ENOTEKA

DECANTER WWA Pregršt odličja stiglo iz Londona: CATTUNAROV PLATINASTI NONO

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Tri platinasta odličja odnijele su dvije malvazije istarske, Cattunarova Nono 4 Terre i Kozlovićeva Selekcija te graševina De Gotho vinarije Kutjevo

I ove godine u Londonu održan je "Decanter World Wine Awards", vrlo značajno vinsko natjecanje na kojem se ocjenjuju vina iz cijeloga svijeta. Vina ocjenjuju stručnjaci raznih profila poput enologa, sommeliera i vinskih kritičara iz različitih zemalja. No, ove godine zbog poznatih epidemioloških problema komisije su činili samo Britanci. DWWA je visoko profesionalno organizirano ocjenjivanje koje je uzor svim ocjenjivanjima u svijetu pa tako i našoj Vinistri. Ove je godine bilo prijavljeno 16.518 uzoraka vina, a najznačajnije odličje koje se dodjeljuje je Best in Show.

Potom slijede ostala odličja: platinasta, zlatna, srebrna, brončana i na kraju priznanje za sudjelovanje. Iz naše regije ove godine je dodijeljena samo jedna Best in Show nagrada, dobio ju je poznati vinar iz Goriških brda, Marijan Simčič za svoje desertno vino Leonardo.

Hrvatska je kao mala vinska zemlja ove godine sjajno prošla te je u Lijepu našu stiglo pregršt odličja. Naši vrijedni vinari dobili su tri platinaste medalje, 11 zlatnih, 68 srebrnih i 88 bronci dok je 56 vina dobilo preporuku. Inače su razlike među vinima iz kategorije Best in Show i platinasta vrlo male, gotovo se radi o nijansama. Ova tri platinasta odličja odnijele su dvije malvazije istarske, Cattunarova Nono 4 Terre i Kozlovićeva Selekcija te graševina De Gotho vinarije Kutjevo. Malvazija iz Nove Vasi dobila je platinastu medalju za ograničenu seriju Nono 4 Terre iz berbe 2015. godine. Prvi put se radilo ovo vino, ali iz ove serije već nam je jako dobro poznata etiketa Collina koja je više puta osvajala nagradu za najbolju odležanu malvaziju istarsku na Vinistri. Vinarija Cattunar je već dugi niz godina jedan od oslonaca istarske vinske scene i njezina stalna vrijednost, dok je njezin vlasnik Franco Cattunar jedan od osnivača Vinistre i vizionar razvoja istarskih vina.

Mnogi su na njegov projekt malvazije s četiri zemlje u početku gledali sumnjičavo, ali pokazao se kao puni pogodak. Prije dvije godine vinska priča kod Cattunara nadograđena je otvaranjem Wine Residence tako da sada cijelo imanje ima poseban sjaj i podsjeća na slična toskanska imanja. Nono je vino koje je dobiveno isključivo od sorte grožđa malvazija istarska iz četiri različita vinograda: Grum, Žmergo, Škrline i Škrinjari. Vinogradi su stari od 15 do 35 godina, od toga je 60 posto loze zasađeno na crvenoj zemlji, a ostatak podjednako dolazi s bijele, sive i crne zemlje. Berba je bila ručna početkom listopada, rađena je selekcija grozdova te je prinos po trsu bio oko jednog kilograma.

Nakon berbe i prerade odrađena je poprilično dugačka maceracija od 240 dana, a vino je porom odležavalo u velikim drvenim bačvama od akacije u razdoblju od 30 mjeseci.

Karakteristike

Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Pred degustiranje vino nisam dekantirao već samo ostavio u većoj čaši da se polako otvara i razvija u čaši. Miris mu je fin, ugodan i svakom vrtnjom čaše javlja se neka nova nota. Na prvo mirisanje dolazi mi nota suhih badema koja je praćena notom dima te voćnom notom u obliku zrele žute dunje, a potom dolazi i nota klinčića. Na drugo mirisanje javlja se nota vanilije koju prati nota aromatičnog samoniklog bilja. Potom dolazi nota ušećerene narančine korice te na kraju nota suhih marelica, dakle kompleksnost mirisa mu je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i izvrsne mekoće, dok s druge strane ima solidnu svježinu te fine i mekane tanine. Vino je ukusno, lijepo se pije te ima izvrsnu mineralnost i krasi ga puno tijelo. U dobroj je ravnoteži te mu je intenzivnost okusa izražena, a trajnost okusa u ustima je poprilično trajna. Kakvoća okusa mu je fina, vino je harmonično i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem šest, sedam godina. Na aftertasteu miješa se tipična malvazijska gorčina badema i nota maslaca te pečene dunje. Ovakav tip vina enogastronomski ide izvrsno uz ribe iz pećnice, a ja bih se odlučio za škarpinu s krumpirom i aromatičnim travama.

Ime vina: Malvazija istarska "Nono 4 Terre"

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vinarija Cattunar

Lokacija: Nova Vas / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14 C

Gastro preporuka: Škarpina u pećnici s krumpirom.

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel Vinum Riesling Grand Cru / Zinfandel glass

Cijena (mpc): 220,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater