OBITELJSKA TRADICIJA PROIZVODNJE RAKIJE KOJA TRAJE VIŠE OD STOLJEĆA

U Lindaru kraj Pazina bivši gradonačelnik Renato Krulčić uspješno vodi obiteljsku destileriju koja se ozbiljno postavila na tržištu

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Rakija se nekad davno pekla u mnogim istarskim domaćinstvima, međutim malo se njih može pohvaliti da je ta tradicija u obitelji ostala živa i nakon više od sto godina. Dugogodišnji gradonačelnik Pazina Renato Krulčić s ponosom u svojoj destileriji u Lindaru čuva dokument koji tu tradiciju dokazuje. U njemu je zapisano da je pranono Gržević Giovanni iliti Ivan 1921. godine dobio dozvolu tadašnjih vlasti da može za vlastite potrebe rakiju destilirati u svom domu. Zabilježeno je da je rakiju pekao 7. i 8. studenog te godine, te da je 21. studenog napravljena kontrola tijekom koje je utvrđeno da je skuhao 40 litara rakije s 50 posto alkohola.

Vino upisano u genetski kod

Nije to naravno u to vrijeme bio nikakav biznis, ali je dozvola, kaže Krulčić, dokaz da se prije 101 godinu rakija pekla u njihovoj obitelji uz poštivanje svih tadašnjih zakonskih propisa.

- Mi smo zapravo, nastavljajući još jednu obiteljsku tradiciju, prvo krenuli s ozbiljnijom proizvodnjom vina jer to je nešto što mi se, kao i mnogim drugim ljudima iz ovih naših krajeva koji su od malih nogu bili vezani uz vinograde, očito na neki način upisalo i u genetski kod. Jednostavno, falilo mi je to moje vino i zato smo ga počeli delati. I ono je bilo jako dobro. Na Vinistri 2010. godine za malvaziju smo dobili zlatnu medalju, a uslijedila su još neka priznanja na raznim vinskim smotrama, govoreći o izvorima iz kojih je nastala priča o Destileriji Krulčić kaže nam naš domaćin.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Radilo se o odličnoj prilici za ozbiljniji i snažniji profesionalni iskorak u vinarske vode, no spletom okolnosti, kaže on, 2009. godine postao je gradonačelnik Pazina. Taj posao zahtijevao je puni angažman, što je značilo da će vinograd tijekom mandata ipak morati ostati samo slatka distrakcija, odnosno hobi.

Vatra je uvijek tinjala

- Ostale su značajne količine vina koje je trebalo na neki način iskoristiti, pa smo rješenje našli u tome da ga destiliramo. Doduše destilirali smo i prije jer smo uvijek imali dropa i slično, ali smo se držali isključivo istarske klasike biske i medice. Zahvaljujući staroj noninoj recepturi 2007. godine smo im pridodali i teranino koji smo već dvije godine kasnije mogli ponuditi tržištu, te godinu kasnije s njim postali i apsolutni hit na Vinistri. Bila je to godina kad smo dobili zlatnu medalju za malvaziju, ali u biti svi su pričali o nekom čudnom likeru koji se može probati na štandu od Krulčića, priča naš sugovornik.

Preuzimanjem dužnosti gradonačelnika, Renatov je život krenuo jednim sasvim drugim kolosijekom, a mala kućna destilerija ostala je strast u kojoj su se pekle dobre rakije, manje za prodaju, a više za popiti s društvom i podijeliti prijateljima. Nije to bio neki biznis, kaže Krulčić, ali ta vatrica je nastavila tinjati i nikad nije u potpunosti bila ugašena. Završetkom političke karijere stvoreni su uvjeti da se ona ponovno razbukta, te Krulčić, a ni članovi njegove obitelji, ni na trenutak nisu imali dvojbe čime će se Renato baviti po okončanju gradonačelničkog mandata.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Počeli su se kovati ozbiljni planovi, a u čitavu priču se ozbiljnije uključio i jedan od Renatovih blizanaca Marko, riječki student koji paralelno sa završetkom studija ekonomije sudjeluje u razvoju i promociji obiteljskih proizvoda i tvrtke. Njegovim uključivanjem čitava priča dobiva jednu sasvim novu dimenziju, jer prijenosom znanja osigurava se budućnost Destilerije Krulčić, a rastu i ambicije pa obojica vjeruju da svojim proizvodima u budućnosti mogu osigurati mjesto među top proizvođačima s ovih prostora. Ambicije naravno podgrijavaju vrhunski proizvodi i činjenica da su uspjeli izgraditi brend koji sve više kupaca, bez obzira o kojoj se rakiji radi, povezuju s kvalitetom.

Od košarke do barmena

- Svi naši recepti imaju utkanu u sebi tradiciju, odnosno u ovom kraju Istre oni se tradicionalno proizvode od autohtonih sastojaka. Od teranina, crnog trna, biske, travarice, medice, do običnih rakija. Željeli smo ponuditi tržištu i nešto novo i malo drugačije, pa je tako nastao liker od maslina. Imali smo prilike kušati puno takvih likera, ali svima im je zajednička crta bila gorčina maslina. S našom Maslinom uspjeli smo suzbiti tu gorčinu tako da smo maceratu masline dodali korice limuna, naranče i grejpa, agruma koji su baš poput masline simboli Mediterana, kaže Renato Krulčić.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Uz već prepoznatljiv teranino veliki uspjeh Destilerija Krulčić ostvarila je i sa svojim crnim trnom, a upravo te dvije rakije baza su odličnih koktela koje već neko vrijeme osmišljava i miksa Renatov junior Marko.

- Moram priznati da me dugo vremena proizvodnja rakije i posao s kojim se tata bavi u destileriji, nisu uopće zanimali, jer mi je u glavi bila samo košarka. S vremenom, kad sam vidio kako on to s guštom radi, njegova ljubav prema destilatima polako je prešla i na mene. Dok je tata bio okupiran drugim obavezama cilj je bio da sve to skupa ne propadne, a kako sam više ulazio u sve to shvatio sam da radimo vrhunski proizvod koji ima veliki potencijal razviti se u dobar posao i sjajnu priču. Odlučio sam proširiti znanje, te jedan od koraka u tome bio je tečaj za barmena koji sam upisao u Rijeci. Tamo smo učili na o raznim destilatima, te sam počeo dobivati širu perspektivu, a s njom i razmišljati o mogućnosti da i s našim proizvodima osmislimo neke koktele.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Kolege barmeni su mi u tome pomogli i zajedno smo osmislili nekoliko koktela koji su se pokazali vrlo traženima i uspješnima, kaže Marko Krulčić.

Recimo za kraj i da je prije nekog vremena brend doživio potpuni "facelifting", te je promijenjena ambalaža, tako da se sad sve rakije Destilerije Krulčić nalaze u elegantnim i modernim bocama s vješto dizajnirana etiketama koje vizualno definiraju svaki proizvod, te pričaju priču o rakiji iz Lindara koja se u obitelji Krulčić s jednakim žarom nastavlja ispisivati i u novih sto godina.

Krulčićevi kokteli

Isprobavajući razne kombinacije otkrili su da se crni trn izvrsno slaže s pašaretom, te je nastao koktel koji je prava autohtona istarska priča. Saur Rosso je kombinacija Crnog trna, Teranina, šećernog sirupa, te malo soka od limete, nakon čega se čaša do vrha puni pašaretom.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Pazinski Mule je kombinacija Crnog trna i ginger beera s dodatkom malo soka od limete, dok je Teranino tonik jednostavna kombinacija s dva sastojka kojima se dodaje malo soka limuna ili limete kako bi koktelu dali svježinu. Na koncu tu je i Thorn Spritz kombinacija Teranina, Crnog trna, limunovog soka te malo dodatkom malo gazirane mineralne vode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum