina te vrlo dobra mineralnost i naposljetku srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je poprilično trajna. Na aftertasteu javlja se tipična malvazijska gorčina badema. Vino je ukusno, harmonično, lijepo se pije i svaki gutljaj traži još. Enogastronomski ovakva vina izvrsno pašu uz plodove mora, a ja sam ga kušao uz miješane školjke sa žara.

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Vina Anđelo Brčić

Lokacija: Brčići / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 °C

Gastro preporuka: Miješane školjke sa žara.

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Malvazija istarska glass

Cijena (mpc): 50,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of