IZ OBITELJSKE VINARIJE

Odležana malvazija in Sylvis Arbor


U Svetvinčentu je održana tradicionalna fešta mladega vina koja spada u red najstarijih vinskih manifestacija na našem poluotoku jer opstaje već duže od četrdeset godina, a ljubitelji vina rado je pohode. Vrijedna ekipa koja organizira ovu feštu, predvođena načelnikom općine Daliborom Macanom i direktorom općinske Turističke zajednice Dejanom Pustijancem, ovu manifestaciju svake godine organizacijski i sadržajno diže na višu razinu.

Već sam nekoliko godina angažiran na ovom događaju u vođenim radionicama koje su izvrsno prihvaćene i posjećene. No, zbog nedostatka adekvatnog prostora, radionice se ove godine nisu mogle održati. S vinskim radionicama nastavljamo nagodinu, u kaštelu Morosini-Grimani koji je trenutno u obnovi i kada se završe radovi, bit će jedan od najljepših srednjovjekovnih dvoraca u Hrvatskoj. Najbolja mlada malvazija do sada se birala glasovima publike, što je ponekad znalo biti pomalo subjektivno pa se ove godine prešlo na organoleptičko ocjenjivanje komisije, kao   što se radi na svim ozbiljnim izložbama.

Kao organizator komisije u pomoć sam pozvao iskusne degustatore Karin Rupenu Perdec i Dragana Ružića s kojima sam odradio ovaj složen i zahtjevan posao. Naime, vina su u ovome trenutku tek završila fermentaciju pa je dosta teško pristupiti pravilnom organoleptičkom ocjenjivanju, ali nakon tri sata uspjeli smo na kvalitetan način degustirati 17 uzoraka koji su prispjeli iz cijele Istre. Bodovni kriteriji za ocjenjivanje bili su slični kao i na Vinistri, samo je prag snižen za četiri boda. Na kraju su dodijeljene tri zlatne, deset srebrnih, tri brončane te jedna počasna medalja.

Zlatne medalje osvojili su vinarija Babos iz Vodnjana s 83 boda, vinarija Tomaz iz Motovuna s 84 boda, a pobjednik je vinarija In Sylvis iz Svetoga Petra u Šumi s osvojenih 86 bodova. Ova mala obiteljska vinarija koju su osnovali supružnici Lara i Marko Zgrablić osnovana je 2014. godine te je ime dobila po simbolu njihova mjesta - šumi (In Sylvis na latinskom znači u šumi). Ova "garage" vinarija danas obrađuje oko 1,5 hektara vinograda malvazije istarske, a s kooperantima s područja Brtonigle obrađuje i oko pola hektara terana te godišnje proizvede oko 10.000 butelja vina. U sljedećih par godina planiraju proširenje vinograda te uređenje modernog boutique podruma s kušaonicom i wine shopom.

Danas predstavljamo njihovu odležanu malvaziju "Arbor" za koju je grožđe raslo na položaju Dumbak, na plitkoj kamenitoj istarskoj crvenici. Berba je bila ručna, sredinom rujna, nakon prerade odrađena je maceracija od 24 sata, potom je slijedilo odležavanje u rabljenoj nepaljenoj barrique bačvici da bi zatim vino provelo još šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Krasi ga lijepa slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino se polako otvara na nosu, na prvo mirisanje javljaju se note zrelog bijelog voća u kojem dominiraju dunja i kruška, a kasnije i nota kandirane narančine kore. Potom se osjeti nota aromatičnog bilja poput ružmarina i lovora koje prati i mala nota mente te malo vanilije.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima sasvim solidnu svježinu te blage i fine tanine u tragu i jako dobru mineralnost te srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa sasvim solidna te je kakvoća vina fina i lijepo se pije. Vino je harmonično, na aftertasteu javlja se nota zrele dunje i tipične malvazijine gorke note badema. Vino je u dobroj formi, no ne treba ga dugo čuvati nego u njemu uživati odmah. Eno-gastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz topla predjela, a ja bih se odlučio za pljukance s plodovima mora.

 

a

Ime vina: Malvazija istarska "Arbor"

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vinarija In Sylvis

Lokacija: Sv. Petar u

Šumi / Istra

Temperatura serviranja: 12-14 ?C

Gastro preporuka: Pljukanci s plodovima mora

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 80 kuna (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter