ENOTEKA

Vina Srbije: Sfera s Fruške gore

Vina mladog vinara iz Srbije Đorđa Bikickog su u zadnje vrijeme postala vrlo popularna među vinskom publikom. Njegova životna priča je zanimljiva, rođen je u Rijeci te je dio života proveo s obitelji u Buzetu da bi se kasnije preselio u Beograd. Ovaj beogradski Istrijan je vrlo svestran i na urbanoj glazbenoj sceni već je dugi niz godina poznat kao DJ Bitz. Obitelj Bikicki se vinom počela baviti slučajno pred dvadesetak godina, a Đorđe se aktivno uključio prije sedam godina i napravio sjajan iskorak

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U zadnjih desetak godina vinska scena u susjednoj Srbiji doživljava renesansu i veliki napredak u kvaliteti vina. Kao i kod nas, nakon raspada SFRJ, privatizacija velikih vinskih kombinata koji su bili nositelji vinske industrije, dosta je loše odrađena. Situacija se počela mijenjati kada su razni poduzetnici s kapitalom stečenim u drugim branšama počeli ulagati u vinsku priču.

Organski certificirani vinogradi

Nedavno sam u zagrebačkoj Vlaškoj ulici posjetio boutique vinoteku "Vintesa", koja ima izvrstan izbor vina te dobru internetsku trgovinu.

Osim toga, uz pomoć iskusnog sommeliera Darka Lugarića rade i na podizanju vinske kulture kroz razne radionice koje su izvrsno posjećene. U ponudi imaju i paletu vina mladog vinara iz Srbije, Đorđa Bikickog koja su u zadnje vrijeme postala vrlo popularna među vinskom publikom. Njegova životna priča je zanimljiva, rođen je u Rijeci te je dio života proveo s obitelji u Buzetu da bi se kasnije preselio u Beograd. Ovaj beogradski Istrijan je vrlo svestran i na urbanoj glazbenoj sceni već je dugi niz godina poznat kao DJ Bitz. Obitelj Bikicki se vinom počela baviti slučajno pred dvadesetak godina, a Đorđe se aktivno uključio prije sedam godina i napravio sjajan iskorak.

Obitelj Bikicki vinograde ima na prekrasnim lokalitetima Fruške gore u mjestu Banoštor što spada u Sremski region.

U ovom projektu Bikicki surađuje s poznatim vinarom Oskarom Maurerom, koji je utemeljitelj scene prirodnih vina u Srbiji te vinogradarkom Jelenom Burumdžijom. Trenutno obrađuju dvadesetak hektara vinograda, no planira se širenje nasada kao i gradnja novog vinskog podruma.

U organski certificiranim vinogradima od sortimenta uzgajaju: traminac, sauvignon bijeli, pinot sivi, tamjanku crnu, pinot crni i merlot.

Na tržištu su prisutni s petnaestak etiketa vina, a ja bih danas s vama podijelio moje viđenje njihova vina Sfera. Ovo vino je kupaža 70 posto sivog pinota i 30 posto sauvignona bijeloga. Vinogradi su stari desetak godina, a rastu na tlu na kojem dominiraju kambisol (gajnjača), vertisol (smonica) uz naslage laporca. Ovi vinogradi nalaze se na mikrolokaciji Milino brdo na nadmorskoj visini od 220 m. Povijesna je zanimljivost da je Fruška gora zapravo bila otok u Panonskom moru, a danas predstavlja jedinu planinu koja se izdiže nad vojvođanskom ravnicom. Stoga je tlo ovdje bogato raznolikim geološkim nasljeđem.

Fermentacija u betonskim tankovima

Berba je ručna, sivi pinot se brao krajem kolovoza. Nakon prerade vino fermentira u sferičnim betonskim tankovima (betonsko jaje) zapremine 3.000 litara, a potom u istom takvom tanku odležava u trajanju od godinu dana. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, bistro je i gusto, na početku mu je trebalo malo vremena da se počne otvarati. Na prvo mirisanje dominira nota zrelog koštunjičavog voća gdje se isprepliću zrela breskva, zrela dunja i kompot od žute kruške s malo cimeta. Na drugo mirisanje slijedi nota kvasaca, suhe smokve, meda od lipe, suhih lješnjaka te nota aromatičnog bilja. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krase ga ugodne svježine, prisutni su fini tanini, vino je ukusno s finom mineralnosti i krasi ga srednje tijelo.

Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna. Na aftertasteu se javlja nota zrele nektarine praćena s malo gorčine badema. Vino je harmonično, lijepo se pije te je još uvijek u usponu te ne treba žuriti sa trošenjem. U dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem desetak godina, a enogastronomski izvrsno paše uz široku paletu ribljih jela i jela od bijelog mesa. Ja sam ga kušao uz tradicionalni istarski specijalitet, istarske fuže sa šugom od domaće kokoše i kombinacija je bila izvrsna.

Foto

Ime vina: Cuvee "Sfera"

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: vina Bikicki

Lokacija: Fruška gora / Srbija

Temperatura serviranja: 10 - 12 C

Gastro preporuka: Istarski fuži sa šugom od domaće kokoše

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Extreme Riesling Sauvignon blanc glass

Cijena (mpc): 109,00 kn (www.vintesa.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter