BRUXELLES

Studija: Broj i pokretljivost spermija narušeni više mjeseci nakon preboljelog covida

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kvaliteta sperme u nekih je muškaraca bila narušena i nekoliko mjeseci nakon oporavka od covida-19, pokazala je nedavna studija belgijskih znanstvenika.

Njihiovo je istraživanje pokazalo da spermiji sami po sebi nisu zarazni, no u grupi od 35 muškaraca koji su dali uzorke na analizu unutar mjesec dana od oporavka od simptomatske infekcije koronavirusom, smanjena pokretljivost spermija uočena je u njih 60 posto, a manji broj spermija u 37 posto ispitanika.

Po podacima objavljenim u ponedjeljak u stručnome časopisu Fertility and Sterility uzorci sjemena dobiveni su od 120 Belgijanaca prosječno starih 35 godina, u prosjeku 52 dana nakon što su preboljeli covid-19.

Kod 51 ispitanika testiranog između jednog i dva mjeseca nakon oporavka od covida, u 37 posto ih je uočena smanjena pokretljivost spermija, a u 29 posto je evidentiran manji broj spermija.

Kod 34 ispitanika koji su dali uzorak sjemena najmanje dva mjeseca nakon oporavka od covida, pokretljivost spermija bila je poremećena u njih 28 posto, a manji broj spermija uočen je kod njih 6 posto.

Težina bolesti, odnosno infekcije covidom-19 nije u korelaciji s karakteristikama spermija, rekli su znanstvenici.

"Parove koji žele dijete treba upozoriti na to da kvaliteta sperme nakon preboljele infekcije covidom-19 kod većine nije optimalna. Procijenjeno vrijeme oporavka od bolesti je 3 mjeseca, a u tijeku su i dodatna istraživanja kojima će se potvrditi i utvrditi je li u manjeg broja muškaraca došlo do trajnih posljedica", zaključili su belgijski znanstvenici.


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini