ENOTEKA

Istarska vina: Mlada malvazija Benvenuti

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Ponekad ni sami nismo svjesni kako vrijeme brzo prolazi. U ožujku 2011. godine, dok sam sa suprugom Karin vodio Wine bar Tinja u Šikićima, u nevezanom razgovoru s novinarom Glasa Istre, Paulom Gregorovićem došli smo do ideje koja je, pokazalo se, već više od desetljeća, postala stalni dio jedinog istarskog dnevnog lista. Predložio sam da bi bilo dobro da u Glasu Istre, kao dio edukacije čitatelja, pro bono pišem tjedne kolumne o vinima. Paulo je tu ideju podijelio sa svojom tadašnjom urednicom Vesnom Medvedec Buršić koja se odmah složila s tim prijedlogom i kolumna je bila rođena.

Od početaka do danas  

Prvo vino koje sam recenzirao prije točno 12 godina bila je malvazija istarska vinarije Benvenuti iz berbe 2009. Od tada je prošlo dosta vremena te je u tom razdoblju istarska vinska scena prilično napredovala. Kao primjer razvoja od 2011. godine do danas mogu navesti upravo napredak vinarije Benvenuti. Oni su tada obrađivali 12 hektara vinograda, a danas imaju ukupno 22 hektara. Tada su na tržište plasirali 70 tisuća butelja, a danas 120 tisuća. U međuvremenu nas je nažalost napustio osnivač vinarije Livio Benvenuti. Stvorili su i njihov posebni „single wineyard“ teran „Santa Elisabeta“. Ipak, kroz sve ove godine najprodavanije vino vinarije Benvenuti, ali i većine ostalih istarskih vinarija je ipak svježa malvazija istarska. Stoga sam danas za jubilarnu, tisućitu recenziju odabrao mladu malvaziju Benvenuti iz berbe 2022.

Grožđe za ovo vino dolazi s tri mikrolokacije u neposrednoj blizini Motovuna. Prva je Kaldir, druga Šubjent, a treća Brkač. Sve se mikrolokacije nalaze na bijeloj zemlji te su vinogradi u prosjeku stari petnaestak godina. Lanjska berba započela je krajem kolovoza, a uobičajeno se protegnula do sredine rujna, s obzirom na to da se grožđe bere na raznim lokacijama i različitim nadmorskim visinama. Prvo se kreće s južnije pozicioniranim vinogradima. Nakon berbe i prerade te fermentacije, vino je isključivo odležavalo u inox bačvama. Prve su količine punjene nedavno pa je vino još uvijek živahno i razigrano. Vino krasi lijepa i elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje izlazi šarmantni fini mladenački miris u kojem dominiraju voćne note.

Miris je fin i ugodan, a na prvo mirisanje dominira nota zelene jabuke, cvijeta bazge, mente, zelene trave te korice limete, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, fina mineralnost i srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa trajna. Kakvoća okusa ove Benvenutijeve malvazije je fina, a na aftertasteu javlja se nota sočne breskve.

Vinistra u Düsseldorfu

Kao što sam i naveo, ovo vino je tek spremno za tržište i ono će se u boci kvalitetno razvijati i postajati još bolje. Enogastronomski tradicionalno mlade malvazije izvrsno pašu uz jela s divljim šparugama koje su upravo počele izlaziti kao vjesnici proljeća. Upravo sam ovo vino, s još mnogim drugima, predstavljao prošlog vikenda, od 19. do 21. ožujka, na jednom od najvećih svjetskih vinskih sajmova ProWein u Düsseldorfu. Bio sam dio ekipe sommeliera uz Karin i Ines na štandu Vinistre kojoj je ovo bio prvi samostalni nastup na ovako značajnoj vinskoj manifestaciji. Do sada je Vinistra uvijek bila dio hrvatskog štanda u okviru Hrvatske gospodarske komore, no problem je taj što je HGK mogao osigurati mjesta za samo osam vinara, a interes je bio znatno veći. Ove je godine svoja vina u Düsseldorfu predstavilo 13 istarskih vinarija. ProWein je manifestacija koja privlači vinske profesionalce iz cijelog svijeta iz sektora trgovine i gastronomije. U fokusu je bilo oko 6.000 izlagača iz 61 zemlje. Osim toga, bilo je i više od 500 raznih masterclassova, a od ukupno 18 hala kojima raspolaže Messe Düsseldorf, vinski je sajam zauzeo njih 13. Tako je svaki vinoljubac mogao pronaći nešto za sebe, a Vinistra se predstavila sa širokom paletom naših vina. Kvalitetom nimalo ne zaostajemo za ostalim razvijenim vinskim zemljama nego, dapače, držimo korak s njima. Naravno da se Istra količinama vina ne može mjeriti s mnogim zemljama, ali najbolje je da gosti dođu kod nas i ovdje uživaju u našim vinima.F

Ime vina: Malvazija Istarska

Godina berbe: 2022.

Proizvođač: vina Benvenuti

Lokacija: Kaldir / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8 - 10 °C

Gastro preporuka: Fritaja s divljim šparugama

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Malvazija Istarska Glass

Cijena (mpc): 10 € (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter