nije sve u okusu

Ljubav prema čaju ili kavi određena je genetikom


Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen "genetikom", kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature. "Studija je koristila vrlo velik uzorak", a cilj joj je bio pokazati da "percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave", kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije. U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju. 

"Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće", objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta."Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani", objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane. Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter