PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Dita

Arhiva

Arhiva


Moderna povijest vinarije Senjković započinje 2003. godine kada su na starim zapuštenim položajima u blizini Dračevice zasadili nove loze. Trebalo je dosta truda i teške mehanizacije da na kamenom tlu s malo crvenice niknu novi nasadi. Otac Tonči je sa sinovima Larijem i Sašom uspio sve odraditi i posložiti cijeli posao. Nažalost, Tonči je lani preminuo, a sinovi nastavljaju dalje ovu lijepu priču u koju su uključene i nevjeste Magdalena i Staša 

Povezanost Istre i otoka Brača traje još od Rimljana i Grka pa sve do današnjih dana, a posebno je bitna u vrijeme Mlečana. Naime, u razdoblju od 14. do 18. stoljeća Istra je bila suočena s čestim epidemijama kuge i malarije. Stoga su mletačke i austrijske vlasti gotovo prazna sela i gradove naseljavali stanovništvom s područja današnje Dalmacije, Albanije i Grčke. Te su migracije dijelom bile potaknute i turskim prodorom na Balkan. Ti su ljudi sa sobom donijeli tradicionalna zanimanja: ribarstvo, kamenarstvo, stočarstvo, maslinarstvo i vinogradarstvo. Bračani su stoljećima bili poznati po vinu i maslinovom ulju. Nažalost, vinska klauzula i filoksera donijele su mnogo zla i potaknule iseljavanje stanovništva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. 

Ozbiljne vinarije

Danas na Braču imamo tri ozbiljne vinarije, a jedna od njih je vinarija Senjković. Smještena je na jugozapadnom dijelu Brača, u općini Nerežišća. Radni podrum nalazi se u općinskom sjedištu Nerežišću, a kušaonica je u malom mjestu Dračevica udaljenom par kilometara od Nerežišća. Senjkovići obrađuju vlastitih 13 hektara vinograda. Sortiment čine plavac mali, cabernet sauvignon, syrah, pošip i malo lokalne sorte kuč. Sljedeće godine bi zasadili i nešto grka. Na tržištu su prisutni sa šest etiketa, godišnja proizvodnja iznosi im oko 30.000 butelja te dio vina iz mladih nasada prodaju i kroz rinfuzu za potrebe lokalnih ugostitelja.

Moderna povijest vinarije Senjković započinje 2003. godine kada su na starim zapuštenim položajima u blizini Dračevice zasadili nove loze. Trebalo je dosta truda i teške mehanizacije da na kamenom tlu s malo crvenice niknu novi nasadi. Otac Tonči je sa sinovima Larijem i Sašom uspio sve odraditi i posložiti cijeli posao. Nažalost, Tonči je lani preminuo, a sinovi nastavljaju dalje ovu lijepu priču u koju su uključene i nevjeste Magdalena i Staša. 

Najbolji grozdovi

S vama bih podijelio moje viđenje njihova vina cuvée Dita iz berbe 2012. koja predstavlja svojevrsnu „reserva de la familia“. Dita se na tržište pušta samo u najboljim godinama, a do sada je izašla samo ova iz berbe 2012. U pripremi je i Dita iz berbe 2016. koja bi premijeru trebala imati sljedeće godine. Dita je kupaža od po 40 posto cabernet sauvignona i syraha te 20 posto plavca maloga. Vino je ime dobilo iz lokalne varijacije talijanske riječi eredità što znači nasljeđe, ali ono nematerijalno, ono koje nosi ugled u lokalnoj zajednici. Berba je naravno ručna i predstavlja selekciju najboljih grozdova. Syrah se bere najranije krajem kolovoza, cabernet sauvignon sredinom rujna te plavac početkom listopada. Svaka se sorta vinificira posebno maceracijom od oko 30 dana te potom slijedi 30 mjeseci odležavanja u 500-litarskim hrastovim novim bačvama. Potom se kupažira u inoxu te se puni u boce u kojima provede sljedećih 30 mjeseci pred puštanje na tržište.

Vino krasi duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Pred kušanje vino sam dekantirao te pustio da se nadiše sat vremena i potom ga poslužio u veliku bordošku čašu. Vino se polako otvara i svakom vrtnjom čaše postaje sve bolje, a miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota ukuhanog bobičastog voća, prvenstveno višnje i divlje kupine, koje prati nota suhe šljive. Na drugo mirisanje javlja se nota cimeta, klinčića i čokolade te borovnice, a na kraju se javlja nota crnoga papra i malo dima. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, dok s druge strane ima sasvim solidnu svježinu, fine i mekane tanine te je vrlo mineralno, krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, trajnost okusa u ustima je dosta dugačka. Kakvoća okusa je fina, lijepo se pije, dok se na aftertasteu javlja nota višnje. Vino je u top formi i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem pet do šest godina. Ovakva vina enogastronomski odlično pašu uz janjeći rack. S obzirom na to da je vino s Brača, onda bih ga sljubio uz tradicionalnu janjetinu s ražnja. 

Ime vina: Cuvée Dita

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vina Senjković

Lokacija: Nerežišća/Brač/srednja i južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 16-18 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Pečena janjetina

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Cabernet - Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 358,00 kn ( www.atrox-zadar.hr )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom