bogata folatima

Zašto je leća namirnica broj 1 koju biste trebali uvrstiti u vašu prehranu

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Leća je izvor željeza za sve, ne samo za vegetarijance i vegane. Samo trebate zapamtiti da željezo sadržano u biljnoj hrani vaše tijelo lakše apsorbira ako se sjetite unositi izvore vitamina C, primjerice začinjavanjem povrća sokom od limuna.

Samo pola šalice kuhane leće može osigurati 15% dnevnih potreba organizma za ovim esencijalnim mineralom.

Također je vrlo zanimljiva namirnica za one koji svoju prehranu žele obogatiti dijetalnim vlaknima.

Budući da je leća izvor prebiotičkih vlakana, što je vrsta koju preferiraju crijevne bakterije, može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva, a također može pomoći u kontroli razine šećera u krvi i pokazalo se da je prijatelj srcu, snižavajući kolesterol i krvni tlak.

Pola šalice kuhane leće, primjerice, sadrži 9 grama proteina i 8 grama vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne količine od 25 do 30 grama dnevno.

Posljedično, leća potiče osjećaj sitosti i pomaže u održavanju idealne težine. Leća također sadrži najviše folata od svih biljnih proteina.

Unatoč zdravstvenim prednostima leće, postoje neke kontraindikacije za ovu hranu.

Zapravo, leća se u nekim slučajevima ne preporučuje onima koji pate od alergije na nikal, oticanja trbuha i crijevnih problema.

Pitajte svog liječnika za više informacija o ovom pitanju.

Naposljetku, u prehrani onih koji prakticiraju jogu ne preporuča se konzumiranje različitih vrsta crvene leće za večeru, jer se smatraju preteškima, pa ih je bolje odabrati za ručak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater