piše emil perdec

ENOTEKA: Meksička vina - Malbec iz pokrajine Guanajuato

Emil Perdec

Emil Perdec


U prošlom broju podijelio sam s vama moje impresije s dva velika vinska događaja, Vinistre i Concours Mondial de Bruxelles (CMB 2023) koja su se u prvoj polovici svibnja održala u porečkoj dvorani Žatika. U izravnoj organizaciji Vinistre sudjelujem zadnjih šest godina i tu se, više-manje sve zna, ali organizacija CMB-a 2023 je bila veoma zahtjevna. Ovo je u mojoj 30-godišnjoj karijeri bio najkompleksniji event u kojem sam sudjelovao, ujedno i ogromno iskustvo.

U organizaciju je s domaće strane pod vodstvom Vinistre bilo izravno uključeno više od 150 ljudi, uz dvadesetak ljudi iz CMB-a. Najveće zadovoljstvo bilo mi je što smo za ovaj događaj uspjeli angažirati 53 učenika srednjih ugostiteljskih škola iz Osijeka, Virovitice, Buja, Poreča, Rovinja i Pule. Ovim mladim ljudima će CMB 2023 ostati duboko urezan u pamćenje te se nadam da će barem desetak učenika iz ove generacije izrasti u dobre sommeliere. Glavni koordinator eventa bila je mlada i visoko profesionalna ekipa Vinistre s direktorom Ivanom Marićem te predsjednikom Lukom Rossijem.

Osim ocjenjivanja vina za tih 320 ljudi, domaćin se potrudio napraviti izvrstan program kako bi im pokazali Istru u najboljem svijetlu. Tako su gosti posjetili Vodnjan gdje su im se predstavili domaći vinari i maslinari, a kasnije su posjetili i Brijunsko otočje. Impresivno je bilo i za vrijeme posjeta Savičenti, gdje su gosti dočekani na placi, a kasnije se druženje nastavilo u dvorcu Morosini Grimani. Posljednjeg dana završna gala večera odrađena je na jednoj od najimpresivnijih istarskih lokacija, Stanciji Meneghetti, gdje nas je poslužila sreća s vremenom, jer nije padala kiša. Na tim vanjskim eventima uzvanicima su se točila istarska vina, a taj su posao izvrsno odradili kolege sommelieri, članovi HSK-a. Na kraju treba spomenuti sjajan posao koji su odradile kolege iz Plave lagune, zlatnog sponzora Vinistre, pogotovo postava hotela Parentium u kojem je bio lociran najveći dio događanja, od svih ručkova preko Masterclassa Istarskih vina te u nedjelju je održano i predstavljanje novog domaćina. Na svakom se CMB-u zadnji dan predstavi sljedeći domaćin, tako smo i mi lani bili u talijanskom gradu Cosenzi na jugu Kalabrije.

gg

Ove godine su to kod nas učinili domaćini iz Guanajuata, povijesnog meksičkog grada. Guanajuato je jedna je od 31 meksičke savezne države. Smještena u središnjem dijelu zemlje, nazvana po istoimenom glavnom gradu Guanajuato, najveći grad je León, dok pokrajina ima oko šest milijuna stanovnika.

Na velikoj pozornici u dvorani odrađena je svečana ceremonija predaje domaćinstva kad je istarski župan Boris Miletić predao statuu CMB-a guverneru Guanajuatoa Diegu Sinhuéu Rodríguezu. Potom je slijedio svečani ručak u hotelu Parentium koji je osmislila chefica Rita Campos i na kojemu su se točila meksička vina iz pokrajine Guanajuato. Stoga bih s vama podijelio moje viđenje veoma zanimljivog malbeca iz berbe 2019. koji dolazi iz vinarije Bodega San Jose Lavista. Ova vinarija je relativno mlada jer je osnovana 2010. godine. Vinogradima dominira malbec sa 65 posto, slijede sauvignon blanc s 15 te syrah i merlot s deset posto. Vina potpisuje enolog Hugo D'Acosta, a uz vinariju su podignuti restoran i boutique hotel te su specijalizirani za organizaciju svadbenih svečanosti. Dakle, da kušamo ovaj malbec. Nakon prerade, odrađena je maceracija od 15 dana, a nakon toga vino je odležavalo 12 mjeseci u malim barrique bačvicama od američkog hrasta. Vino krasi duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto te se u čaši vrlo brzo otvara i pokazuje svoj elegantni karakter. Na prvo mirisanje otvara se nota tamnog bobičastog voća u obliku kupine i borovnice, potom slijede dim i vanilija. Na drugo mirisanje javlja se nota kože, čokolade te crnog papra. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano sa solidnim svježinama i finim taninima, a na aftertasteu javlja se nota maslaca i kupine. Ovaj meksički malbec djeluje još uvijek mlado te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem desetak godina. Enogastronomski jednostavno traži fini odrezak, a ja sam ga kušao uz klasični odležani ramstek sa žara.

Nakon prerade, odrađena je maceracija od 15 dana, a nakon toga vino je odležavalo 12 mjeseci u malim barrique bačvicama od američkog hrasta. Vino krasi duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto te se u čaši vrlo brzo otvara i pokazuje svoj elegantni karakter

Ime vina: Lavista Malbec

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Bodegas San Jose Lavista

Lokacija: Guanajuato / Mexico

Temperatura serviranja: 14 - 16 °C

Gastro preporuka: Odležani ramstek sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Cabernet Glass

Cijena (mpc): 35,00 € (www.vivino.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini