NA DAŠANJI DAN

VIDEO/30. kolovoza 1998. na Spa-Francorchampsu je vožena jedna od najkontroverznijih utrka u povijesti Formule 1

| Autor: Autportal
30. kolovoza 1998., na Spa-Francorchamps, jedna od najkontroverznijih utrka u povijesti Formule 1

30. kolovoza 1998., na Spa-Francorchamps, jedna od najkontroverznijih utrka u povijesti Formule 1


Utrke na stazi Spa-Francorchamps uvijek su zanimljive, a kada padne kiša to se još i povećava. No nitko nije očekivao tako senzacionalnu utrku kakva se odvila ondje 30. kolovoza 1998., s dvojicom britanskih vozača u glavnim ulogama. David Coulthard bio je enfant terrible utrke, a prvi gaf napravio je na samom startu kada se vlastitom greškom zabio u zid i odbio natrag na stazu, izazivajući spektakularan sudar čak 13 bolida.

Utrka je zaustavljena i start ponovljen, bez četvorice vozača, među kojima je bio i ozlijeđeni Rubens Barrichello. Na ponovljenom startu u sudaru s Herbertom iz utrke je ispao Mika Häkkinen, vodeći čovjek prvenstva, a u vodstvo se sjajnim startom probio jedan od poznatih majstora kišnih utrka, Damon Hill u bolidu Jordan. Istodobno je Coulthard imao drugi sudar dana, s Wurzom, nakon kojeg se u utrci vozio na zadnjem mjestu.

U osmom krugu je još veći kišni majstor, Michael Schumacher, prešao Hilla i počeo graditi prednost, a sredinom utrke sustigao je Coultharda i trebao ga obići za krug. Škotski vozač i momčadski kolega najvećeg Nijemčevog rivala u borbi za naslov dugo ga nije propuštao, a onda je na pravcu prema Pouhonu naglo otpustio gas. U uvjetima jako slabe vidljivosti Schumacher se žestoko zabio u zadnji kraj bolida McLaren.

Kad su se obojica dovukli do boksova, Schumacher je izjurio iz bolida i otrčao u McLarenov boks, urlajući na Škota. Mehaničari su ih razdvojili, a tjedan dana nakon utrke dvojica su vozača održala privatni sastanak od sat i pol, s kojeg su izašli zagrljeni i pomireni. Coulthard je priznao da je pogriješio i da se u takvim uvjetima ne smije na taj način otpuštati gas. No odbio je insinuacije da je to učinio namjerno, kako bi eliminirao Schumachera iz utrke, sa čim su se složili svi osim najzagriženijih Schumacherovih navijača.

Ni nastavak utrke nije prošao bez kontroverzi: u vodstvu su se našla dva Jordanova bolida, a Ralf Schumacher sustizao je Damona Hilla. Britanac je preko radija jasno naglasio da neće pustiti Nijemca bez borbe i da Eddie Jordan mora odlučiti hoće li riskirati priliku za prvu, i to dvostruku pobjedu svoje momčadi ili narediti Ralfu da čuva mjesto. Nijemac nije napao i Jordani su prošli kroz cilj u tom redoslijedu, a gorak okus nakon utrke ostao je navijačima gotovo svih momčadi i vozača.

Pogledajte tu jedinstvenu utrku…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum