NEBESKI SPEKTAKL

SJAJNI METEOR OSVIJETLIO NEBO IZNAD HRVATSKE: Zabilježile ga i kamere pulske Zvjezdarnice

| Autor: Glas Istre
(Foto: Hrvatski astronomski savez)

(Foto: Hrvatski astronomski savez)


U noći sa subote na nedjelju, na nebu se odvijao pravi nebeski spektakl - sjajni meteor, koji je bio vidljiv i iz Istre, osvijetlio je nebo, a zabilježile su ga i kamere pulske Zvjezdarnice. Više o ovome saznajemo iz Hrvatskog astronomskog saveza.

- U noći sa subote na nedjelju, 23. srpnja 2022. godine u kasnim večernjim satima dobili smo brojne dojave o preletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije, a kamere Hrvatske meteorske mreže (koje rade u sklopu Globalne meteorske mreže ) iz Huma, Požege, Pule, Zadra, s Jankovca te Zvjezdanog sela Mosor zabilježile su ovu nebesku pojavu.

Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji. Rezultati obrade snimaka pojašnjavaju da je pojava uzrokovana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svijetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi.

(Foto: Hrvatski astronomski savez)

Nakon leta od 6,8 sekundi meteor je prestao svijetliti na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko 5 kilometara u sekundi što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita. Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo vjerojatno završilo u more.

Ovakve pojave nisu ništa neuobičajeno, i očekujemo da će tijekom ljetnih mjeseci biti još ovakvih dojava uslijed činjenice da puno više ljudi ovih dana vrijeme večernjih i kasnih noćnih sati provodi na otvorenom, navodi mag. theol. Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

(Foto: Hrvatski astronomski savez)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater