POTPUNO ISTARSKI PROIZVOD

CASTELLANA CRAFT BIRA IZ KAŠTELIRA: Prava mala pivovara koja proizvodi biru samo za potrebe svog lokala sa sastojcima sa svojih polja

Kad sam vidio njive Tininog tate pune ječma, ta je želja postajala sve jača. Shvatio sam da je ovdje mjesto i vrijeme da se ideja o maloj pivovari i realizira, kazao je Gabriele De Faveri koji sa suprugom Tinom Kovač De Faveri vodi Castellanu

| Autor: Boris BILAS
Craft bira Castellana

Craft bira Castellana


Turistička sezona na Poreštini bolja je nego što se to itko usudio prognozirati početkom srpnja, a osim u samom Poreču brojni turisti odmaraju se i u unutrašnjosti. Mjesta poput Vižinade, Višnjana ili Kaštelira i u prvim su danima rujna puna gostiju koji istražuju gastronomsku ponudu ovog kraja.

Jedno takvo mjesto ovoga su ljeta mnogobrojni turisti otkrili u samom centru Kaštelira gdje je 2. srpnja otvorena mala craft pivovara Castellana. Scena craft bira u Hrvatskoj je u proteklih nekoliko godina u stalnom usponu, a i u Istri se otvorilo nekoliko danas poznatih craft pivovara. Neke od njih su u međuvremenu toliko narasle da se postavlja pitanje može li ih se uopće zvati craft pivovarama ili su postale velike industrijske pivovare. Međutim, Castellana je baš ono što bi craft bira i trebala biti. Mala pivovara koja proizvodi biru samo za potrebe svog lokala i pri tome koristi sastojke sa svojih polja.

Oduševljeni posjetitelji

Vjerojatno u tome i leži razlog zašto je od samog otvaranja Castellana postala hit među posjetiteljima pa su vlasnici, bračni par Tina Kovač De Faveri i Gabriele De Faveri više nego zadovoljni s prva dva mjeseca rada ove mini-pivovare u sklopu koje je otvoren i mali ugostiteljski lokal u kojem se mogu degustirati njihova domaća kaštelirska piva uz hladna predjela, gurmanske sendviče koji prigodno nose nazive zaseoka na području Kaštelira, te kolači. Ono što je specifično za Castellanu i što je privuklo veliki broj gostiju je domaće pivo koje se proizvodi od ječma uzgojenog na zemlji u Kašteliru koja je također u vlasništvu ovog bračnog para.

- Željeli smo se zadržati što je moguće više na sastojcima iz Kaštelira i njegove okolice kako bi naš proizvod, ali i doživljaj naših gostiju bio što autentičniji. Naše četiri vrste craft piva, Školar, Školarka, Biondina i Kaštelirka su potpuno naš proizvod, jedino hmelj uvozimo, ali je i on visoke kvalitete, priča nam Tina Kovač De Faveri koja se u Kaštelir s obitelji vratila prije pet godina, a ime piva Školar je zapravo nadimak njenog oca.

U Kašteliru je odrasla, a kada je upoznala Gabrielea otišli su živjeti u okolicu Milana. No, užurbani život talijanskog velegrada prije pet su godina odlučili zamijeniti idilom malog istarskog mjesta te su se s dvije kćeri odlučili vratiti u Kaštelir. Gabriele De Faveri naglašava da se i on vratio u Istru budući da su mu nonići također iz Kaštelira, a tu mu je rođena i mama Lidija. Gabriele kaže da je kao dijete rado i često dolazio ovdje te je zavolio Kaštelir i nije mu teško pao odlazak iz Italije.

Pivo iz lonca

Baš je Gabriele najveći “krivac” za odluku da se obitelj De Faveri okrene proizvodnji craft piva i to u području koje je gotovo potpuno okrenuto vinarstvu i maslinarstvu.

- Oduvijek sam volio pivo i često sam prijateljima kuhao pivo u loncima, pa smo odlučili tu ljubav pretvoriti u posao i za sada nam ide jako dobro. Ideja o otvaranju pivovare vrtjela mi se u glavi 20-ak godina, jer sam želio proizvoditi svoje pivo. Kad sam vidio njive Tininog tate pune ječma, ta je želja postajala sve jača. Shvatio sam da je ovdje mjesto i vrijeme da se ideja o maloj pivovari i realizira. Ono po čemu su naša piva specifična u odnosu na druga craft piva je da je proizvodnja potpuno manualna, ništa nije automatizirano i tri dana u tjednu mi se bavimo samo proizvodnjom piva. Zato smo i otvoreni samo od četvrtka do nedjelje, jer ostale dane pripremamo pivo, kaže nam Gabriele De Faveri te napominje da su kapaciteti njihove male pivovare između dvije i dvije i pol tisuće litara mjesečno što im se za ova prva dva mjeseca pokazalo kao više nego dovoljno. Osim toga, Gabriele je otkrio i da su biri dali ime Castellana jer asocira na bačvu u kojoj se prevozila voda na njive, ali castellana je nekoć bila i supruga čuvara istarskih kaštelira.

Radit će i zimi

Njegova supruga dodaje da su iznimno zadovoljni s Castellane te da će otvoreni ostati tijekom cijele zime.

- Jako smo zadovoljni s prva dva mjeseca rada. Sezona je stvarno prošla odlično, a još i traje te vjerujem i da će u rujnu biti puno turista. Nama je ovo više nego dovoljno i ne mislimo krenuti u neku veću proizvodnju, niti planiramo plasirati pivo u druge kafiće ili dućane. Drugim riječima, ne mislimo riskirati kvalitetu zbog kvantitete. Nekako smo mišljenja da kvaliteta pada kako raste proizvodnja, a nama je kvaliteta puno važnija, kaže Tina Kovač De Faveri i objašnjava kako je i ostatak ponude u njihovom lokalu okrenut domaćoj proizvodnji.

- Gurmanski sendviči prigodno nose nazive zaseoka na području Kaštelira, a nudio i kolače za koje koristimo pivski slad umjesto meda. Isto tako i kruh odnosno talijansku pogaču focacciu radimo od kvasca piva, što mu daje poseban okus, a uz to se odlično slažu domaći pršut i drugi suhomesnati proizvodi ili ostale kombinacije u gurmanskim sendvičima, objašnjava Tina Kovač De Faveri. Sve to supružnici De Faveri sami rade u kuhinji lijepo uređenog lokala u duhu istarske arhitekture koji može primiti do tridesetak osoba, a u planu je dodatno obogatiti jelovnik s još nekoliko delicija od proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini