ENOTEKA

DALMATINSKA VINA: Primus Plavac mali

Obitelj Štimac vinariju je nazvala po pradjedu Miji Popiću Rizmanu koji je prve vinograde zasadio još početkom 20. stoljeća. Vinarija Rizman danas obrađuje 22 hektara vlastitih vinograda te deset hektara maslinika. Prvi su vinogradi zasađeni 2006., dok je moderna vinarija izgrađena 2012. i vodi je Damir Štimac, najmlađi brat Igora Štimca

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Kroz dugogodišnji rad u ugostiteljstvu upoznaš mnogo ljudi raznih profila i zanimanja i često nas je znala zbližiti priča o vinu. Jedan od takvih bio je i moj susret s proslavljenim hrvatskim nogometašem Igorom Štimcem. Bio mi je čest gost u zlatnim vremenima restorana Valsabbion i uvijek je bio ljubitelj dobrih vina. Već je tada Štimac imao zamisao o pokretanju obiteljske vinarije jer je vinogradarstvo u njegovoj obitelji bila dugogodišnja tradicija, kao i u mnogim drugim obiteljima iz doline Neretve.

Vinogorje Komarna

Desetak godina kasnije njegova ideja se ostvarila. Na najmlađem hrvatskom vinogorju Komarni polako se počela graditi obiteljska vinarija Rizman. Na ovaj način je obitelj Štimac odala počast pradjedu Miji Popiću Rizmanu koji je prve vinograde zasadio još početkom 20. stoljeća. Vinarija Rizman danas obrađuje 22 hektara vlastitih vinograda te deset hektara maslinika. Prvi su vinogradi zasađeni 2006., dok je moderna vinarija izgrađena 2012. godine. Vinariju vodi Damir Štimac, najmlađi od trojice braće, brat Igora i Mihovila.

Vinogorje Komarna službeno postoji od 2013. godine te na njemu sedam vinarija ima svoje vinograde. Komarna je ovih dana bila u središtu pozornosti jer se tako zove i odmorište koje se nalazi neposredno ispred monumentalnog i novootvorenog Pelješkog mosta. Upravo iz vinarije Rizman puca prekrasan pogled na Pelješki most i siguran sam da će svim vinarima s Komarne, ali i u ostatku Dalmacije biti lakše komunicirati s brojnim potrošačima u Dubrovniku i okolici.

Vinarija Rizman danas je na tržištu prisutna s osam etiketa vina koje su predstavljene na njihovoj internetskoj stranici, gdje je i on-line trgovina, pa vina možete naručiti izravno od njih. U njihovoj ponudi vrlo bitno mjesto zauzima plavac mali Primus. Tako je nazvan jer je to prvo vino koje je vinarija plasirala na tržište iz berbe 2009. Zanimljivo je da u internetskoj trgovini nude vertikalu Primusa, od prve berbe 2009. do najsvježije 2017., što je za hrvatske pojmove rijetkost.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Primusa iz berbe 2016. godine. Grožđe za ovo vino dolazi iz vlastitih nasada, s najboljih položaja vinarije u ekološkim vinogradima na Komarni koji su smješteni na južnoj padini nagiba do 30 posto, a nadmorska visina varira od 50 do 250 metara. Prinosi po trsu su mali, a tlo je siromašno, krševito, s malim udjelom zemlje. Nakon ručne berbe i selekcije grožđa te nakon prerade i maceracije od desetak dana, vino je odležavalo 12 mjeseci u novim barrique bačvama francuskog i američkog hrasta. Nakon punjenja u boce, vino još odleži minimalno šest mjeseci prije puštanja u promet.

Sat vremena u dekanteru

Vino sam pred kušanje dekantirao i ostavio sat vremena u dekanteru da se nadiše te kasnije poslužio u većoj čaši da se pokaže u punom sjaju. Ovaj plavac mali Primus iz 2016. krasi lijepa rubin crvena boja s malo granatnih nota u rubovima kad se razlije po čaši. Vino je bistro i gusto, a po točenju u čašu vrlo brzo se počinje otvarati. Na prvo mirisanje javlja se nota bobičastog voća u kojoj predvodi divlja kupina praćena notom crnog ribiza i suhe šljive, dok se kasnije otvaraju note duhana i malo vanilije.

Na drugo mirisanje javlja se nota sladića, potom kože te dima i cimeta, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga fina svježina, ugodni tanini sitne granulacije, vino je ukusno sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa poprilično dugačka. Kakvoća okusa je fina, a na aftertasteu javlja mi se nota suhe šljive. Vino je harmonično, u izvrsnoj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može živjeti još barem desetak godina. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz razna mesna jela, a ja sam ga kušao uz raviole sa šugom od boškarina i ovaj spoj Dalmacije i Istre pokazao se kao izvrsna kombinacija.

Foto

Ime vina: Primus Plavac mali

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vina Rizman

Lokacija: Komarna / ZOI Srednja i južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: Ravioli sa šugom od boškarina

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Cabernet Glass

Cijena (mpc): 145 kuna (www.rizman.com.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater