22. WINE DAY

DAN OTVORENIH VINSKIH PODRUMA U ISTRI: Vrhunska, nagrađivana i šampionska vina privukla brojne ljubitelje dobre kapljice

Šampionska titula ove je nedjelje u podrum Deškovićevih privukla mnoge vinoljupce iz svih krajeva Istre. I sami smo uživali u svakoj zlatnoj kapi nagrađene svježe istarske malvazije iz berbe 2021. Međutim, ništa se manje nisu degustirala i ostala vrhunska vina kuće: muškat, pinot, sivi, refošk, teran, i cabernet franc

| Autor: Sanja BOSNIĆ
(Snimila Sanja Bosnić)

(Snimila Sanja Bosnić)


Posljednja nedjelja u svibnju obilježena je već tradicionalnim Danom otvorenih vinskih podruma u Istri, poznatijim pod nazivom Wine Day, koncipiranim kroz šest istarskih vinskih regija. Ovaj važan vinski događaj ove je godine upriličen 22. put, a organizatori su bili Udruga istarskih vinara i vinogradara Vinistra, Turistička zajednica Istarske županije te županijski Odjel za turizam.

Vinskim putevima Sjeverne Istre stigli smo do sela Kostanjice, smještenog na jugozapadnim padinama Grožnjanštine. U ovom mjestašcu sa samo osamdesetak kućnih brojeva prisutne su čak tri šampionske vinarije! Vina Dešković, Zigante vina i Vina Zigante. Prva nam je vinska odrednica bila obiteljska vinarija Dešković, osvajač platinaste medalje na ovogodišnjem Svijetu malvazije na Vinistri.

Zlatne kapi malvazije

U mnoštvu posjetitelja, u društvu Giulijana Deškovića, jednog od trojice braće Dešković, sljedbenika obiteljske tradicije proizvođača vina, zatekli smo i načelnika Općine Grožnjan Claudija Stocovza.

(Snimila Sanja Bosnić)

Višegodišnje nagrade i priznanja Deškovićima (Snimila Sanja Bosnić)

Šampionska titula ove je nedjelje u podrum Deškovićevih privukla mnoge vinoljupce iz svih krajeva Istre. I sami smo uživali u svakoj zlatnoj kapi nagrađene svježe istarske malvazije iz berbe 2021. Međutim, ništa se manje nisu degustirala i ostala vrhunska vina kuće: muškat, pinot, sivi, refošk, teran, i cabernet franc.

(Snimila Sanja Bosnić)

Franko Dešković, autor šampionske malvazije (Snimila Sanja Bosnić)

- Zaista ima puno upita i narudžbi za šampionsku malvaziju, polako se tope zalihe, pojasnio je Franko Dešković, meštar proizvodnje svih sorata kvalitetnih Deškovićevih vina, također ovjenčanih pobjedničkim odličjima na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima.

(Snimila Sanja Bosnić)

Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan (Snimila Sanja Bosnić)

Druga vinska postaja, samo desetak metara podalje, je vinarija Zigante u vlasništvu poznatog tartufara Giancarla Zigantea. Od 2012. godine bavi se i proizvodnjom vina te spada u red mlađih proizvođača, ali već prepoznatih šampiona. Na ovogodišnjoj Vinistri osvojio je čak dvije zlatne medalje za odležani teran.

(Snimila Sanja Bosnić)

Giancarlo Zigante (Snimila Sanja Bosnić)

S bajkovitim pogledom na Kostanjicu i zelene brežuljke nakićene vinogradima, uživali smo u teranu San Stefano Gran Riserva, kupaži cabernet sauvignona i merlota San Stefano (cuvee) i merlotu. Za slatki kraj i rastanak od Zigantea izbor je pao na desertno bijelo vino od istarske malvazije Unicum.

Od Zigantea do Zigantea

Iz šampionskog mjestašca na odlasku zastajemo na popudbinu, u zadnjoj mjesnoj vinariji Vina Zigante u vlasništvu Denisa Zigantea. Na dobro popunjenoj terasi podno pergole vladao je žamor i odlično raspoloženje brojnih domaćih i stranih gostiju.

Uživali su u čuvenim vinima jednog od najstarijih i najnagrađivanijih vinara Grožnjanštine Duilija Zigantea. Uglavnom se točila istarska malvazija, teran i merlot. A mi smo nazdravili sa srebrnim pjenušcem Vero Rose Aurora, dobitnikom srebrne medalje na Vinistri, koje je dobilo naziv po unuci Aurori s kojom nam je presretni nono Duilio i pozirao. Usput nam je otkrio da se nada da će mladi naraštaji nastaviti ovaj uspješan tradicijski put vinogradara iz Kostanjice.

(Snimila Sanja Bosnić)

Dulio Zigante i unuka Aurora (Snimila Sanja Bosnić)

Ako je suditi prema onoj izreci da se po vinu koje pijete poznaje način na koji živite, ove se nedjelje u Istri živjelo šampionski.

(Snimila Sanja Bosnić)(Snimila Sanja Bosnić)(Snimila Sanja Bosnić)(Snimila Sanja Bosnić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum