ENOTEKA

Vina Bregovite Hrvatske: Pinot crni Primus

Berba je bila kasna, krajem rujna, a nakon prerade odrađena je fermentacija od desetak dana te je potom vino stavljeno na odležavanje u dvije trećine novih barrique bačvica od francuskog hrasta te trećinu u velike drvene bačve. Tako je vino provelo 18 mjeseci na odležavanju te potom pred puštanje na tržište još devet mjeseci u boci

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vinski uzlet Bregovite Hrvatske evidentan je u zadnjih desetak godina i svake se godine pojavi neki novi vinar koji na tržište plasira neko iznenađenje. Bregovita Hrvatska sastoji se od pet različitih podregija ili zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) sa svojim vinogorjima. Na krajnjem istoku, uz rijeku Savu, smještena je Moslavina s vinogradima na blagim obroncima Moslavačke gore. Sjevernije na pitomim obroncima planina Medvednice, Kalnika i Bilogore smjestili su se vinogradi podregije Prigorje-Bilogora.

Zagorje-Međimurje najsjevernije je područje uzgoja vinove loze u Hrvatskoj s karakterističnim brežuljkastim položajima koji se prema sjeveru vežu s Alpama, dok su za Plešivicu karakteristični slikoviti i jedinstveni vinogradarski amfiteatri Žumberačkog gorja. U području slijeva rijeke Kupe te njezinih pritoka Mrežnice i Dobre, na niskom brežuljkastom gorju Vukomeričkih gorica smješteni su vinogradi vinogradarske podregije Pokuplje.

Zagorska vinska priča

U Bregovitoj Hrvatskoj od sortimenta grožđa najzastupljenije su od bijelih: graševina, pinot sivi, pinot bijeli, rajnski rizling, chardonnay, kraljevina, moslavac, sauvignon i muškat žuti te škrlet. Od crvenih sorti grožđa dominiraju: frankovka, pinot crni, portugizac i cabernet sauvignon. Od 2019. godine imaju i vlastitu udrugu vinara i vinogradara kroz koju će moči izgraditi prepoznatljiv identitet i moći zajedno nastupati na tržištu. Klima je umjereno kontinentalna i vrlo pogodna za proizvodnju pjenušaca te laganih i pitkih bijelih vina, ali dokazali su se i s vrlo zanimljivim crnim vinima. Među ovim podregijama po napretku i kvaliteti vina ističu se Plešivica i Zagorje-Međimurje te Moslavina koja polako napreduje.

U ove dvije podregije vinari su na vrijeme shvatili da od sortimenta ne trebaju forsirati sadnju graševine i na taj način boriti se sa Slavonijom i Podunavljem za svoj dio tržišta. Pametno su se okrenuli poznatim internacionalnim sortama poput rizlinga, sauvignona bijeloga, pinota crnoga te uz njih vratili iz zaborava neke zaboravljene autohtone sorte grožđa.

Jedan od vinara koji su prvi napravili ozbiljne iskorake u zagorskoj vinskoj priči je Tomislav Bolfan, rođeni Zagorac koji je obiteljski, od davnina, bio vezan za vinograd. Njegova moderna vinska priča krenula je prije 15 godina kad je pokrenuo prvi ozbiljan moderni vinski podrum u Zagorju. Vinarija Vinski vrh smještena je na prekrasnom brdu, okružena vinogradima, a panoramom dominira stara drvena kuća u kojoj je smješten izvrstan restoran i smještajni dio. No, tu se ne staje jer za nedavnog posjeta vidio sam da poduzetni Bolfan gradi još jedan dio gdje će smjestiti kongresnu dvoranu, prostor za odležavanje pjenušaca i još malo skladišnog prostora koji svakoj vinariji nedostaje.

Razvojni put njihovih vina pratim preko deset godina i postojanost kvalitete je očita, a danas bih s vama podijelio svoje viđenje pinota crnoga Primus iz berbe 2017. Berba je bila kasna, krajem rujna, a nakon prerade odrađena je fermentacija od desetak dana te je potom vino stavljeno na odležavanje u dvije trećine novih barrique bačvica od francuskog hrasta te trećinu u velike drvene bačve. Tako je vino provelo 18 mjeseci na odležavanju te potom pred puštanje na tržište još devet mjeseci u boci.

Podsjeća na Burgenland

Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje otvaraju se lijepe note bobičastog voća predvođene zrelom višnjom i tamnom prezrelom trešnjom koju slijedi nota tamne čokolade, cimeta i dima. Na drugo mirisanje javlja mi se nota duhana, crvenog papra te sladića, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga dobra svježina s finim taninima, ugodnom mineralnosti te punim tijelom. Vino mi je djelomično uravnoteženo zbog jače lijeve strane što mu djelomično narušava eleganciju.

Ovaj crni pinot definitivno nije burgundski stil, ali me podsjeća na neke fine uratke iz Burgenlanda. Intenzivnost okusa mu je izražena te vino ima u ustima poprilično dugačak završetak te finu kakvoća okusa. Na kraju ima vrlo zanimljiv aftertaste gdje dominira nota zrelog crvenog ribizla. Vino je harmonično i u izvrsnoj formi za trošenje, no u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem desetak godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz zaboravljeni zimski specijalitet, njoke s raguom od fazana.

Foto

Ime vina: Pinot crni Primus

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vinarija Bolfan, Vinski vrh

Lokacija: Hrašćina / ZOI Zagorje-Međimurje

Temperatura serviranja: 16 - 18°C

Gastro preporuka: Njoki s raguom od fazana

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Pinot noir Glass

Cijena (mpc): 150 kn (Cicibela, Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter